Oud-SGP-leider Bas van der Vlies (79) overleden

Oud-SGP-leider Bas van der Vlies is overleden op 79-jarige leeftijd. Hij was de laatste jaren ernstig ziek en kreeg daarnaast een longontsteking.

Van der Vlies, boegbeeld van de Staatkundig Gereformeerde Partij, zat van 1981 tot en met 2010 in de Tweede Kamer. Van die 29 jaar was hij 24 jaar fractievoorzitter.

Na een studie Weg- en Waterbouw in Delft werd Van der Vlies leraar wiskunde in Utrecht, een baan die hij lange tijd combineerde met het lidmaatschap van Provinciale Staten. Begin jaren 80 vroeg zijn partij hem de overstap naar Den Haag te maken.

Bidden op de parkeerplaats

Het verzoek leidde tot grote persoonlijke nood, onthulde Van der Vlies bij zijn afscheid van de Tweede Kamer. Hij voelde zich aanvankelijk volstrekt onbekwaam. En toen de worsteling te groot werd, zette hij zijn auto stil om te bidden.

Er kwam een duidelijk antwoord terug. “Het was een bevel. Het overweldigde me totaal. Na een tijdje van eerbiedige stilte werd ik er op die parkeerplaats voor ingewonnen.”

Geweten

Van der Vlies ontwikkelde zich tot het geweten van de Kamer. Geregeld waarschuwde hij tegen de verruwing van de parlementaire mores. “We zitten hier in Den Haag in een glazen huis: we moeten onze voorbeeldfunctie serieuzer nemen”, zei hij in een interview in 2010. “Als wij elkaar hier ook grof bejegenen, dan is het einde zoek.”

Van der Vlies wilde in 2006 stoppen met zijn politieke werkzaamheden, maar hij ging toch nog een termijn door omdat zijn partij in zwaar weer zat. Rond en binnen de SGP was de discussie opgelaaid over de stelregel van de partij dat vrouwen geen lid mochten worden en zich dus ook niet verkiesbaar konden stellen.

Alleen aan God de eer

In 2010 droeg Van der Vlies dan toch het stokje over aan de huidige fractievoorzitter Kees van der Staaij. Bij het afscheid in de Tweede Kamer klonk langdurige applaus. Zijn laatste woorden als Kamerlid waren: Soli Deo gloria(Alleen aan God de eer).

SGP-voorzitter Dick van Meeuwen noemt die woorden typerend voor Van der Vlies en spreekt van een groot verlies. “In hem verliest de partij een man die zich gedurende zijn werkzame leven met hart en ziel inzette voor het staatkundig-gereformeerde geluid in de politiek. “

Van der Staaij zegt diep geraakt te zijn. “Voor mij persoonlijk was Bas een hartelijke en hardwerkende collega. Zijn heengaan is voor de SGP en allen die persoonlijk met hem mochten optrekken, aangrijpend.”

Bron: NOS.nl.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen