PKN kiest ‘Van U is de toekomst’ als nieuw jaarthema

Te midden van veel onzekerheid, kiest de Protestantse Kerk na de zomervakantie voor het nieuwe jaarthema ‘Van U is de toekomst’. Scriba René de Reuver licht toe: “In alle onzekerheid en angst mogen we open zijn voor wat God aan het doen is, en alert op wat zijn Geest nu al laat zien.”

De Reuver opent de boodschap met de grote onzekerheid waarin we leven en hoe onze samenleving al een jaar op z’n kop staat. Ook zien ze migratie en klimaat als ‘hot topics’. Hij gaat daar op in. “Veel mensen beleven deze tijd als een verandering van tijdperk, een apocalyptische tijd zelfs. Alles lijkt op losse schroeven te staan.

Waar loopt het allemaal op uit? In de samenleving, maar ook in de kerk waar we te maken hebben met krimp en andere vormen van kerk-zijn. In die werkelijkheid zeggen we als kerk: ‘Van U is de toekomst.’ Ons voortbestaan, als individu, als kerk, als samenleving, als aarde hangt niet van onszelf af.”

Nieuwe hemel en nieuwe aarde
Hij vervolgt: “Ik hoop dat het thema daardoor meer gaat spreken. De christelijke toekomstverwachting is geen protocol dat we aangereikt krijgen. Maar in alle onzekerheid en angst mogen we ontvankelijk en waakzaam leven. Open voor wat God aan het doen is, en alert op wat zijn Geest nu al laat zien.

We verwachten een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Vanuit die verwachting leven we in het heden, waarin de toekomst nog een spannende vraag is, en waarin we één ding zeker weten: de toekomst is aan Hem die is, die was en die komt. Dat vertrouwen geeft perspectief, hoop én ontspanning voor het leven nu.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen