Regisseur Stefan Egberts: ‘Ik geloof iedereen die mij in De Rugzak vertelt over een goddelijke ervaring.’

Als je veroordeeld wordt tot jaren gevangenis, in de prostitutie zit of chronisch ziek bent, waar is God dan? In het vierde seizoen van De Rugzak horen we de aangrijpende getuigenissen van vier mensen die diepe ellende hebben meegemaakt in hun leven, maar daarin toch God hebben ervaren. Het nieuwe seizoen is vanaf 5 mei te zien op New Faith Network. Regisseur Stefan Egberts gelooft zelf niet, maar heeft wel alle seizoenen van de serie gemaakt. ‘Mijn veronderstelling was eerst: met God heb je een voorspoedig leven, maar dat blijkt niet zo te zijn.’

Tekst: New Faith Network

De Rugzak is een van de eerste programma’s die christelijk videoplatform New Faith Network zelf ontwikkelde. Inmiddels zijn er meer dan 40 afleveringen van gemaakt. De serie is dan ook een groot succes, misschien juist wel door het eenvoudige concept. In elke aflevering staat iemand centraal die uit een grote rugzak spullen of foto’s haalt die symbool staan voor een bijzondere of moeilijke periode in zijn of haar leven. Aan de hand daarvan vertellen de gasten wat ze hebben meegemaakt en hoe ze zich door alles heen gesteund hebben geweten door God.

Een regisseur die niet gelooft
Stefan Egberts is vanaf het eerste uur betrokken bij De Rugzak als programmamakerHij komt bij alle gasten over de vloer en hoort hun levensverhalen aan. Hij noemt zichzelf echter geen christen. ‘Mijn moeder is katholiek en vroeger gingen we wel naar de kerk – ik ben zelfs nog misdienaar geweest –, maar na mijn heilige communie ben ik niet meer echt met het geloof bezig geweest. Wel ben ik altijd gefascineerd door mensen en wat hen beweegt, ook gelovige mensen. Als ik lees dat iemands leven is veranderd door een aanraking van God, dan ben ik heel benieuwd: wat is dat dan? Juist omdat ik zoiets zelf nooit ervaren heb. Dit seizoen vond ik bijvoorbeeld het gesprek met Wilfred Kols heel bijzonder.

Hij raakte al jong verslaafd aan drugs en kwam in de criminaliteit terecht. In de gevangenis had hij een moment waarin hij het gevoel had dat God tot hem persoonlijk sprak. Daardoor draaide zijn leven totaal om en nu helpt hij zelf mensen die in de problemen zitten. Als ik zo’n verhaal hoor, dan ga ik ervan uit dat het echt is gebeurd: ik geloof iedereen die mij in De Rugzak vertelt over een goddelijke ervaring. Maar ik begrijp het dus tot op zekere hoogte, omdat het mij persoonlijk niet is overkomen.’

Een steun voor mensen
Voor Stefan, die ook programma’s maakt voor onder meer RTL en diverse publieke omroepen, is er wel een verschil met andere programma’s die hij maakt. ‘Bij De Rugzak heb ik echt het idee dat anderen er iets aan hebben, dat het een steun kan zijn voor mensen. In dit seizoen vertelt bijvoorbeeld ook Wendy Danenberg haar verhaal. Zij is chronisch ziek en zit in een rolstoel. Als je zelf ziek bent of iemand kent die chronisch ziek is, dan denk ik echt dat deze aflevering je helpt.’

De eerste aflevering van het vierde seizoen van De Rugzak staat vanaf 5 mei online op New Faith Network. Elke woensdag is er een nieuwe aflevering te zien.

Over New Faith Network
New Faith Network is een online platform met het grootste aanbod christelijke films en series in een veilige omgeving voor het hele gezin. Start nu jouw gratis proefperiode via www.newfaithnetwork.nl.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen