Oude munt uit ‘oude’ Jeruzalem gevonden, mogelijk gebruikt om tempelbelasting te betalen

Archeologen in het oude gedeelte van Jeruzalem hebben een doos met historische voorwerpen ontdekt. Eén van de voorwerpen was een zeldzame zilveren munt uit Tyrus, die volgens onderzoekers door pelgrims zou kunnen zijn gebruikt om de tempelbelasting te betalen tijdens het bewind van koning Herodes.

De munt heeft de afbeelding van Melqart, de oppergod van de Fenicische stad Tyrus, aan de ene kant bedrukt en die van een adelaar aan de andere kant. Volgens The Times of Israël, werd de doos met de munt oorspronkelijk gevonden tijdens een opgraving in de jaren tachtig.

De doos, die verloren was gegaan, werd onlangs ontdekt als onderdeel van een conserveringsproject in het Tower of David Museum, meldde The Jerusalem Post.

De ‘Tyrus-sikkel’, waarvan er tot nu toe maar heel weinig zijn gevonden, werd gebruikt tijdens de tweede Tempelperiode en werd geproduceerd in de oude stad Tyrus van 125 v. Christus tot het uitbreken van de Grote Opstand in het jaar 66.

Proces
Het Toren van David-complex omvat volgens de Bijbel het paleis van Herodes waar het proces tegen Jezus plaatsvond. “De Toren van David is één van de belangrijkste bouwwerken in Israël, zowel qua geschiedenis als qua locatie”, citeerde The Jerusalem Post Yotam Carmel, manager natuurbehoud bij Ken Hator, het bedrijf dat de leiding had over het project.

“Het laatste conserveringsproject bij de ‘Toren van David’ werd uitgevoerd in de jaren tachtig. Sindsdien heeft de citadel dringend behoefte aan conservering.”

Het verbindt de leeftijden, zei Lieber.

Verleden, heden en toekomst
“Je kunt zien hoe het verleden, het heden en de toekomst hier werkelijk zijn bij de Toren van David. Tijdens het werk voor de toekomst van de citadel hebben we het bewijs uit het verleden gevonden. En we kunnen eigenlijk meer weten over onze identiteit. Christenen kunnen zien hoe de bronnen, de evangeliën hier in Jeruzalem tot leven komen.”

“Alles wat we willen is Jeruzalem naar de wereld brengen, het verhaal van Jeruzalem, de rijke geschiedenis van ons allemaal, Joodse mensen, christenen van over de hele wereld.”

De zeldzame munt zal worden tentoongesteld in een nieuwe en permanente tentoonstelling in het museum, die volgend jaar weer opengaat.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen