‘Ongewenste’ Eva Seesing werd misbruikt in haar eigen kamer: “Ik bad op mijn knieën of het mocht stoppen”

Eva Seesing was als nakomertje een ongewenst kind. In het boerengezin waarin ze opgroeide werd ze genegeerd en kreeg ze geen positieve aandacht. Behalve van haar vader, op de momenten dat hij haar seksueel misbruikte. In dit artikel vertelt ze hoe dit een spoor trok in de rest van haar leven. “Ik besefte dat seks de manier is om aandacht te krijgen, dit besef zorgde ervoor dat mijn leven ontspoorde”. Ze schreef een boek over haar verhaal, getiteld ‘Eva’, en vertelt hoe God haar leven radicaal omkeerde.

Seesing vertelt. “Mijn ouders waren boven de veertig en hadden al zeven kinderen gekregen. Net na de oorlog werd de laatste ervan geboren. De zwangerschappen verliepen moeizaam en mijn ouders waren druk met het opbouwen van hun na-oorlogse leven. Desondanks gebeurde er zo’n tien jaar daarna het een en ander in het echtelijk bed, waardoor mijn moeder zwanger werd van mij. Er waren geen voorbehoedsmiddelen in die tijd en de zwangerschap was ongewenst.” Ondertussen was de oudste van het gezin al getrouwd en was er ook een kleinkind op komst.

Deze omstandigheden maken het voor Eva achteraf iets makkelijker om het gedrag van haar ouders te begrijpen, al was het een proces om hen te kunnen vergeven. Want ze had een moeilijke jeugd en kindertijd. “Ik hoorde er nooit bij, ik was altijd het kleintje. Mijn broers en zussen zagen mij niet eens. Ik hoorde ook niet bij de kleinkinderen, want ik was nu eenmaal geen kleinkind.”

“Ik was nooit goed genoeg en ik kreeg opmerkingen naar me toe als: ‘Het is jouw schuld dat het niet gezellig is in huis’.”

“Ik was erg eenzaam en alleen. Dat is een afschuwelijk gevoel! Ik was nooit goed genoeg en ik kreeg opmerkingen naar me toe als: ‘Het is jouw schuld dat het niet gezellig is in huis’. Mijn vader zei zelfs eens: ‘Doordat jij geboren bent wil je moeder geen seks meer met mij.’”

Op materieel gebied had ze desondanks alles voor elkaar, ze kreeg genoeg kleding en speelgoed. “Maar wat ik wilde, kreeg ik niet. Dat was aandacht en liefde.”

“Als je zo opgroeit, dan weet je niet beter. Je zit in die omstandigheden en je gaat ervan uit dat dit normaal is. Ik vond het desondanks wel heerlijk om naar de kleuterschool te gaan. Daar was ik trouwens wel een buitenbeentje, omdat ik goed kon leren. Ik begreep dingen snel en kon goed lezen en schrijven. Thuis werd ik daar belachelijk om gemaakt. ‘Dat je goede cijfers haalt is echt niet bijzonder hoor, denk maar niet dat je nu iets voorstelt’, zei men.” Desondanks gaf haar juf haar wel complimentjes, dat vond ze erg fijn.

Misbruik
Desondanks werd het nog moeilijker voor Eva naarmate ze ouder werd, vertelt ze. “Ik ben een aantal jaren door mijn vader seksueel misbruikt. Daardoor kreeg ik wel aandacht, maar hele foute aandacht. Dat gaf echt trauma’s in mijn hoofd. Steeds als de trap kraakte, dacht ik angstig: ‘Zou hij weer komen?’”

“Toen mijn grootvader bij ons in huis kwam komen, ging het misbruik vrij snel voorbij. Hij was een lieve man en ik vermoed zelfs dat hij van het misbruik wist en mijn vader erop heeft aangesproken. Ik weet niet of mijn moeder ervan geweten heeft, maar ik heb het ook snel daarna verdrongen.”

Als klein meisje, vertelt Eva, zat ze op haar knietjes te bidden of het misbruik alsjeblieft over mocht gaan. Ze probeerde zelfs dealtjes te sluiten met God. “Ik zei tegen God: ‘Misschien zijn er zieke kindjes die graag willen blijven leven. Misschien kunt u mij in hun plek laten sterven. Het doodsverlangen zat er al vroeg in.”

“Het zat in mijn geheugen ingesleten: ‘Seks is dé manier om aandacht te krijgen.’ Daardoor ging ik ook ontsporen op seksueel gebied en leefde ik een losbandig leven.”

“Als puber ‘besefte’ ik dat je geen aandacht krijgt als je lief bent of goed kon leren, maar als je seksuele handelingen doet. Het zat in mijn geheugen ingesleten: ‘Seks is dé manier om aandacht te krijgen.’ Daardoor ging ik ook ontsporen op seksueel gebied en leefde ik een losbandig leven.”

Dankbaar
Nu ze terugkijkt op haar leven, is ze bijzonder genoeg vooral erg dankbaar. “Alles wat ik heb meegemaakt heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb God door het proces heen opnieuw leren kennen en ik ben geen verbitterde vrouw geworden. Ik begin elke dag vol moed aan een nieuwe dag.”

Ze vertelt hoe God in haar leven kwam. “Ik ben sowieso opgegroeid met het geloof in God, alleen wist ik weinig over Jezus. Ik kon Hem niet als Redder zien. Ik zag hem meer als iemand die zorgde voor sociale voorzieningen en vrede in de wereld. Maar dat Hij voor mijn zonden stierf, dat wist ik niet.”

Alcohol
Daarmee had ze nog niet afgerekend met de trauma’s en zaken die in haar leven speelde. Zoals ze zelf zegt, leefde ze in de leugen. Uiteindelijk liep haar huwelijk daarom ook op de klippen. “Toen ben ik vreselijk verslaafd geraakt aan alcohol. Ik ging veel drinken en viel in de valkuil van de alcoholverslaving.”

“Toen ik alles kwijt was en geen zin meer zag in het leven, stond ik op het punt om er een einde aan te maken. Ik plande het zorgvuldig. Toen ik op stap ging om er een einde aan te maken, greep God in. Hij was het er niet mee eens. Ik had veel pillen geslikt maar overleefde dit.”

“Toen ik op stap ging om er een einde aan te maken, greep God in. Hij was het er niet mee eens. Ik had veel pillen geslikt maar overleefde dit.”


“Toen ik in het ziekenhuis lag, hoorde ik Gods stem. ‘Ik was altijd bij je, ik ben bij je en Ik zal er altijd bij zijn. Je moet aanvaarden dat Yeshua Mijn zoon is en voor jou gestorven is.’ Ook zei God dat ik mijn ogen moest dichtdoen en God moest gaan volgen.”

Jezus
“Na dat moment was alles anders. Ik had geen verlangen meer naar alcohol, ik haalde alle leugen, bedrog en diefstal – die met de verslaving meekwam – uit mijn leven. Mijn leven veranderde radicaal.”

“Op mijn werk in een zorgbedrijf kwam ik in contact met een lieve vrijwilligster die christen bleek te zijn en mij meenam naar de kerk. Daar heb ik me laten dopen en is in 2016 mijn leven volledig veranderd. Ik heb daar enorm veel bevrijding gehad van alle demonische activiteiten die mijn leven ingekomen waren. Bijvoorbeeld boeddha’s, horoscopen, tarotkaarten. Mijn hele verleden is blootgelegd en ik heb zoveel bevrijding ervaren. Jezus heeft alle juk van mijn schouders afgehaald! Tot op de dag van vandaag!”

Klik hier om het boek te bestellen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen