Pilotenechtpaar Joost en Ruth vonden God: “Had dit een jaar geleden niet kunnen bedenken”

Piloten Joost en Ruth gingen trouwen zonder dat het geloof een rol speelde in hun huwelijk. Ruth was wel christelijk opgevoed, maar had het op een laag pitje gezet. Joost geloofde helemaal niet. Totdat hun leven de afgelopen jaren sterk veranderde en ook Joost doorkreeg dat God weleens zou kunnen bestaan. “Ik merkte dat we als echtpaar gezegend waren en dat veel dingen steeds weer goedkwamen. Eerst dacht ik dat het toeval was, maar ik besefte steeds meer dat het kwam omdat Ruth was gaan bidden.”

In hun gemeente GODcentre vertelt het echtpaar hoe ze nog erg recentelijk tot geloof kwamen. Ruth begint: “Ik ben opgegroeid in de kerk en als jongvolwassene ben ik afgedwaald en de kerk uitgegaan. Later kwam ik Joost tegen die niet in God gelooft, maar dat gaf voor mij niet zoveel, want ik deed er zelf ook weinig mee. Ik wilde hoogstens in de kerk trouwen en mijn kinderen er nog wat van meegeven, dan was het wel goed.”

Later begon het verlangen van Ruth naar God weer wat toe te nemen en ze keek op zondagochtend Hour of Power. Daardoor besloot ze haar zoon op te dragen voor God en in de avond zong ze een christelijk slaapliedje met de kinderen. Ze kreeg ook een groter verlangen om weer naar de kerk te gaan en steeds als ze zocht, kwam ze uit bij ‘GODcentre.’

Pasen
Toen zijn ze met Pasen vorig jaar hier met het hele gezin naartoe gegaan. “Ik vond het wel vermakelijk”, zegt Joost. “Een leuk drumstel en het zag er leuk uit. Maar verder was het niets voor mij.” Ruth had het daarentegen wel naar haar zin. “Ik ging steeds vaker naar GODcentre en sloot me daar ook aan. Daardoor werd de strijd thuis groter en ook het verdriet dat Joost God niet kende. Veel mensen zijn toen gaan bidden dat Joost open zou worden voor God.”

“De lessen bleken in zijn woonkamer te zijn en overal hingen teksten als ‘With God, everything is possible’. Ik dacht: waar ben ik nu weer?”

Als een soort puzzel, kwamen er steeds puzzelstukjes bij die gelegd werden, waardoor Joost steeds meer ontdekte van God, vertelt hij. “Vorig jaar wilde ik bijvoorbeeld leren drummen en via google kwam ik terecht bij een drumleraar in Leiden. De lessen bleken in zijn woonkamer te zijn en overal hingen teksten als ‘With God, everything is possible’. Ik dacht: waar ben ik nu weer? Het bleek een leuke gozer te zijn en we hadden een goeie klik.”

Rust en vrede
Uiteindelijk stond het echtpaar ook voor een carriereswitch, om ook buiten Europa te vliegen. Dit was een spannende stap, maar Ruth zag hoe God steeds in alles aan het voorzien was. Ook mensen in haar omgeving baden voor Ruth. Joost: “We hadden een au pair nodig voor de kinderen en steeds kwam dat goed. Ik dacht: ‘We krijgen veel in onze schoot geworpen’, maar tegelijkertijd zag ik ook de rust en vrede bij Ruth. Ik kreeg wel door dat het misschien ook God kon zijn.”

Uiteindelijk stond Ruth gepland voor een vlucht naar Sao Paulo en ze besloot langs evangelisten Johan en Brenda Toet te gaan. Die waren uiteindelijk heel blij met de aanvraag, omdat ze visumpapieren vanuit Nederland kon meenemen. 

“Ik dacht: ‘We krijgen veel in onze schoot geworpen’, maar tegelijkertijd zag ik ook de rust en vrede bij Ruth. Ik kreeg wel door dat het misschien ook God kon zijn.”

Uiteindelijk besloot Joost mee te gaan. “Johan Toet sprak veel met mij over Jezus. Ik kreeg ook zijn boek en zijn verhaal vond ik bijzonder. Toen hij sprak over het licht en de duisternis, dacht ik: ‘Ik snap dat jij het over de duisternis hebt, met jouw achtergrond, maar ik zit toch niet in de duisternis? Ik ben geen crimineel en ik heb geen verslaving.’” Maar toen Joost later nog eens naar GODcentre ging, was hij getuige van een demon-uitdrijving op het podium. “Vroeger vond ik het idee van de duivel en een hel grote onzin, ik zag het als manier om armen te manipuleren. Maar nu zag ik het gewoon voor mijn ogen gebeuren.”

Indringende vragen
In Brazilië stelde Johan indringende vragen: “Hij vroeg: ‘Stel dat God nou bestaat, zou je Hem dan niet willen leren kennen?’ Dat leek me toch wel mooi, en als hij zou bestaan, is het bovendien wel zo handig om je voor Hem te openen. Uiteindelijk bad ik een zondaarsgebed daar, en later in de kerk nog een keer.”

Vervolgens kwam er een aanbod om de alphacursus te doen. Dit was op dinsdagavond en ‘toevallig’ was Johan vier dinsdagavonden op rij vrij, iets wat normaal zelden gebeurde. “Zo ben ik dat gaan doen en kon ik steeds meer groeien.” Na een ander bezoek aan Sao Paulo heeft Joost zich uiteindelijk laten dopen in het zwembad van Johan en Brenda. Later zag hij hoe God hem steeds geduldiger maakte, bijvoorbeeld met zijn kinderen. 

“Ik was cynisch, kritisch en werelds in mijn denken, maar God is mijn leven aan het veranderen.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen