Presence brengt aanbidding naar plekken van invloed in de buitenlucht, vanavond op De Dam: ‘Voorbijgangers gaven letterlijk hun leven aan Jezus’

Stichting Presence organiseerde in het afgelopen jaar gebed en aanbidding op veel plekken van invloed in Nederland, waaronder in het Tweede Kamergebouw, het Malieveld en het Beurs-gebouw. Inmiddels is het tijd om de buitenlucht op te zoeken, waaronder grote pleinen in grote steden, zegt voorzitter van Presence, Menno Colijn. “Afgelopen vrijdag aanbaden we God op een plein in Den Haag, waar de hele avond zo’n duizend man op een terras zaten mee te luisteren.” Samen met aanbiddingsleider Gendro Schijff vertelt hij erover en blikken ze vooruit op vanavond.

“Het is echt een ander level”, vertelt Gendro Schijff als hij probeert te omschrijven hoe het is om hier onderdeel van te zijn. “We hebben geweldige events gehad, we hebben op mooie plekken gestaan, maar dit is echt terug naar de basis. Ik vroeg me wel even af: ‘Hoe gaat iedereen reageren?’ We moesten met de billen bloot. Maar we zijn gewoon begonnen met aanbidding en het uitspreken van het Woord van God.”

“Uiteindelijk was het zó tof. Het werd heel comfortabel. We merkten dat het natuurlijk ging en dat voorbijgangers het prachtig vonden wat er gebeurde. Er zijn zelfs mensen tot God gekomen, door de pure aanbidding die plaatsvond.”

Menno Colijn beaamt het. “Als ik het goed heb, hebben vorige week vrijdag 11 mensen hun leven aan Jezus gegeven. Mensen werden geraakt door de aanbidding, en aangezien er ook mensen bij waren met een evangelisend hart, maakten mensen een keuze. Een meisje vertelde dat ze de duivel had ontmoet en nu besefte dat Jezus ook bestond.”

“We stonden midden op een plein met zo’n duizend man die op de terrasjes zaten en die hebben de hele avond aanbidding gehoord.”

“We stonden midden op een plein met zo’n duizend man die op de terrasjes zaten en die hebben de hele avond aanbidding gehoord. De aanbidding overstemde zelfs hun muziek. Voor ons was dat ook spannend. Maar een hoop mensen pakten even hun telefoontje om te filmen. We hebben geen onvertogen woord gehoord.”


Naar buiten gaan
Het idee om naar buiten te gaan, leeft bij stichting Presence al wat langer, maar volgens Colijn was het de timing van God om het uitgerekend nu te doen. “Dat is puur luisteren naar God. We tasten het met Hem af. Vervolgens ga je zoeken naar deuren die opengaan. Ik kan wel zeggen dat onze stap naar de Dam, die vanavond plaatsvindt, een hele bijzondere is.”

“We hadden een wijkagent aan de telefoon, die zei; ‘Je weet dat er duizenden betogingen per jaar zijn, hè? Dat jullie binnen een week een plek konden krijgen is vrij bijzonder.’”

Flowen
Voor Gendro was het ook geweldig om te horen dat het vanavond op De Dam plaatsvindt. “Gilbert Thera stuurt de aanbidding aan en het is zo tof hoe hij het opzet. Hij heeft aangegeven dat het op De Dam nog meer ‘flowend’ gaat zijn. We zijn, inclusief mensen die bidden en ook mensen gaan aanspreken, deze keer met een dubbele bezetting. We zijn met honderd mensen.  De verwachting is hoog.”

Ook zangeres Rachel van Meeuwen kijkt er erg naar uit. “Al heel jong voelde ik de roep niet alleen binnen, maar ook juist om buiten de kerkmuren te worshippen. Welke weg het zou worden, ook juist buiten de kerkmuren, wist ik niet. Ik heb me laten leiden. Ben gewoon gegaan. Vertrouwend op de leiding van Gods Geest. Ik had nooit kunnen uitstippelen, noch kunnen bedenken morgen op deze fantastische plek te mogen staan en daar te doen wat ik het allerliefste doe!”

Plek van invloed
Menno: “Ons doel is in de eerste plaats om aanbidding te brengen op een plek van invloed. Dat is het allerbelangrijkste. Maar daarbij is het wel heel tof als mensen ook aangeraakt worden. Net zoals die man die in Den Haag de hele avond op een bankje zat mee te luisteren en vertelde ‘dat hij zeer geboeid was.’ Hij had in zijn hele leven nog nooit zo’n rust ervaren, zei hij.”

“Het doel is om morgen God te aanbidden, maar als er mensen meer van Jezus willen horen of zelfs een keuze voor Hem willen maken, zullen we zeker hier ruimte voor maken. Dat noemen we ‘collateral beauty’”.

Foto’s: Gerard Nel

De aanbiddingsavond begint om 18:30 uur op De Dam.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen