Opgepakte Canadese pastor bouwde hechte vriendschappen in de gevangenis: “Ik was hun pastor”

De Canadese voorganger Tim Stephens werd gevangen gezet nadat een politiehelikopter ontdekte waar hij erediensten met zijn gemeente hield. Nu spreekt hij over hoe zijn opsluiting hem in staat stelde gevangenen te dienen.

Stephens, predikant van de Fairview Baptist Church in Calgary, Alberta, werd gearresteerd toen wetshandhavers bij hem thuis kwamen. Zijn kinderen konden alleen maar toekijken en huilden.

Gerechtelijk bevel ingetrokken
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Stephens tot ten minste 12 juli achter de tralies in het Calgary Remand Centre zou blijven. De plannen veranderden echter toen het gerechtelijk bevel op grond waarvan de voorganger was gearresteerd, op 1 juli werd ingetrokken. Toen werd hij vrijgelaten.

In een interview met Rebel News zei de Canadese predikant dat hij 17 nachten en 18 dagen achter de tralies doorbracht.

Stephens zei dat vanwege de COVID-19-beperkingen de gevangeniscel erg kaal was. Ook zei hij dat gevangenen 23 en een half uur per dag in hun cel zitten.

Mensonterende ervaring
“Je weet niet wanneer je uit je cel kunt komen voor dat beetje vrije tijd dat je mag gebruiken om te bellen. Wanneer je kunt douchen weet je ook niet. Alles is heel basaal. Het is moeilijk om te proberen het je gemakkelijk te maken, want je hebt niet veel. Je hebt niet eens een kussen”, zei Stephens. “Je hebt maar een paar dekens en een heel dun en hard matras.”

“Het is een zeer mensonterende ervaring”, vervolgde hij. “In het kort: je wordt in een kleine kooi gestopt. Daar word je achtergelaten zonder echt te weten wat de komende uren, dagen of zelfs weken kunnen brengen.”

Respect en vriendschap
De voorganger van de Fairview Baptist Church vertelde Rebel News dat de andere gevangenen hem grotendeels met respect behandelden.

“Toen ze begrepen waarom ik daar was, vonden ze het niet goed dat ik daar was”, zei Stephens. “Ze noemden me ‘pastor’. De gevangenen waren openhartig over hun eigen problemen en vroegen advies en raad. Zelfs gevangenen die verharde atheïsten waren, begonnen te waarderen wie ik ben. We ontwikkelden een goede vriendschap daar in gevangenis.”

Kerkverbrandingen
Stephens sprak ook over de recente kerkverbrandingen in Canada. Hij zei dat het Canadese Indiase programma voor kostscholen het resultaat was van overschrijdend gezag van de overheid.

“Het is een tragedie wat er is gebeurd”, zei hij. Daarbij verwees hij naar de scholen voor inheemse kinderen. “Maar de schuld kan niet alleen bij de christelijke kerk worden gelegd. Wat er toen is gebeurd, is eigenlijk wat er nu gebeurt. De overheid neemt verantwoordelijkheid voor gebieden waarvan ze geen recht hebben om er de verantwoordelijkheid voor te nemen.

Stephens zei dat de poging van de regering om christenen de schuld te geven van het programma van de Indiase scholen, hem deed denken aan Nero. Nero gaf in vroegere tijden de christenen de schuld van het verbranden van Rome.

“Christenen zijn door de tijd heen een zondebok geweest”, zei hij. “Omdat christenen voor het grootste deel de andere wang toekeren in plaats van terug te slaan.”

Gehoorzaamheid aan Christus
De voorganger zei dat er een reden is waarom zijn gemeente erediensten zal blijven houden. “We blijven naar de kerk gaan. Dat beslissen we niet op basis van gevolgen van onze acties. Onze overtuigingen worden bepaald door het Woord van God. Ook worden ze bepaald door de rekenschap die we afleggen aan de Heer Jezus Christus. Dus uit gehoorzaamheid aan Christus blijven we samenkomen en blijf ik de gemeente voorgaan in samenkomsten.”

Lees hier het Engelse artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen