Regionale Open Doors-directeur over situatie Afghanistan: “Onze harten zijn gebroken”

“Het is een hartverscheurende dag voor alle Afghanen, en een gevaarlijke tijd om christen te zijn”, zegt broeder Samuel*, Open Doors-velddirecteur voor Azië. “Het is een onzekere situatie voor het hele land, niet alleen voor de christenen. Onze harten zijn gebroken. We wisten dat dit kon gebeuren, we zijn niet verbaasd. Maar het maakt de pijn niet minder.” De organisatie Release International waarschuwt voor meer gerichte aanvallen op christenen in Afghanistan. “Afghaanse christenen leven in grote angst, je kan om je geloof vermoord worden,” meldt de organisatie.

Tekst: Open Doors

De hoofdstad Kabul is zondag ingenomen door de taliban. De nieuwszender Al Jazeera toonde beelden van strijders die de hoofdstad binnen trekken. Te zien is onder meer hoe ze het presidentieel paleis innemen. De Afghaanse president Ashraf Ghani ontvluchtte dit weekend zijn land naar Tadzjikistan. “Om verder bloedvergieten te voorkomen”, volgens de president. De Afghaanse bevolking blijft verslagen achter.

De overname van de hoofdstad Kabul is het voorlopige sluitstuk van een bliksemsnelle opmars van de taliban. Na het vertrek van de westerse troepenmachten, heeft de beweging in enkele weken tijd het land volledig overgenomen.

Verslagen

Afghaanse burgers blijven verslagen en in grote onzekerheid achter. Chaotische taferelen deden zich voor op het vliegveld waar burgers alles op alles zetten om hun land te ontvluchten. Bij banken in de hoofdstad staan lange wachtrijen. Mensen proberen wanhopig hun laatste spaargeld op te nemen. Veel Afghanen die de laatste jaren gewerkt hebben voor westerse troepenmachten, zetten alles op alles om een visum te bemachtigen om het land te verlaten.

 “Dit is de tijd om God te vragen om extra genade, niet alleen voor ons, maar voor ons hele land.”

Broeder Samuel

Minister van defensie Ank Bijleveld laat weten dat Nederland zijn ‘stinkende best’ doet om een groep van 273 Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt alsnog het land uit te krijgen. Door de snelle opmars van de taliban is het onzeker of dat nog lukken gaat.

Alhoewel de taliban een moderne regering beloven, vreest de bevolking dat de taliban de komende dagen de sharia zullen invoeren in het land.

Broeder Samuel: “Geheime gelovigen in Afghanistan zijn extra kwetsbaar. Voordat de taliban de macht in handen kregen, hadden christenen het al extreem moeilijk. Velen hielden hun christelijk geloof geheim, zelfs voor hun eigen familie. De angst was groot om buitengesloten, of erger nog: vermoord te worden. Nu de taliban officieel aan de macht zijn, zullen de risico’s waaraan christenen blootstaan nog vele malen groter worden. Het is bijna onmogelijk om Jezus openlijk na te volgen in dit land. We houden de situatie nauwgezet in de gaten. Dit is de tijd om God te vragen om extra genade, niet alleen voor ons, maar voor ons hele land.”

Afghanistan staat op de tweede plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. In dit land met circa 38 miljoen inwoners leven naar schatting enkele duizenden christenen.

Gebedspunten

  • Bid voor de kleine groep gelovigen in het land. Ze verkeren in grote onzekerheid wie ze nog kunnen vertrouwen. Bid voor kracht en wijsheid en bovenal voor vertrouwen en geloof in Gods beloften.
  • Bid voor allen die op de vlucht zijn geslagen. Mogelijk ontstaat er een grote stroom nieuwe vluchtelingen naar het Midden-Oosten, maar ook naar de rest van de wereld. Bid voor Gods bescherming van deze mensen.
  • Bid voor de vrouwen van Afghanistan. Velen zijn bang dat de taliban hun de mogelijkheid tot studie en scholing zal ontnemen. Vrouwen die hebben gewerkt in de onderwijssector lopen dezer dagen extra risico. Bid speciaal voor hun bescherming.
  • Bid voor de zieken. Ook al is er in de internationale media weinig over bericht, het aantal corona-gevallen is torenhoog. Ziekenhuizen kunnen maar heel beperkt zorg leveren in deze complexe situatie. Bid dat de gezondheidszorg in het land niet helemaal zal instorten.
  • Bid dat het land geen ‘vrijhaven’ voor nog meer extremisten zal worden. De taliban-regering van twintig jaar geleden stond welwillend tegenover extremistische islamitische organisaties. Nu de taliban de macht opnieuw in handen hebben, bestaat de kans dat het land een gastland voor een nieuwe generatie extremisten wordt.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen