Ontslagen op je werk om het delen van het evangelie

Vandaag belde mijn huisgenoot me op en hij vertelde me dat hij ontslagen is op zijn stage omdat hij het evangelie deelde met de cliënten. Het deed iets met mij toen hij dat vertelde.

Hij is niet de eerste persoon die het is overkomen. De laatste tijd heb ik meer van deze verhalen gehoord en het inspireert me enorm.

Ik moest denken aan dingen als ‘op je werk moet je wijsheid gebruiken als het gaat om het delen van het evangelie’. Het klonk niet als de stem van de Heilige Geest. Natuurlijk moeten we wijsheid gebruiken op ons werk. Tegelijkertijd mogen we beseffen dat volmaakte wijsheid het kennen van Jezus is. 

Dus wat doe je als je werkgever zegt dat je het evangelie niet mag delen op je werk? Er zijn twee keuzes: 1. je gehoorzaamt je baas 2. je gehoorzaamt je baas niet. Welke is juist? Wat zou God ten diepste willen?

Compromissen
Een tijdje terug werd ik midden in de nacht wakker en ik begon met schrijven. De Heilige Geest liet me zien dat we als christenen compromissen hebben gemaakt. We zijn ermee akkoord gegaan om het evangelie niet te delen en ons in te houden op ons werk. 

Hoe kan het dat we dit hebben toegelaten? Heeft Jezus ons soms gezegd dat we het evangelie niet mogen delen tijdens onze werkuren?

“De Heilige Geest liet me zien dat als we deze compromissen niet gemaakt hadden, er nu een stuk meer gezegende christelijke bedrijven waren gestart”

De Heilige Geest liet me zien dat als we deze compromissen niet gemaakt hadden, er nu een stuk meer gezegende christelijke bedrijven waren gestart en we ook in de zakenwereld veel meer invloed zouden hebben gehad. 

Paulus was een intelligente man. Hij had ervoor kunnen kiezen om via de gebruikelijke weg invloed uit te oefenen, maar als we zo wat van zijn gedachten lezen (Ef 5:16)(2 Tim 4:2) was hij er niet echt van gediend om zijn mond te houden over Jezus. Hij was verliefd op Jezus.

Verliefd
Heb jij ooit iemand gezien die echt verliefd was? Je kunt proberen een jongen die verliefd is dat meisje uit zijn hoofd te praten, maar het lijkt simpelweg niet binnen te komen. Hij is met zijn hoofd in de wolken. Laat dat nu juist de plek zijn waar Jezus ons wil hebben. De plek waar we Hem zoeken met alles wat in ons is. Op die plek komen we ten volste tot ons doel en zullen alle andere dingen er gewoon bij gegeven worden (Mat 6:33). 

Paulus begon met het maken van tenten en op deze manier kon hij toch het evangelie delen, misschien wel in kringen waar hij anders nooit terecht gekomen was.

Zelf ken ik nog iemand die ontslagen is omdat zij niet stopte met het delen van het evangelie op haar werk. Achter elkaar kwamen de mensen tot geloof. Toen ze per slot van rekening werd ontslagen kreeg ze een betere baan, en een beter salaris. Wat een getuigenis!

Religie
Sommige mensen denken dat als ze compromissen maken meer mensen kunnen bereiken. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Wanneer we compromissen gaan maken dan laten we religie binnen en dan verliezen we juist mensen. 

“Willen we groeien in geloof? Durven we dan ook op God te vertrouwen en geen compromissen meer te maken?”

Willen we groeien in geloof? Durven we dan ook op God te vertrouwen en geen compromissen meer te maken? De Heilige Geest deed me eraan denken dat ik had gezegd dat ik mijn leven wilde verliezen voor hem. Als ik nu al niet bereid ben om mijn werk te verliezen, ben ik dan wel bereid om mijn leven te verliezen? 

Zelf voel ik me uitgedaagd om deze avontuurlijke leerweg aan te gaan met Mijn beste Vriend. Saai wordt het in geen geval.

2 Timoteüs 4:2 NBG51

verkondig het woord, dring erop aan, gelegen of ongelegen, wederleg, bestraf en bemoedig met alle lankmoedigheid en onderrichting.

Dit artikel is geschreven door Arnt Vollmar.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen