Roeles predikt over bekering en het oordeel: “‘Lauwheid is levensgevaarlijk”

Predikant en social media influencer Roeles Nelom maakt ‘geen grappen’ over het evangelie. Het is een zeer urgente, duidelijke boodschap wat liefdevol vraagt om een radicale verandering van je leven, vertelt hij. “Vroeger leefde ik niet zuiver voor de Heere en vroeg ik heel makkelijk om vergeving. Maar de Heilige Geest liet me zien dat ik me moest bekeren.” Hij vertelt waarom het onbijbels is als deze boodschap als ‘ouderwets’ gezien wordt.

Boodschappen over de antichrist, de laatste dagen, bekering, oordeel, predikt Roeles veel. Hoewel Hij ook veel over de liefde spreekt, vallen de ‘harde boodschappen’ meer op. Het lijkt vaker vermeden te worden in deze tijd.

Waarheid
Hij vertelt: “Mijn voorganger zegt altijd: ‘Je kunt beter iemand verwonden met de waarheid dan doden met de leugen.’ Als je uit liefde niets zegt om maar niet te oordelen, dan gaan ze verloren. Het is juist onze taak om mensen wakker te schudden. Mensen moeten het evangelie horen.” Hij vertelt dat God dit hem duidelijk liet zien. “De focus in de kerk ligt teveel op voorspoed en een soort zelf-hulp evangelie.”

“Als je uit liefde niets zegt om maar niet te oordelen, dan gaan ze verloren. Het is juist onze taak om mensen wakker te schudden.”

Vroeger was Roeles hier ook een grote fan van, zegt hij. Hij luisterde graag naar populaire Amerikaanse voorgangers die vertellen dat God je leven succesvol en overvloedig maakt. Volgens Roeles zijn deze boodschappen niet allemaal onwaar. “Maar het domineert teveel. Terwijl er ook een andere kant is: namelijk je leven op het altaar leggen en heilig voor God leven. Ik begon daardoor ook vaker te luisteren naar mannen als Paul Washer of Carter Conlon.”

Roeles vertelt hoe de Heilige Geest hem deze overtuiging gaf. “Ik leefde niet zuiver voor de Heere. ‘Vader, vergeef me’, zei ik zo makkelijk. Totdat God me, ook door de Bijbel heen, duidelijk maakte: het christendom is geen spelletje.”

Bekeer u
“Jezus leert ook: ‘Bekeer U, want het Koninkrijk van God is gekomen.’ Als je door de hele Bijbel leest, zie je constant: ‘Bekering, bekering, bekering!’ Waarom zouden wij daarvan afwijken? In plaats van steeds te zeggen: ‘Bless me, bless me’, moeten we meer afrekenen met onze hoererij en lusten.”

“Ik geloof dat de Heilige Geest mensen op de grond kan laten vallen, maar leidt het ook tot een grotere overtuiging van zonden? Zo niet, dan is het een belediging voor de Heere.”

Gevolgen
Roeles legt uit wat de gevolgen zijn van eenzijdigheid hierin. “Als je niet het volledige evangelie hoort, is het risico groot dat je erg ‘losjes’ gaat leven. Je denkt: ‘God is toch genadevol, ik hoef niet te veranderen.’ Maar dat is een valse bekering. Ik was zelf ook nonchalant vanwege de lauwe boodschappen die ik hoorde”

“Je denkt: ‘God is toch genadevol, ik hoef niet te veranderen.’ Maar dat is een valse bekering.”

“Maar weet je wat er geschreven staat over een boom die geen vrucht draagt? Die wordt omgehakt en in het vuur gegooid, zegt de Bijbel. De Heilige Geest zei tegen mij: ‘Als je leven niet op orde komt, dan zul je ook weggesneden worden van Christus. Dan zul je verloren gaan.’ Ik werd wakkergeschud.”

Hij haalt nog een Bijbeltekst aan die voor hem belangrijk is. “De Bijbel zegt: ‘Werk je redding uit met vreze en beven.’ Het is niet eenmalig een keuze maken, maar een levensstijl van bekering. Uiteindelijk zullen de schapen en de bokken ook gescheiden worden, dat is de tijd waarin we leven.”

“De Heer wil vrucht zien in ons leven, Hij wil gehoorzaamheid, heiligheid en het breken met zonden.”

“Als bediening zie ik de zegen van God heel sterk op wat we doen. We zijn radicaal, maar we zien daardoor mensen heel sterk veranderen.”

“Als bediening zie ik de zegen van God heel sterk op wat we doen. We zijn radicaal, maar we zien daardoor mensen heel sterk veranderen. Diepe bekering zorgt voor een diepe transformatie.”

Staat van de kerk
Over de staat van de kerk maakt Roeles zich wel geregeld zorgen. Hij maakt zich zelfs boos. “Ik ben boos en verdrietig om het feit dat mensen misleid worden. Er zijn zo veel mensen die vanwege onheiligheid in de kerk gebroken worden. Voorgangers die geldlustig zijn en manipuleren, of voorgangers die met vrouwen flirten. Dit is iets wat Christus bedroefd maakt.”

“Maar er is ook verandering! Mensen pikken leugens en hypocrisie niet meer, ze willen alleen nog echtheid. Mensen die oplichten of niet in reinheid leven, worden keihard ontmaskerd. Soms ongenadig hard. Maar dat laat zien dat God dingen aan het schudden is. Compromissen sluiten hoort niet bij het christenleven.”

Balans
Tegelijkertijd kan een radicale boodschap wel angst oproepen dat je bij de minst of geringste zonde meteen je redding kwijt bent. Waar ligt die balans? “Natuurlijk, wanneer je valt in zonde en je hebt berouw, dan staat God meteen klaar om je te vergeven. Het gaat om het oprechte hart.”

“Als je volhart in zonde en de Heilige Geest hierin negeert, pas dan is er een probleem.”

“Als je volhart in zonde en de Heilige Geest hierin negeert, pas dan is er een probleem. Want dan is het een belediging voor het offer van Christus. Je kunt niet Jezus aannemen en vervolgens op de oude manier gaan leven.”

“Wanneer je met Jezus leeft, wil je Hem geen pijn meer doen. Je liefde is zo groot! Als je Hem kwetst, komt er berouw en wil je opnieuw beginnen. Dat is het evangelie.” 

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen