‘Noël’ kerstmagazine brengt kerstevangelie dichtbij: “Zacharias zou zomaar je opa kunnen zijn”

Heb je er weleens over nagedacht hoe Maria zich moet hebben gevoeld toen ze in verwachting was van Jezus? Denk je weleens: wat zou er door Zacharias heen zijn gegaan toen een engel voor hem stond om hem te vertellen over zijn komende zoon Johannes? Heb je ooit vragen willen stellen aan de herders in de velden van Efrata, over hoe ze het beleefden toen de lucht plotseling vol was met engelen? Het kerstmagazine ‘Noël’ van uitgeverij Scholten portretteert acht Bijbelse figuren rond de geboorte van Jezus op zo’n manier dat het kerstverhaal heel dichtbij komt.

De acht verhalen in het magazine zijn een vrije bewerking van het kerstevangelie uit Lukas. “Als je de verhalen leest, ga je voelen wat Elisabet, Zacharias, Maria, Jozef, Simeon, Anna, Mesullam en Melchior zouden kunnen hebben gevoeld”, vertelt Anouk Kanbier, manager van evangelische boekwinkel ‘De Rank’ in Kampen. Het magazine werd vorig jaar voor het eerst uitgebracht en is dit jaar opnieuw verkrijgbaar vanwege het succes.

“’Noël’ brengt het verhaal van de geboorte van Jezus heel dichtbij op een mooie en warme manier”, vervolgt Anouk. De stijl waarin de verhalen geschreven zijn, helpt enorm om je in te kunnen leven in hoe het allemaal zou kunnen zijn geweest. De personages worden neergezet als mensen net als jij en ik met hun eigen worstelingen en kwetsbaarheden.”

Zacharias huivert
Zo staat er bijvoorbeeld over Zacharias wanneer hij de engel ziet: ‘Zacharias huivert. Het lijkt wel of er iemand staat in een stralend licht…’ “Als je leest dat Zacharias huivert, besef je ineens dat hij ook een gewoon mens was. Het verhaal komt dan heel dichtbij”, zegt Anouk.

De toon van de verhalen is begrijpelijk en eenvoudig, waardoor het magazine veel mensen aanspreekt. Zo kunnen ouders hun kinderen eruit voorlezen of kunnen de verhalen gebruikt worden in een kinderkerk.

“De verhalen brengen het menselijke aspect van de personages zo beeldend dichtbij, dat kinderen zomaar hun opa of oma in bijvoorbeeld Zacharias of Elisabet zouden kunnen herkennen. Zacharias zou dan zomaar je opa kunnen zijn.”

Ouderen met een belangrijke rol
Ook voor ouderen is het mooi om te lezen, omdat God in het kerstverhaal juist oudere mensen zo’n belangrijke rol liet spelen. “Simeon, Anna, Zacharias, Elisabet… Het waren allemaal oudere mensen”, vertelt Anouk.

“In onze maatschappij worden ouderen vaak weggezet. Maar in het verhaal van de geboorte van Jezus, spelen ze juist een belangrijke rol. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van de westerse maatschappij.”

“als ik de verhalen lees, ervaar ik het contrast van het grote wonder dat god deed door kleine, kwetsbare mensen heen.”

Hedendaags
Omdat er geen Bijbels ‘vakjargon’ in staat, zal ‘Noël’ ook mensen aanspreken die niet bekend zijn met het geloof. Door het lezen van het magazine, kunnen ze op een hedendaagse en toegankelijke manier in aanraking komen met de kern van het evangelie; dat Jezus naar de aarde kwam om ons te redden van onze ondergang.

Sprekende foto’s
Naast het feit dat de verhalen beeldend zijn verteld en voor jong en oud toegankelijk zijn, staan er bij elk verhaal ook paginagrote foto’s van de personages. “De foto’s zijn, net als de verhalen, heel sprekend”, zegt Anouk. “De mensen worden echt en authentiek geportretteerd.

Simeon is bijvoorbeeld een oude man en dat zie je op de foto terug; een afbeelding van een oudere man met een geleefd gezicht. Hij staat bij een muur die zomaar in Jeruzalem zou kunnen zijn. Ook is hij joods gekleed. Er is geen westers evangelie van gemaakt. Zo staan de foto’s dichtbij de werkelijkheid, hoe het moet zijn geweest.”

Contrast
“Als ik de verhalen lees en de foto’s erbij zie, dan ervaar ik het contrast van het hele grote wonder dat God heeft gedaan door hele kwetsbare, kleine, zwakke mensen heen”, zegt Anouk.

“Dat geldt niet alleen voor het kerstverhaal. Ook in onze tijd is het zo dat God grote en bijzondere dingen doet door kwetsbare mensen als wij. Dat is wie God is en hoe Hij werkt. Dat dit contrast van een grote God Die met kwetsbare mensen werkt, zo duidelijk naar voren komt in het magazine, is de kracht ervan. Het is prachtig neergezet.”

“Wat ik ook mooi vind, is dat het toegankelijk is voor welke denominatie dan ook”, besluit Anouk. “Het magazine is niet aan een bepaalde stroming verbonden. Het gaat over kerkgrenzen heen. Dat vind ik geweldig. Het verhaal is van ons allemaal.”

Voor meer info over het magazine ‘Noël’ of om het te bestellen, klik hier.

Bekijk hieronder een kort filmpje over het magazine: 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen