Nieuwe VVD-minister van Eredienst wordt ‘kriebelig van orthodoxie’

Nederland heeft een nieuwe minister van Eredienst: Dilan Yeşilgöz. Ze neemt deze taak over van CDA’er Ferd Grapperhaus. Yeşilgöz heeft nu de taak contacten met kerken te onderhouden, ook inzake de naleving van coronaregels.

Bij Grapperhaus wist men ongeveer wat men kon verwachten schrijft het Reformatorisch Dagblad: “Van Grapperhaus wist men of meer wat wij aan hem hadden. Als christendemocraat, die bovendien zijn middelbare schooltijd doorbracht op het rooms-katholieke Aloysius College in Den Haag, had hij van nature gevoel voor het belang van godsdienstvrijheid. Bij een VVD’er als Yeşilgöz, die nu op Justitie de scepter zwaait en daarmee ook minister van Eredienst is, staat zoiets niet bij voorbaat vast.”

Enerzijds blijkt uit haar verleden dat dat de vrijheid van godsdienst en van religieuze organisaties haar zeer aan het hart gaat. Ze vluchtte als zevenjarige meisje weg uit een verdeeld Turkije omdat haar Koerdische ouders streden voor gelijke rechten van verschillende groepen mensen, wat hun door de autoriteiten zeer kwalijk werd genomen. Ook zette zij zich in 2018 samen met Gert-Jan Segers in voor de bestrijding van antisemitisme.

Maar Yeşilgöz die zichzelf beschouwt als een atheïst heeft ook een andere kant, zo zei ze ooit in een interview: “Van elk uiterste in een geloof of andere overtuiging, word ik een beetje kriebelig. Want orthodoxie botst al snel met mijn pleidooi voor vrijheid.”


Klik hier voor het volledige artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen