Opperrabbijn Binyomin Jacobs: “Gevaarlijk als het geloof in de Eeuwige verdwijnt”

Opperrabbijn Binyomin Jacobs maakt zich zorgen om de secularisatie in Nederland. Volgens hem is het een grote bedreiging voor de samenleving als mensen hun eigen normen en waarden gaan bepalen. “Dat is gevaarlijk, want dan wordt de mens grenzenloos.” In het interview, zie voor de video onderaan, deelt Jacobs over secularisatie, zijn verhouding met christenen, bedreiging en vervolging van Joden én de impact van corona op zijn werk. Hij schreef een dagboek over deze thema’s, getiteld ’54 DAGEN UIT HET DAGBOEK VAN DE OPPERRABBIJN‘.

Hij vertelt: “Ik denk dat het in het belang is van de samenleving dat men in God gelooft. Dat moet wel het geloof zijn in de Eeuwige, gebaseerd op de zeven Noachidische wetten. Daar staat bijvoorbeeld: geen nodeloos dierenleed, geen ontucht, recht, etcetera.”

“Als mensen hun eigen normen en waarden bepalen, dat is doodeng. Dat kan ook namelijk heel negatief worden, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Toen zei men dat het ethisch is om Joden te vermoorden. Het is gevaarlijk als mensen zelf hun ethiek bepalen.”

Daarmee wil Jacobs niet zeggen dat seculiere mensen altijd slecht zijn. “Helemaal niet, zelfs. Er zijn veel goede seculiere mensen. Daarbij zijn er ook veel religieuze die niet zulke goede dingen doen.”

“Maar als systeem is het belangrijk om te beseffen: er is meer dan materialisme. Vrijheid moet begrensd zijn door belangrijke religieuze normen en waarden. Daarbij is het besef van de Eeuwige erg belangrijk. Ik vind het eng als dat verdwijnt.”

Gezin
Het gezin is voor de opperrabbijn ook zeer belangrijk, vertelt hij. “Trouwen was normaal en samenwonen was de uitzondering. In deze tijd zijn er bijna geen scheidingen meer, want niemand trouwt. Dat is niet goed voor de opvoeding van de kinderen. Een kind moet een papa en een mama hebben, dat is gezond. Als papa en mama andere vriendjes hebben, is dat schadelijk voor de opvoeding.”

“Ik maak me daar zorgen over. Ik vind het ook jammer dat scholen steeds meer een kennisinstituut worden, in plaats van een opvoedingscentrum. Kinderen hebben goede normen en waarden nodig.”

Relatie met christenen
In zijn dagboek schrijft de opperrabbijn ook over zijn relatie met christenen. Dat zijn over het algemeen positieve ervaringen, zegt hij. “Ik kan met de meesten goed samenwerken. Het enige is dat christenen een bekeringsdrang hebben, wat in het verleden natuurlijk veel slachtoffers heeft gekost. Zowel in de Tweede Wereldoorlog, als ook eerder in de geschiedenis. Dat ligt dus erg gevoelig.”

“Mensen mogen mij best proberen te overtuigen, maar ik heb ook de vrijheid om dit te weigeren. Soms spreek ik bij christelijke organisaties en dan stelt men vragen om mij maar te overtuigen. Dat vind ik geen ramp, maar ik ben blij met waar ik op dit moment in geloof.”

Overigens vindt de opperrabbijn het niet moeilijk om christenen te vertrouwen, om wat er in het verleden is gebeurd. “Nee, de christenen die nu leven, hebben daar niets mee te maken. Zolang mensen niet dezelfde opvattingen hebben als zij die vroeger de fout in gingen, is er niets aan de hand. Ik vind ook niet dat individuele christenen hun excuses hiervoor moeten aanbieden. Dat de kerk als instituut dit deed, is wel goed. Dat is een teken van bezinning.”

Beveiliging
Jacobs vertelt ook over de bedreigingen die hij meemaakt. “Er staan zes politiecamera’s om mijn huis en ik maak al jaren geen gebruik meer van het openbaar vervoer. Want dat is toch een te groot risico.”

“De overheid doet erg zijn best om mij te beschermen, dat vind ik positief. Mijn kinderen en kleinkinderen waren het echter gewend om altijd door een dikke muur van beveiliging naar school te gaan. Daar is permanente videobewaking en de marechaussee staat met wapens voor de deur. Dat zijn we, heftig genoeg, inmiddels gewend.”

“Laatst liep ik op straat en toen kwam een auto mij tegemoet rijden die vlak voor mij remde. Ik hoorde allemaal gescheld en gevloek in mijn richting komen. Dat is bedreigend.”

Bekijk hier het hele interview met de opperrabbijn:

Foto: Meshulam, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5191751

Vergelijkbare artikelen

Reacties

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste verhalen

Jennifer werd bevrijd van de geest van Izebel: “We waren radeloos”

Jennifer Guetta is onderdeel van een atheïstisch gezin dat niet gelooft in het bestaan van een God. Echter raken ze door nieuwsgierigheid verstrikt in...

Hoe je leven verandert als je geen wees meer bent, maar een zoon of dochter

Het zoon- en dochterschap in het geloof is een onderwerp dat voor mij erg leeft. Het gaat over wie je bent, je identiteit ontdekken...

Religieuze organisaties leveren Rotterdam jaarlijks 200 miljoen euro op

Kerken en andere levensbeschouwelijke organisaties in Rotterdam leveren de overheid jaarlijks zo'n 200 miljoen euro op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker...