Rachel van Meeuwen over de Heilige Geest betrekken bij aanbidding: “Eerder dan de juiste noot, willen we Gods hart raken”

Rachel van Meeuwen hield als klein meisje al van de Heilige Geest. De Geest was de tastbare Persoon van de drie-eenheid die heel dicht bij haar was. “Ik ervoer dat de Heilige Geest al in een soort kindertaal tot me sprak. Zo simpel, maar zo intens tegelijkertijd.” In dit artikel vertelt ze over de omgang met de Heilige Geest en hoe ze dit betrekt bij haar aanbidding voor Break Free Worship.

Verder lezen? Schrijf je hieronder direct in voor een abonnement om meer te lezen. Met een abonnement heb je toegang tot alle premium artikelen en steun je de missie van Revive!

Heb je al een account? Login

Scroll naar beneden voor een hoger abonnement.

Word deel van de missie van Revive!
Wekelijks
€ 1,25
Premium abonnement
- Dagelijks premium content over wat God doet in Nederland
- Maandelijks opzegbaar

Inschrijven

Word een vriend van Revive!
Wekelijks
€ 3,75
Revive vriend
Welkomstgeschenk: Een boek naar keuze
- Dagelijks premium content over wat God doet in Nederland
- Maandelijks opzegbaar

Inschrijven

Word Partner van Revive!
Wekelijks
€ 6,75
Revive partner
Welkomstgeschenk: 2 x per jaar gratis boek toegestuurd!
- Dagelijks premium content over wat God doet in Nederland
- Maandelijks opzegbaar

Inschrijven

Steun Revive eenmalig of maandelijks bedrag
Eenmalig of maandelijks
€...
Eenmalige of maandelijkse donatie
- Doneert u een bedrag hoger dan €5,- per maand ontvang u gratis een Premium abonnement
- Doneert u een bedrag hoger dan €27,- per maand ontvangt u gratis 3 boeken per jaar

Doneren

Het betrekken van de Heilige Geest in haar leven begon al vroeg, vertelt Rachel van Meeuwen. “Ik denk dat aanbidding bij mij begon toen ik jong was en al veel bezig was met de Heilige Geest. Dan keek ik bijvoorbeeld naar de kastdeur in mijn kinderkamer, waarbij het aan de ene kant donker was en aan de andere kant licht. Toen maakte de Heilige Geest me in eenvoudige woorden duidelijk dat je voor licht en voor donker kunt gaan en dat er geen tussenweg is. Ik besefte: het is belangrijk om voor het licht te kiezen!”

“Ik zong: ‘Jezus ik hou van U, ik heb U lief Heer boven alle dingen.’ Er ontstond een stukje beleving. Ik besefte: ‘Ik ervaar die liefde ook echt.’”

“De Heilige Geest spreekt in de taal waar je bent. Niet in moeilijke bewoordingen, maar makkelijk uit te pluizen, soms in woorden, soms in beelden. Op een gegeven moment vóelde ik als kind ook de Heilige Geest. Ik zong: ‘Jezus ik hou van U, ik heb U lief Heer boven alle dingen.’ Er ontstond een stukje beleving. Ik besefte: ‘Ik ervaar die liefde ook echt.’”

Break Free Worship
Op tienerleeftijd ging Rachel ook in de tienerband van haar kerk, maar pas later pakte ze dat heel serieus op. Toen vormden ze een groepje, onder de naam Break Free Worship. “We waren een groep die niet een bepaalde ‘performance’ neer wilden zetten. Maar we gingen terug naar de vraag: Waarom aanbidden we? Wat is die kracht van aanbidding?”

“We verlangden zo sterk naar de kracht van het aanbidden in Geest en in waarheid. Jouw geest verbindt zich dan met de Heilige Geest, en juist door die match gebeurt er iets. Ook in de zaal. Je wordt dan een kanaal waar God doorheen kan stromen.”

“Ik besef tijdens het aanbidden ook; je staat uiteindelijk voor ‘an audience of One’. God zelf is je belangrijkste publiek. Zo wilden we ons hart volledig gericht hebben op het aanbidden van God. Uiteindelijk kwamen er ook weer nieuwe mensen en nieuwe muzikanten en groeiden we als team. Maar onze passie voor pure aanbidding is altijd gebleven.”

Vrije aanbidding
Deze vrije aanbidding was niet per se altijd geliefd in de kerk. “Soms ging het in tegen de oude patronen die mensen gewend waren. Maar dat is oké. We wilden Gods hart.”

“Ik moest zelf ook groeien in vrije aanbidding. Soms schreef ik van tevoren al aantekeningen op papier. Steekwoorden als ‘het vuur van God’, of een regel van een Bijbeltekst. Tijdens de aanbidding pakte ik dat erbij en zong ik het uit. Het verlangen daaronder was een verlangen naar echtheid.”

“Soms ging het in tegen de oude patronen die mensen gewend waren. Maar dat is oké. We wilden Gods hart.”

“Eén van onze pijlers is om door te breken. We willen dat mensen de zaal anders verlaten dan hoe ze binnenkwamen. Onze passie om mensen verder te helpen in hun relatie met God is groter dan onze passie om te zingen en spelen. Onze stemmen en instrumenten zijn het gereedschap zeg maar. En daarin gebruiken we graag ons gereedschap zo goed en skillful mogelijk. We zijn altijd bezig met de ontwikkeling daarvan. Dat is ontzettend belangrijk! Maar we weten dat dat niet ons grootste doel is.”

“Soms moet je als aanbiddingsleider mensen helpen om God te ervaren. Je kunt niet verwachten dat iedereen zich in één keer helemaal openstelt. Dan neem je ze stap voor stap mee, om bijvoorbeeld eens hun handen te openen, om God in eigen woorden te aanbidden of om zich heel bewust te richten op God.”

Ervaringen met Hem
Rachel vertelt dat het aanbidden voortkomt uit haar eigen relatie die ze met God heeft. “Juist door zelf God te ervaren en in Zijn woord te lezen, leer je God kennen. Dat kun je vervolgens overbrengen. De Heilige Geest als Persoon is voor mij persoonlijk het meest makkelijk te bereiken. Hij voelt het meest dichtbij. Soms maken we Hem zo vaag of zo complex. Maar Hij is op dezelfde plek als waar jij ook bent.”

“Je mag ervan uitgaan dat de Heilige Geest de hele dag met je meegaat. Ik denk dat ik heel erg bewust ben dat Hij er altijd is en op momenten betrek ik Hem ook specifiek. Bijvoorbeeld bij moeilijke gesprekken. Dan merk je dat Hij een helper is, met daadwerkelijk een functie om je te helpen. Daar vanuit leven is heel fijn en relaxt.”

“Soms overspoelt het me ook. Laatst was ik aan het aanbidden in de auto en het was ineens alsof er een soort wolk in de auto was. Het was zo tastbaar. Dat soort ervaringen kunnen je overladen met een verwondering en aanwezigheid die je niet kan ‘handelen’. Als ik ooit nog zou twijfelen, hoef ik alleen maar terug te denken aan dat moment.”

Puurheid
Dat neemt ze, vertelt ze, mee in de aanbidding. “We willen niet zozeer de mooiste nootjes raken of laten zien hoe professioneel we kunnen overkomen. Goed en strak spelen en zingen is allemaal tof, maar niet ‘the main goal’! In eerste instantie willen we Gods hart vinden en mensen daarin meenemen. Dat is heerlijk.

“Goed en strak spelen en zingen is allemaal tof, maar niet ‘the main goal’!”

Ik vind het zo mooi als mensen alles los weten te laten en stappen in de ervaring met God. David was ook niet bezig met zijn omgeving toen hij danste. Zijn volle focus was op God.”

Rachel vertelt dat ze geregeld achteraf brieven en mails krijgen van mensen die vertellen dat ze veranderd of vrijgezet zijn tijdens de aanbidding. “Dat soort berichten delen we met elkaar als band en sporen ons aan altijd bewust te blijven waarom we doen wat we doen.”

Rachel (@rachelvanmeeuwen) • Instagram-foto’s en -video’s
Rachel Van Meeuwen | Facebook
Break Free Worship | Facebook
Break Free Worship (@breakfree_worship) • Instagram-foto’s en -video’s

www.breakfreeworship.nl

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen