Ontdek Gods plan voor jouw leven!

Basisschool, middelbare school, studeren en dan werken. Een logische volgorde op de weg naar het werkende leven. Deze volgorde wordt dan ook door veel mensen gevolgd. Als je zeker bent van je toekomstplannen dan is hier ook helemaal niks mis mee, maar wat als je niet weet wat je moet kiezen? Wat als je niet weet welke toekomst er bij je past? 

De tijd dat kinderen hetzelfde beroep gaan leren als hun vader is voorbij. Natuurlijk zijn er nog steeds families waar het bedrijf van generatie op generatie wordt overgenomen, maar we leven in een tijd waar dit veel minder vanzelfsprekend is. Het is een tijd die draait om zelfontplooiing, met andere woorden: jezelf ontwikkelen. Hoewel het lijkt alsof groeien en persoonlijke ontwikkeling echt van deze tijd zijn, was het bij God altijd al belangrijk. De Bijbel staat vol met teksten over hoe wij onszelf kunnen ontwikkelen en kunnen groeien tot die persoon die Hij bedacht heeft. 

“De Bijbel staat vol met teksten over hoe wij onszelf kunnen ontwikkelen en kunnen groeien tot die persoon die Hij bedacht heeft.”

Proces
Toch is dit niet altijd een makkelijk proces. Er wordt van ons al op jonge leeftijd gevraagd welke kant je op wilt. Tieners moeten op de middelbare school al kiezen welke vakken ze willen blijven volgen en welke niet. Vervolgens moeten ze met dat vakkenpakket een juiste studiekeuze maken voor na hun middelbare schoolperiode. Grote keuzes, vooral als je nog niet volledig weet wie je zelf bent. 

Hoe moet je hier als jong persoon mee omgaan? Allereerst is het belangrijk om God overal bij te betrekken. Hij heeft je gemaakt en weet daarom ook het beste wat bij je past. Als je een vraag hebt over een schilderij vraag je de schilder om uitleg. Zo is het ook bij God. Hij heeft jou gemaakt met een doel. Je bent niet gemaakt om te zien of het wat zou kunnen worden, nee! Je bent gemaakt omdat God jou wilde en Hij heeft plannen met jou (Jeremia 29:11).

Maar achter dat plan komen is niet voor iedereen eenvoudig. Begin allereerst te kijken naar wat Hij jou heeft gegeven. Welke talenten heb je? Waar word je blij van? Wat maakt jouw uniek? De antwoorden op deze vragen kunnen helpen om richting te geven aan jouw leven. 

“Allereerst is het belangrijk om God overal bij te betrekken. Hij heeft je gemaakt en weet daarom ook het beste wat bij je past.”

Proberen
Het kan zijn dat je eigenlijk niet zo goed weet waar je blij van wordt of waar je goed in bent. Dan kan het helpen om gewoon eens dingen te gaan proberen. Zo zou je bijvoorbeeld in je kerk kunnen gaan helpen bij verschillende teams om te kijken wat je aanspreekt. Door te doen, leer je nieuwe vaardigheden en ontmoet je nieuwe mensen. Je bent in beweging. God gaat wel deuren openen of sluiten, want Hij leidt je leven. 

Ook kan het helpen om met mensen om je heen in gesprek te gaan om te horen wat zij bij jou vinden passen en wat zij denken waar God jou voor gemaakt heeft. Zij kijken objectief naar jou en kunnen daardoor ‘verassende antwoorden’ geven. 

Wat belangrijk is om te snappen, is dat Gods plan voor je leven niet altijd één groot iets hoeft te zijn. Je kan al een zegen zijn als je iemand vriendelijk te woord staat in de supermarkt. Dus daag jezelf uit, maar leg de lat niet te hoog waardoor het een grote druk wordt om de juiste studiekeuze te maken. En mocht je wel een keuze hebben gemaakt die halverwege het jaar toch niet passend blijkt te zijn, zie dat dan als leerwinst in plaats van een gemist halfjaar. 

“Je kan al een zegen zijn als je iemand vriendelijk te woord staat in de supermarkt.”

Weten wie je bent
De juiste keuze kunnen maken is een gevolg van weten wie jezelf bent. Als je niet goed weet wie je bent of je hebt een negatief beeld daarvan dan is het moeilijk om de juiste keuze te maken. Investeer in tijd om te ontdekken hoe waardevol en uniek jij bent. Dit kan je doen door de Bijbel te lezen, want daarin ontdek je hoe God naar je kijkt en dat is de waarheid. Je zou een coach kunnen nemen die jouw helpt om te ontdekken wie je bent of ga bij een Bijbelstudiegroep van je kerk.

“Ook is het een goede optie om een jaar apart te zetten voor God in de vorm van een Bijbelschool.”

Ook is het een goede optie om een jaar apart te zetten voor God in de vorm van een Bijbelschool. Tijdens dat jaar kun je meer over God leren, als je Hem beter leert kennen leer je jezelf ook beter kennen. Er zijn veel goede Bijbelscholen in Nederland en daarbuiten. Eentje daarvan is ‘De Katapult’. Dit is een Bijbelschool waar niet alleen door theorie maar juist ook door de praktijk studenten samen met God werken aan een sterk fundament voor de rest van hun leven. Voor meer informatie: www.dekatapult.nl  

Ga ervoor, er ligt een mooie toekomst voor je klaar! 

Deze blog is geschreven door Coralie Vink van De Katapult.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen