Opwekking-directeur Ruben Flach over het belang van De Terugkeer: “Gebed is uit onze kerkcultuur weggeëbd”

Stichting Opwekking wil Nederlanders stimuleren om mee te doen aan het bidden en vasten-event ‘De Terugkeer’, dat vrijdag zal beginnen. Directeur Ruben Flach vertelt: “Een valkuil is dat we verlangen naar hoe het was vóór corona, terwijl het bidden en vasten een kans is om aan God te vragen wat Hij ons wil zeggen ten opzichte van de nieuwe tijd die aanbreekt.” In dit artikel vertelt hij waarom Nederland het bidden en vasten nodig heeft.

Toen Opwekking in contact kwam met een organisatie in Nederland over het feit dat er internationaal tien dagen gebeden en gevast gaat worden, waren ze enthousiast. “We houden van samenwerken en optrekken met organisaties die hiervoor staan, dus besloten we mee te doen. Voor ons als stichting Opwekking is gebed één van de belangrijkste sleutels voor opwekking en geestelijke vernieuwing.”

Flach ziet dat bidden hard nodig is – en soms een beetje ontbreekt in onze cultuur. “We merken dat veel mensen het lastig vinden om een gewoonte te maken van gebed in hun leven. Overigens zeggen we niet iets in de trant van: ‘Als we niet bidden en vasten, dan komt het niet meer goed’, maar het is wel echt een Bijbels gegeven. Het is uit onze cultuur weggeëbd en we willen het graag terugbrengen.”

Integraal onderdeel
Flach vervolgt. “Voor veel mensen is gebed abstract. Ze zijn opgegroeid met bidden voor het eten, waarbij je je handen samendoet en je ogen sluit. Of je bidt op gezette tijden of in de kerk. Maar om te bidden vanuit een relatie, dat zijn we vaak verleerd. We vinden het lastig om God bij alles in ons leven te betrekken.”

“Ik zit veel in de auto, bijvoorbeeld van Dordrecht naar Putten. Dan bid ik ook heel veel.”

“We zijn in die zin heel dualistisch geworden. Terwijl God een integraal onderdeel van ons leven hoort te zijn. Hij wil als een Vriend en een Vader met ons optrekken, waarbij gebed de sleutel is. Ik denk dat we een ander beeld ervan mogen krijgen.” Hij ligt toe hoe hij God in zijn eigen, dagelijkse leven bij dingen betrekt. “Ik zit veel in de auto, bijvoorbeeld van Dordrecht naar Putten. Dan bid ik ook heel veel. Natuurlijk niet met mijn ogen dicht, want dat gaat niet werken.”

“Het bidden en vasten is in ieder geval een eerste stap om het gebedsleven aan te wakkeren. Vooral nu velen belemmerd zijn in hun kerkgang. Als mensen bij dit event aanhaken, dan geloof ik dat het zeker mensen stimuleert om het bidden opnieuw te ontdekken en in hun dagelijkse leven toe te gaan passen.”


Ook wijst Ruben Flach erop dat het feit dat bidden en vasten samenvalt met de Joodse kalender Yom Teruach – het bazuinfeest – en Yom Kippoer. “Dat is erg bijzonder.”

Corona-tijd
Flach vertelt dat er genoeg reden is om in deze tijd te vasten. “Veel mensen vragen zich af wat ze nu moeten met deze corona-tijd. Ik geloof dat het een gevaar is om terug te willen naar hoe het vroeger was, in plaats van de kans te grijpen om aan God te vragen wat Hij ons wil zeggen ten opzichte van de nieuwe tijd die aanbreekt. Wat wil Hij hier eigenlijk mee?”

Toch is het voor Ruben ook een bewogen tijd. “Het is allerminst zeker of we volgend jaar weer een grote fysieke Pinksterconferentie kunnen houden. Maar dat brengt je wel terug naar de kern: waarom bestaan wij? Natuurlijk hoop ik dat er weer een Pinksterconferentie zal komen, maar ons echte doel is om mensen in relatie met Jezus te brengen. Hebben wij dat goed gedaan? Waren we naar buiten gericht? Eén van de lessen die we hebben geleerd, is om de techniek nog beter te benutten, om mensen buiten de kerk te bereiken via, bijvoorbeeld, live-streaming.”

“Wel hebben kerken een uitdaging om minder ‘toeschouwers’ te hebben, en meer mensen die elkaar opzoeken en echt discipelen zijn. Dat komt nu naar boven.”

“Ik weet niet of God met de kerk een hele andere richting op wil en ik zou ook niet zeggen dat grootschalige kerken op z’n retour zijn. Wel hebben kerken een uitdaging om minder ‘toeschouwers’ te hebben, en meer mensen die elkaar opzoeken en echt discipelen zijn. Dat komt nu naar boven.”

“Er ontstaan ook weer hele creatieve vormen. Ik hoorde van een groep die één keer per maand samenkomen om te ontbijten in een restaurant. Daar lezen ze samen in de Bijbel en praten erover. Dat is wel een mooie vorm, vind ik. Het is een soort Alpha cursus model.”

“Het is belangrijk om altijd te kijken naar wat nog wél kan. De kerk heeft zich door de geschiedenis heen vaak opnieuw uitgevonden, omdat omstandigheden hen daartoe dwongen. Dat zie je ook bij de kerk in China, die zijn niet anders gewend dan waar wij doorheen gaan.” 

“Dat zie je ook bij de kerk in China, die zijn niet anders gewend dan waar wij doorheen gaan.” 

Vasten
Met het vasten doet Ruben Flach en zijn team zelf ook mee. “We zijn sowieso gewend om een keer per maand als team te bidden en te vasten. Daarnaast starten we iedere werkdag met gebed. Dus hier zal zeker weer enthousiast aan meegedaan worden.

Daarbij stimuleren en motiveren we andere groepen en kerken om hieraan bij te dragen. We verwijzen hen door naar de website van De Terugkeer.” (www.de-terugkeer.nl)

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen