Pakistaans christelijk stel, vrijgelaten uit dodencel, krijgt asiel in Europa

Twee maanden na vrijspraak door een hooggerechtshof en het overleven van doodsbedreigingen, zijn een Pakistaanse katholieke vrouw en haar gedeeltelijk verlamde echtgenoot in Europa aangekomen. Dat meldt The Christian Post. Het echtpaar zat zeven jaar in de dodencel op (valse) beschuldiging van godslastering.

Shagufta Masih en haar man Shafqat Emmanuel werden met de dood bedreigd, nadat begin juni berichten bekend werden over hun vrijspraak door het hooggerechtshof van Lahore. In 2014 had een rechtbank het paar veroordeeld tot dood door ophanging.

Herenigd
“We zijn zo opgelucht dat we eindelijk vrij zijn. De afgelopen acht jaar zijn ongelooflijk zwaar geweest. We zijn zo blij dat we herenigd zijn met onze kinderen”, zei Shafqat Emmanuel. Dat meldt ADF International, een mensenrechtengroepering die het christelijke echtpaar steunde.

“Hoewel we ons land zullen missen, zijn we blij dat we eindelijk ergens veilig zijn”, voegde Emmanuel eraan toe. Hij was bewaker van een school in het Gojra-gebied van het district Toba Tek Singh in de Pakistaanse provincie Punjab.

Godslastering
Het katholieke echtpaar werd in juli 2013 gearresteerd op grond van de Pakistaanse blasfemiewetten. Een lokale imam had hen beschuldigd van godslastering. Volgens de imam had het echtpaar hem een ​​beledigend sms-bericht gestuurd.

Maulvi Mohammed Hussain, leider van een plaatselijke moskee, beweerde dat Emmanuel de mobiele telefoon van zijn vrouw gebruikte om een ​​anti-islamitisch sms-bericht te sturen. Later beweerde hij dat hij nog meer berichten had ontvangen. Hussain zei dat hij aan het bidden was toen hij het beledigende sms-bericht van een onbekend nummer ontving.

De moslimgeestelijke liet naar verluidt het sms-bericht aan twee andere imams zien voordat hij zijn raadsman benaderde voor juridische procedures. Hij en zijn advocaat beweerden later dat ze beide godslasterlijke berichten ontvingen.

De broer van Masih, Joseph, vertelde eerder aan de BBC dat zijn zwager was gemarteld. Hij zou zo gedwongen zijn een valse bekentenis af te leggen.

De sms-berichten zouden ook in het Engels zijn getypt. Afgezien van het feit dat ze analfabeet zijn, zijn Shafqat en Shagufta niet bekend met de Engelse taal. Ze spreken en schrijven geen Engels.

Bedreiging
ADF’s internationaal leidinggevende van belangenbehartiging voor Azië, Tehmina Arora, verklaarde dat de zaak “geen op zichzelf staand incident is, maar getuigt van de benarde situatie waar veel christenen en andere religieuze minderheden in Pakistan vandaag de dag in verkeren.”

De advocaat van het echtpaar meldde: “Deze zaken zijn erg moeilijk om te procederen vanwege zorg om de veiligheid. Er is een zeer reële bedreiging voor het leven van de cliënten en de advocaten.”

Christenen zijn vaak het doelwit van de Pakistaanse godslasteringswetten die bedoeld zijn om islamitisch gevoelig liggende zaken te beschermen. Ook zijn ze vaak doelwit van extremisten die geweld plegen. De afgelopen jaren hebben extremisten al tientallen christenen vermoord.

Wet op godslastering
De wet op godslastering die is opgenomen in artikel 295 en 298 van het Pakistaanse wetboek van strafrecht, misbruiken mensen vaak voor persoonlijke wraak. Er is daarbij niets in die wet opgenomen om een ​​valse aanklager of een valse getuige van godslastering te straffen.

Islamistische extremisten gebruiken de wet ook om religieuze minderheden aan te vallen: christenen, sjiieten, Ahmadiyya moslims en hindoes.

“Hoewel de Pakistaanse grondwet het recht op godsdienstvrijheid beschermt, maken velen ernstige vervolging mee. Men neemt hen hun fundamentele rechten op vrijheid van meningsuiting en vergadering af”, zei Arora.

“Hopelijk zullen de blasfemiewetten in Pakistan binnenkort worden afgeschaft, zodat anderen niet hetzelfde lot zullen ondergaan als Shagufta en ik”, zei Emmanuel.

Het land waar het echtpaar asiel heeft gekregen, is vanwege veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen