PKN wil seksisme in de kerk aanpakken door opening meldpunt

Naar aanleiding van een onderzoek van het ND in juni dit jaar, heeft de Protestantse Kerk in Nederland een meldpunt voor seksisme in de kerk opgezet. Uit het onderzoek bleek dat negen op de tien vrouwelijke voorgangers te maken heeft met seksisme. Vrouwelijke predikanten ervaren dat ze anders behandeld worden dan hun mannelijke collega’s. 

De PKN gaf aan geschokt te zijn over de uitkomsten van de enquête. De preses en eerste assessor reageerden als volgt op het onderzoek: “Onderscheid maken op grond van geslacht, geaardheid of huidskleur en daarmee mensen wegzetten is neerbuigend en in strijd met alles waar het Evangelie voor staat. Binnen de Protestantse Kerk en daarbuiten horen we met elkaar om te gaan op basis van gelijkwaardigheid.” 

Het online meldpunt is een volgende stap naar verbetering. Via het meldpunt kunnen voorgangers én kerkleden die hiermee te maken hebben, hun ervaringen schriftelijk indienen. Ook kan er gebruikgemaakt worden van een telefoonlijn. Vier voorgangers, drie mannen en een vrouw, staan klaar om naar de ervaringen te luisteren. 

Volgend jaar juni zullen de ervaringen worden en aangeboden aan het moderamen, het dagelijks bestuur van de PKN. Op die manier hoopt het kerkgenootschap meer duidelijkheid te krijgen over deze problematiek. Uiteindelijk wil de leiding van de PKN aan de hand van de binnengekomen ervaringen manieren vinden om het probleem verder aan te pakken. 


Lees het gehele artikel op de site van het Nederlands Dagblad.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen