Priscilla Docter: “God komt vrouwen tegemoet in het dagelijks leven – vaak op onverwachte en bijzondere manieren”

Priscilla Docter is een ondernemende vrouw vol energie. Ze heeft o.a. al veel gereisd, verschillende boeken en blogs geschreven, geeft Bijbels onderwijs en heeft een eigen magazine uitgegeven: Supermam. Ook is ze te zien in videodagboeken op New Faith Network. Bovendien is ze moeder van zes prachtige kinderen. Een druk bestaan, maar haar eerste liefde gaat uit naar God, de Bron van haar kracht. Hoe vind je tijd met God in zo’n druk leven? Priscilla schreef recent het dagboek ‘Ontmoetingen met God’ voor vrouwen dat hen helpt elke dag tijd met God te nemen. Met Revive sprak ze over haar nieuwe boek en over hoe ze in haar eigen leven God op de eerste plaats zet.

Het begon met iets wat Priscilla op Facebook had geschreven. “Ik schreef over waarom het in de Bijbel altijd mannen waren die de bergen introkken om God te zoeken. Waarom lezen we niet van vrouwen die dat deden? Het had te maken met hun drukke, dagelijkse bezigheden waar ze niet bij weg konden”, vertelt Priscilla.

“Denk maar eens aan zorgen voor de kinderen. Maar wat je dan wel in de Bijbel leest, is hoe God in die bezigheden juist naar vrouwen toekwam. Hij ontmoette hen vaak op onverwachte en bijzondere manieren. Daar ben ik een dagboek over gaan schrijven. Veel vrouwen voelen zich vaak tekort schieten. Onder andere voor hen heb ik dit dagboek geschreven.”

Hanna in de tempel
In het dagboek behandelt Priscilla veel concrete situaties in de Bijbel waarin God vrouwen opzoekt. “Een voorbeeld is Hanna in de tempel”, vertelt Priscilla. “Hanna was erg verdrietig, ze wilde heel graag een kind. De priester Eli dacht eerst dat ze dronken was.

Wanneer ze echter haar verhaal doet, profeteert hij dat ze een kind zal krijgen. Hij zegt: ‘De God van Israël zal u geven waar u om hebt gevraagd’ (1 Sam. 1:17). Hanna was gekomen om haar hart uit te storten. Dan ontmoet God haar onverwacht in haar situatie. Hij komt middenin haar eenzaamheid en verdriet en geeft haar de belofte van een kind.”

De vrouw bij de bron
Een ander voorbeeld dat Priscilla in haar boek behandelt, is de vrouw bij de bron. “Ze had verschillende mannen gehad. Mensen keken op haar neer. Wanneer iedereen rustte op het middaguur, ging zij bij de bron water halen om mensen te ontwijken.

Juist op die plek wacht Jezus haar op. Hij spreekt met haar zonder veroordeling. De vrouw proeft daarin liefde en erkenning en stort haar hart uit. Zij dacht dat niemand wist dat ze daar was op dat uur, maar Jezus wist het en zocht haar op.”

Ook in ons leven, terwijl we misschien verdriet hebben of eenzaam zijn, kan Jezus ons zomaar tegemoet komen. Juist die verbinding tussen de verhalen in de Bijbel en dat God vrouwen in het hier en nu wil ontmoeten, brengt Priscilla in haar dagboek naar voren.

“als je vertrouwelijke omgang met god hebt, maakt hij jou dingen bekend die niemand weet.”

Vertrouwelijke omgang met God
Ook in haar eigen leven heeft ze meerdere keren ervaren hoe God naar haar toe kwam en heel persoonlijk met haar sprak. “Toen ik als single in Australië was, sprak God een keer tot mij tijdens een Bijbelstudie. Ik had hem in die tijd gevraagd wat Zijn richting voor mijn leven was.

Tijdens die Bijbelstudie, terwijl er gewoon onderwijs gegeven werd, sprak God heel duidelijk tot mij: ‘Ik wil dat je gaat werken met John en Esther in Oeganda’. ‘Hoe lang?’, vroeg ik daarna. ‘Vier jaar’, zei Hij. Het klonk zo duidelijk dat ik dacht dat iedereen het had gehoord. Maar dat was niet zo, het was God Die persoonlijk tot mij sprak.”

Een andere keer, toen Priscilla al moeder was, ontmoette God haar terwijl ze druk in de keuken met pannen bezig was. “Ik had op dat moment vier kinderen en had God gevraagd of ons gezin compleet was of dat er nog meer kinderen bij hoorden.

God sprak toen in de keuken heel duidelijk tot mij: ‘Er komt nog een Joël’. In de tijd daarna raakte ik spontaan zwanger. Toen wist ik dus al dat het Joël was. Bij de 20 weken echo wilde ik graag het geslacht weten en bleek het een jongen te zijn. Meteen zei ik tegen mijn man: ‘Dit is Joël’.

Priscilla haalt daarbij Psalm 25:14 aan. “‘Vertrouwelijke omgang met de Heer is voor wie Hem vrezen.’ Als je die omgang met God hebt, maakt Hij jou dingen bekend die niemand weet.”

Waarheid van God
Priscilla wil vrouwen aanmoedigen in ieder geval één Bijbelvers per dag te lezen of ergens een Bijbelvers op te hangen om het te kunnen lezen. “Het is zo belangrijk de waarheid van God tot je te nemen. Juist als je moe en druk bent, ben je extra kwetsbaar voor de aanvallen van de vijand.

Leg bijvoorbeeld een Bijbeltekst op tafel of in de auto. Zorg dat je iets van God tot je kan nemen. Al is het maar een kort contactmoment. Van daaruit kun je al makkelijker Zijn Stem horen.”

Het doet denken aan Jakobus 4:8 waar staat: ‘Nader tot God en Hij zal tot u naderen’, en een vers eerder: ‘Bied weerstand tegen de duivel en hij zal van u wegvluchten’.

“hoe meer we god zoeken, hoe groter ons verlangen naar hem wordt.”

Investeren
Het lijkt misschien moeilijk om in de drukte een moment voor God te vinden. Priscilla zegt daarover: “Vaak hebben we wel een momentje om op onze telefoon te kijken en te scrollen. Probeer dat momentje ook voor de Bijbel te pakken.”

“Zie het niet als een moeten”, zegt ze daarbij. “Zie het als investeren in je relatie met God. Soms is er ook discipline voor nodig, maar hoe meer we Hem zoeken, hoe groter ons verlangen naar Hem wordt.”

Honderd dagen
Priscilla’s dagboek helpt vrouwen God meer te zoeken en dat dagelijks te blijven doen, ook als het dagboek uit is. “Ik heb er bewust voor gekozen een dagboek voor honderd dagen te schrijven”, zegt ze. “Als je honderd dagen iets doet, wen je daaraan, het wordt structuur, je kunt er niet meer zonder. Zo kunnen vrouwen het tijd met God nemen zich eigen maken en hun denken vernieuwen.”

Zelf neemt ze elke ochtend tijd met God voordat ze aan haar dagelijkse routine begint. “Het is zo rijk om ’s ochtends je kracht uit God te halen. Het werkt door in alle facetten van je leven en het is een verrijking voor mensen om je heen als jij ontdekt wie je bent in Christus en vanuit Zijn kracht gaat leven.”

Voor meer info over ‘Ontmoetingen met God’ of om het te bestellen, klik hier.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen