RIVM spreekt van coronapiek op de Biblebelt, kerken waarschijnlijk niet de oorzaak

Volgens het RIVM is er sprake van een coronapiek op de Biblebelt. Negen van de tien coronabrandhaarden is een christelijke gemeente, zegt gezondheidsdienst RIVM na berichtgeving door Trouw. Urk, Bunschoten, Staphorst en Barneveld komen allemaal voor in de top-10 van plaatsen waar relatief de meeste besmettingen zijn.

Volgens epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM zou er een duidelijk verband zijn tussen plaatsen waar de SGP en de ChristenUnie hoog scoren, en besmettingen van corona. Ze geeft aan dat veertien van deze gemeenten in de top-20 staan met meeste besmettingen.

Volgens het RIVM is het aannemelijk dat er een verband zou zijn tussen christelijke gemeenschappen en de stijging, al ontbreekt hard bewijs hiervoor. “Het is aannemelijk dat de christelijke gemeenschappen de verklarende factor zijn omdat het verband anders niet zo duidelijk was”, verklaart epidemioloog Van den Hof tegen Trouw.

Duidelijke oorzaak
Een duidelijke oorzaak heeft ze niet, maar ze noemt wel de mogelijkheid dat het aan grote gezinnen kan liggen. Als een gezinslid besmet wordt, kan het overslaan op de rest van het gezin, aldus Van den Hof.

“Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, afstand bewaart en na de dienst niet blijft napraten, zie ik er geen belangrijke risicofactor in.”

Ook het feit dat leerlingen van streng gelovige scholen vaak uit verschillende plaatsen komen, kan bijdragen aan de hoge besmettingscijfers. Kerkbezoek hoeft in principe geen directe oorzaak te zijn, aldus Van den Hof. “Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, afstand bewaart en na de dienst niet blijft napraten, zie ik er geen belangrijke risicofactor in.”

De kerken in de Biblebelt liggen momenteel sowieso onder een vergrootglas vanwege hun samenkomsten. Ondanks hun grondwettelijke vrijheid om samen te komen, richten veel kranten aanhoudend hun pijlen op deze geloofsgemeenschappen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen