Priester Bonaka bij Open Doors-dag: ‘Christenen in Nederland moeten hun missie opnieuw uitvinden’

Priester Behnam Benoka uit Irak vertelde zaterdag op de Open Doors-dag in Barneveld hoe zijn kerk en christelijke gemeenschap in Irak waren verwoest door IS. Maar hij deed ook een indringend appel op Nederlandse christenen. “Jullie leven in vrij land. Christenen in Nederland moeten hun christelijke missie opnieuw uitvinden. De immigranten die uit onze landen naar jullie toe komen, zoeken niet alleen een goede kwaliteit van leven. Maar ook echte vrede en dat is de vrede van Christus.”

Een kleine drieduizend mensen kwamen naar de Midden Nederland Hallen in Barneveld om het programma – dat ook werd gelivestreamed – bij te wonen. Open Doors-directeur Maarten Dees toonde zich dankbaar dat de bijeenkomst na twee jaar weer fysiek kon plaatsvinden. Hij was onder de indruk van de getuigenissen van de sprekers. “Ik ben er stil van. Hun verhalen zijn brandstof voor mijn geloofsleven.”

Pijnstiller

De Eritrese evangelist Gideon zat acht keer gevangen vanwege zijn geloof. “Toen ik de cel inging, smokkelde ik mijn Bijbel naar binnen. Ik scheurde het in stukken. Aan medegevangenen gaf ik ieder een eigen Bijbelboek. Toen er een spion tussen ons in gezet werd in de gevangenis, werd ik betrapt. Voor straf werd ik in een donkere cel opgesloten.”

Hij vertelde hoe hij in elkaar geslagen werd met een metalen stok. “Ze sloegen me zo hard dat ik mijn bewustzijn verloor. Mijn nek en mijn hoofd bloedden. Toen ik bijkwam, vroeg ik om een pijnstiller. Het antwoord van de bewakers was: ‘als je je geloof in Christus afzweert, krijg je een pijnstiller’. Daarna bad ik tot Jezus. Het voelde of er fris water over mijn hoofd stroomde, mijn pijn was verdwenen. Dit heb ik als antwoord op gebed ervaren.”

Een geheime gelovige uit het Midden-Oosten die onherkenbaar in beeld was, riep het publiek op de kans te grijpen om gewoon met moslims te spreken. “Moslims weten niet van de Heilige Geest. Als wij ons deel doen, dan doet God de rest. Als christenen vormen we een team met God om Zijn glorie te brengen.”

Copyright foto: Willem Jan de Bruin / @willemjandebruin

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen