Ploumen en Segers in aanvaring over ‘intolerante opvattingen’

Tijdens het lijsttrekkersdebat van de NOS gingen PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in fel debat over tolerantie. Ploumen vindt dat de ChristenUnie ‘intolerant’ zou zijn richting homo’s en vrouwen die abortus willen plegen.

Ploumen vertelde als eerste dat ze Segers ziet als een bondgenoot op het gebied van gelijkheid tussen mensen van verschillende culturen, waar de strijd rondom Black Lives Matter over ging.

Echter komt ze met een hele lijst aan voorbeelden waarom de CU intolerant zou zijn. Zo noemt ze een school uit Zeeland waar je geen homo zou mogen zijn, ze noemt ‘homogenezing’, waar de ChristenUnie geen verbod op wil en ook komt ze uit bij abortusdemonstranten, waar de CU geen verbod op wil.

“U framet hem op een manier die me raakt.”

“Eigenlijk ben ik heel blij met deze stelling”, reageert Segers. Dit is waarom hij in de politiek zit, zegt hij: het beschermen van kwetsbare minderheden. Of dat nou joodse jongeren zijn die zich in Nederland bedreigd voelen, of homo’s die niet hand in hand door Amsterdam kunnen lopen zonder in elkaar te worden geslagen. 

Antihomoverklaring
Ploumen verwijst naar antihomoverklaringen die leerlingen en hun ouders op sommige scholen moesten invullen. “Uw minister van Onderwijs gaat eerst uitleggen waarom dat wel zou passen in ons land”, zegt ze over ChristenUnie-minister Arie Slob. 

In het debat neemt Segers afstand van Ploumens opmerkingen. “U framet hem op een manier die me raakt.” Later zei ook Rutte in het debat dat de verdediging van Segers naar Slob juist is en dat het frame niet klopt richting de CU-minister. 

Segers besluit zijn verdediging richting Ploumen. “Ik sta voor vrijheid van iedereen: niet ondanks mijn geloof, maar dankzij mijn geloof.” Desondanks zegt Segers ook te blijven staan voor de vrijheid van christenen om orthodox te zijn.

Bekijk hier het hele gesprek tussen beiden.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen