Pastor David Gasser is 2022 begonnen met twee weken vasten. “Je hebt even honger, maar het loont om vol te houden”

Veel christenen beginnen het nieuwe jaar met bidden en vasten. David Gasser, voorganger van River Church Amsterdam, is een van hen. Samen met zijn kerk vast hij, en drinkt enkel water. “Het kan tijdens de eerste dagen even moeilijk zijn, maar je geest komt tijdens vasten tot leven!” In dit artikel geeft hij tips hoe je een goede tijd van bidden en vasten in kunt gaan.

“Voor mij is het belangrijk om altijd goed voorbereid te doen. Ik zorg ervoor dat de koelkast leeg is, zodat ik niet in de verleiding kom om iets te eten. Daarnaast bid ik vooraf en draag ik de periode op aan God. Het is ook krachtig dat wij als kerk dit samen doen, zo kun je elkaar aanmoedigen.

Ik probeer altijd een duidelijk doel voor ogen te hebben. Mijn doel is om God nog beter te leren kennen. Daar heb ik extra tijd voor, omdat ik niet naar de supermarkt hoef en niet hoeft te koken. De tijd die je daardoor overhoudt, kun je investeren om te bidden.

Belangrijk om te onthouden is dat het vasten niet zozeer hard werken is, of indruk maken op God. Nee, het is meer relationeel. Juist vanuit het feit dat Jezus alles heeft volbracht, mogen we het vanuit Zijn kracht doen. 

“Dat je met Hem bent, is de grote beloning”

Het is dan misschien even moeilijk en je hebt in het begin honger, maar die honger die neemt gedurende de dagen af en je wordt daarentegen gevoeliger voor de stem van de Heilige Geest. Je kunt tijd nemen om in deze intense tijd te luisteren naar wat de Heer te zeggen heeft in deze tijd. En de absolute beloning van het vasten is de Heer zelf. Dat je met Hem bent, is de grote beloning!”

Verdienen
David benadrukt nogmaals dat je met vasten niets kunt ‘verdienen’ bij God. “Dat kan een verleidelijke gedachte zijn misschien, maar het is eerder zo dat het vasten je meer open maakt, om ‘in te tappen’ in de dingen van God. Je krijgt bijvoorbeeld aanwijzingen van God, die je verder helpen.

Vasten brengt het bewustzijn dat we niet leven van brood alleen, zoals Jezus dat ook heeft gezegd, maar dat we leven van elk woord uit Zijn mond. 

“Ik geloof zeker dat er een link is tussen zalving en het vasten”

Je komt op een plek waarbij je zo afhankelijk bent van God. Je ledigt jezelf en zegt ermee: ‘Ik heb U nodig, geef mij een duidelijke visie. Laat mij zien wat U wilt dat ik doe in dit jaar.’ Natuurlijk zijn er ook voordelen voor de mens aan het vasten. Je wordt er geestelijk en lichamelijk fit van.”

Prijs betalen
Veel dagen vasten is niet bij elke christen in de huidige ‘magnetron-generatie’ waarin we leven zo populair. Toch gelooft David dat we het als christenen niet moeten negeren. “In het christenleven moeten we een prijs betalen. Het leven in de geest vervul je niet door verlangens van het vlees te vervullen, maar door ook ‘nee’ te zeggen tegen het vlees. Dat kost je je comfort, maar daar is zeker genade voor. 

Jezus vastte veertig dagen en toen kwam de kracht van God op Hem. Ik geloof dat er zeker een link is tussen kracht en zalving, en het vasten. Maar dat is geen doel op zich. Ik vast om met de Heer te zijn. Maar vanuit het intiem zijn met de Heer, komt Gods kracht vrij. Dat geloof ik zeker.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen