Presence organiseert tweede editie van aanbiddingsavond op het Malieveld: capaciteit voor 7.000 mensen

Voor veel Nederlandse christenen was het vorig jaar een groot hoogtepunt: de openluchtdienst op het Malieveld, georganiseerd door stichting Presence. 2.500 christenen kwamen hierbij samen, en tienduizenden mensen keken mee via de livestream. Dit jaar, op vrijdagavond 9 juli is er weer een editie, vertelt organisator Wim Hoddenbagh tegen revive.nl. “Dit jaar hebben we in overleg met de gemeente Den Haag plek voor 7.000 mensen. We willen een geluid van hoop laten klinken voor Nederland.”

Het was een van de meest gestelde vragen die Wim Hoddenbagh van stichting Presence dit jaar kreeg: ‘Gaan jullie weer naar het Malieveld?’ Daar kan hij nu eindelijk antwoord op geven. “Ik voelde al langer dat God die deur weer ging openen, maar dat we moesten wachten op Hem. We hebben daarom gewacht op Gods ‘ja-woord’ om een aanvraag bij de burgemeester te doen.”

“Tot vorige week maandagochtend. Ik werd vroeg wakker, met de overtuiging dat ik de aanvraag kon starten. In de ochtend vroeg was het ingediend.

“Hij zei daarbij: ‘Wat goed dat je de aanvraag nú doet, want tot vorige week was er bij aanvragen nog een maximumaantal mensen dat op het Malieveld mag samenkomen.’”

Even later werden we, net als vorig jaar, teruggebeld door de adviseur van burgemeester Jan van Zanen. Hij zei: ‘Geweldig dat jullie het weer gaan doen.’ Hij stuurde een positieve aanbeveling naar de burgemeester. Hij zei daarbij: ‘Wat goed dat je de aanvraag nú doet, want tot vorige week was er bij aanvragen nog een maximumaantal mensen dat op het Malieveld mag samenkomen.’ Voor ons een bevestiging waarom God wilde dat we wachtten om de aanvraag te doen.”

7.000 mensen
Dit jaar geldt er opnieuw een afstand, maar dit jaar ‘slechts’ drie meter en gezinnen mogen bij elkaar staan. Daarom kunnen er 7.000 mensen samenkomen op het Malieveld. 

Verder zijn er veel overeenkomsten met de bijeenkomst van vorig jaar. “De opzet en het doel zijn hetzelfde. We richten ons niet op corona, maar op Christus. We willen een geluid van hoop laten klinken voor de kerk in Nederland.”

“Ook willen we verwachting uitspreken voor de kerk. Veel kerken hadden de verwachting dat we een herleving zouden meemaken, dat de kerken na deze crisis weer vol gaan stromen. Maar als ik om me heen kijk, zie ik dat veel kerken juist een flinke deuk hebben opgelopen. De diensten blijven op veel plaatsen gedeeltelijk leeg, ook als er ruimte komt. Als verklaring hoor je: ‘De mensen moeten nog wennen.’ Maar als ik op het terras zit, zie ik dat weinig Nederlanders daaraan moeten wennen. Die stromen vol.

“Ik denk hiermee dat we aan de kerk van Nederland mogen laten zien: ga de velden en de pleinen op en verkondig de Naam van Jezus, gelegen of ongelegen.”

Ik denk hiermee dat we aan de kerk van Nederland mogen laten zien: ga de velden en de pleinen op en verkondig de Naam van Jezus, gelegen of ongelegen.” Hoddenbagh vertelt dat de bijeenkomst vorig jaar op het Malieveld als een versneller fungeerde van veel andere initiatieven, waaronder openluchtdiensten. Het is zijn hoop en verwachting dat het dit jaar weer zo zal zijn, en ook opgepikt wordt in de samenleving.

Aanbidding en gebed
De dienst op het Malieveld zal net als vorig jaar in het teken staan van aanbidding en gebed. Er zal ook een kort woord worden gedeeld, onder anderen door Jurjen ten Brinke, maar de nadruk ligt op gebed voor het land.

Net als vorig jaar is er een grote groep aanbiddingsleiders en zangers die meedoet. “De zangers van vorig jaar hebben zich dit jaar weer aangemeld, aangevuld met nieuwe mensen. Dus de groep is iets groter. Dit jaar zal er een extra sterke focus zijn op gebed. We hebben ook veel bidders vanuit allemaal verschillende delen van de samenleving. Het is in die zin een gebedsdienst van het volk.”

De samenkomst op 9 juli is van 19:30 -22:00 uur. Klik hier om tickets te bestellen. Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger.

Je kunt de samenkomst ook volgen via de livestream op www.youtube.com/presencenl.
Abonneer je nu alvast om op de hoogte te blijven!

Bekijk hier de aftermovie terug van de bijeenkomst in 2020:

De bijeenkomst van vorig jaar werd ook besproken in de podcast van Haagse Zaken. Beluister het hier terug.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen