Ondernemen op Gods navigatie: ontdek de hemel als een OEN

ONTDEK DE HEMEL ALS EEN OEN

Over ondernemen op Gods navigatie

Afgelopen week werd tijdens een strategiesessie ook weer stilgezet bij het gegeven dat ondernemen met God voor de meesten geen appeltje eitje is. De meeste ondernemers zien het als een uitdaging om op avontuur te gaan, te pionieren, van niets iets te realiseren en zijn daarbij bereid om risico’s te nemen. Het fascineert mij om te merken dat wanneer het aankomt om echt leren ondernemen met God, vooral voor de doorgewinterde christen een complexe wiskundesom lijkt waar ze niet uitkomen.

Artikel: Jaap Boersema

Zelf-made-man

“Als een imposante verschijning ging hij tegenover mij zitten. Een paar bedrijven verder. Altijd handig geweest. Snel, stevig en een echte overlever. Maar goed ook, want die eigenschappen had hij ook wel nodig in het gezin waarin hij was opgegroeid. Een echte zelf-made-man, opgeklommen door alles op te pakken waar hij wat in zag, maar ook eager om te leren van grote voorbeelden en bewezen methodieken.

Gedreven door zijn overtuiging ‘het kan altijd beter’ werd hij ook steeds beter. Ook als het gaat om de winst”.

Een muur van frustraties

Wat ik nu echter bij hem zag was vooral frustratie. Irritatie. Dit lukt hem maar niet. Het voelde als falen en ondanks dat hij de neiging had om de handdoek in de ring te gooien beet hij zich maar weer vast in datgene waar hij zich aan had gecommitteerd: leren te ondernemen in volledige afstemming met God. Maar daar waar eigenschappen van overlever, doorzetten, doen, snel- en strategisch schakelen hem alles had gebracht waar hij nu van kon leven, leken deze eigenschappen hem nu vooral in de weg te zitten.

Andere regels

Ik kon hem laten kijken naar alles wat hij in de loop van zijn leven aan gedrag en strategieën eigen had gemaakt en wat dit hem had gebracht. Maar ook dat hij nu bij zijn plafond was gekomen. Vandaar ook zijn frustratie.

Ik kon niet anders dan hem ook laten zien dat er andere regels gelden in het ondernemen met God. Zo heb ik ontdekt dat bij het zoeken naar Zijn leiding en het ontvangen van ideeën en inzichten die Hij voor mij heeft het een essentiële voorwaarde is dat ik het ‘jochie in mij’ alle ruimte geef. Jezus zegt niet voor niets ‘kom zoals een kind’. Sterker nog, Hij maakt de zin af met ‘want ander kun je het Koninkrijk der hemelen niet binnengaan’

Tijd voor reset

Daarom geloof ik dat het geheim van ondernemen op Gods navigatie o.a. zit door je te ontdoen van allerlei ballast. Overtuigingen, religieuze frames, heilige huisjes, stokpaardjes, gewoonten en patronen, kunnen zo in de weg staan, dat het nodig is om eerst te resetten. Zodat je werkelijk vol verbazing, verwachting en verwondering kunt ontdekken hoe je optimaal kunt samenwerken met God als CEO van jouw bedrijf.

En dat kan best spannend zijn. Maar tegelijkertijd merk ik ook dat hetgeen echt van belang is dan ook weer terugkomt. Het is meer een zuivering of loutering, waardoor je steeds scherper kunt zien en ontvangen.

Ondernemen als een OEN

Zodra je besloten hebt om op de ‘reset knop’ te drukken, en je dat ‘jochie’ of ‘meisje’ in jezelf wat ruimte probeert te geven om hemelse ontdekkingen te doen, kan het OEN principe je daarbij vast helpen. Het is een simpel handvat die ik destijds al als coach heb meegekregen, waarbij ik merk dat ik er in mijn afstemming met God ook veel aan heb.

OEN staat voor:

  • OPEN – al je zintuigen openstellen; God gebruikt ze allemaal
  • EERLIJK – transparant, eenvoudig, verlangend, concreet en direct
  • NIEUWSGIERIG – alle kaders achter je laten, verwachtingsvol, je willen laten verrassen.

Ik zou zeggen: gewoon gaan oefenen!

Jaap Boersema helpt ondernemers om te ondernemen vanuit de hemel. Lees hier meer over zijn bedrijf YouRoute.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen