Prognose: christelijke partijen stabiel, D66 verovert veel terrein

ChristenUnie en SGP lijken stabiel te blijven na de Tweede Kamerverkezingen van woensdag. Nadat meer dan de helft van de stemmen geteld zijn, verliezen ze vooralsnog geen zetels. Echter hebben de liberale partijen, door stevig verlies van het CDA en door winst van VVD en D66, hun machtspositie versterkt voor in een volgend kabinet.

De uitslag gaf een duidelijk beeld: linkse partijen verliezen weer fors, dat geldt ook voor confessionele zetels in het geval van het CDA. De grote winnaars zijn de op sociaal-economisch gebied centrum-rechtse partijen D66 en VDD.

Een coalitie tussen VVD, D66 en CDA kon al even rekenen op een Kamermeerderheid, maar bij de laatste prognoses lukt dat net niet meer. Daarbij is het CDA flink afgeslankt en is de ChristenUnie wellicht toch nog nodig. Op sociaal-economisch gebied lijkt er daarmee niet al teveel te veranderen ten opzichte van het vorige kabinet. Echter gaat het onvermijdelijk veel effect hebben op de vrijheid van onderwijs en de bescherming van het mensenleven en andere medisch-ethische onderwerpen.

Stempel
Ook SGP’er Van der Staaij beseft dit en reageert op de uitslag. “Hoe groter het stempel van D66 op een nieuw kabinet is, hoe moeilijker het voor de SGP zal zijn om steun te verlenen aan het kabinetsbeleid.”

D66 staat bekend als een zeer seculiere, door sommigen antichristelijk genoemde, partij. Nu ze hun historisch grootste overwinning hebben geboekt, zal dat duidelijk te merken zijn aan het beleid.

Overwinning
Terwijl de ChristenUnie in de peilingen juist zetels leek te winnen, stonden ze woensdagavond bij de exitpoll plotseling op verlies. Dat lijkt nu bij de prognoses weer bij te draaien.

Een andere partij waar veel christenen op gestemd hebben, Forum voor Democratie, is in zetelaantal zelfs de grootste winnaar. Ze hebben zes zetels erbij gekregen.

Of Jezus Leeft ook nog een zetel binnensleept, is nog de vraag.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen