Volgens Ronald moeten we ons niet schamen voor ziekte, corona of depressie: “Openheid helpt ons om ermee af te rekenen”

Voorganger Ronald Lakhichand van Activate International Church in Rijswijk, gelooft dat de coronacrisis de kerk niet van z’n stuk moet brengen. Lijden en pijn is namelijk altijd deel geweest van het leven, benadrukt hij. “Als je kijkt onder welke omstandigheden de eerste kerk ontstond, dan was dat vele malen heftiger dan wat wij meemaken. Maar het was wel de tijd waarin God bewoog met grote kracht en bekeringen. De kerk stond er juist goed op.” Lakhichand vertelt in dit interview over genezing, corona, kerkgroei in kwaliteit en kwantiteit en het lijden.

Hij vertelt: “Als we het hebben over gebrokenheid en pijn, dan is dat niets nieuws voor de mens. We kunnen lijden gewoonweg niet ontkennen. De samenleving gaat gebukt onder pijn, wanorde en twijfel.”

Volgens Ronald kunnen we wel iets leren van de manier waarop we bidden. “Wij doen vaak aan gevolgenbestrijding en bidden pas voor genezing als iemand ziek is. Ik geloof dat we ook voor genezing mogen bidden als we gezond zijn. Voorkomen is immers beter. Ik dank God dagelijks voor mijn genezing: ‘Dank U wel voor genezing in mijn lichaam, dat ik genezen ben en dat ziekte niet binnen hoeft te komen.’ Dat leer ik onze gemeente ook, zo geloof ik dat God al genezing brengt voordat er een groot probleem uit voortkomt.”

Profetische inzichten
Lakhichand deelt profetische inzichten over deze tijd. “Het moet ons niet verbazen wat er in de wereld gebeurt, Jezus heeft immers voorzegd dat het spannend zou worden. Hij heeft ons opgeroepen tot waakzaamheid. Laten we niet vervallen in discussies en theorieën, maar bovenal waakzaam zijn. Er speelt meer en het einde is in zicht, dat klopt. Maar als we leven vanuit een hemels perspectief, is er rust. Juist in dit alles, is Jezus er. Dat is zo krachtig!” 

“Ik ben de laatste tijd veel bezig met het ontstaan van de eerste kerk en kom erachter dat de kerk het krachtigst was toen er vervolging, leed, gebrokenheid en ziektes in het kamp waren.”

“Ik ben de laatste tijd veel bezig met het ontstaan van de eerste kerk en kom erachter dat de kerk het krachtigst was toen er vervolging, leed, gebrokenheid en ziektes in het kamp waren. In de eerste 300 jaar, zag je dat vrijwel alle oorzaken van overlijden te maken hadden met martelingen en ziektes. Te midden van die gebrokenheid was er ook een enorme opleving van God, met wonderen en tekenen. Dat is erg interessant.”

Staatsgodsdienst
“Pas toen de vervolging werd afgeschaft en het christendom een staatsgodsdienst werd, ebde de geestelijke kracht van de kerk weg. Wij zijn geschapen om hier op aarde te leven, maar ook om Jezus te vertegenwoordigen. Dat betekent naast de mensen staan en meehuilen. Jezus huilde ook mee. Hij was vol medelijden en raakte zondaars aan.”

“Jezus koos voor onze gebrokenheid. Hij koos om deel te zijn van pijn en ellende. Dat betekent niet dat we daar zelf door besmet hoeven te worden, overigens. Natuurlijk geloof ik dat God ons wil beschermen tegen besmettingen, maar we mogen zeker voorbereid zijn op moeilijkheden.”

Bang
Als hij christenen om hem heen hoort, is Ronald weleens verbaasd. “Ik merk dat veel mensen bang zijn voor het nieuwe normaal, de verdeeldheid en twijfel die wordt gecreëerd. Dan zeg ik altijd: ‘Laat angst niet toe, want dan gaat het juist werken in je hart.’ Voor mij is Jezus grondlegger van een nieuw normaal, omdat Jezus een nieuwe manier van leven liet zien. Dat verandert niet.”

Louterend
De coronacrisis heeft een louterende werking op de kerk, vertelt Lakhichand. “We worden teruggeworpen op onze fundamenten. We zijn veel te veel gefocust geraakt op het mensen naar de kerk laten komen. De grote aantallen. Terwijl we vergaten om eerst zelf ons huis te bouwen en gebrokenheid achter de voordeur op te lossen. We keken te veel naar kwantiteit in plaats van kwaliteit. Maar thuis begint alles, daar begint je priesterschap.”

“Zoveel mensen in de kerk durven niet te vertellen dat ze medicatie slikken, een hartafwijking hebben of angsten kennen.”

“Ook in de kerk is het beter om meer kwaliteit te hebben in onze relatie met elkaar en met God. Discipelschap krijgt een andere dimensie als we open en transparant durven zijn. Dat is veel belangrijker dan aantallen. Zoveel mensen in de kerk durven niet te vertellen dat ze medicatie slikken, een hartafwijking hebben of angsten kennen. Ik ben zelf een groot voorstander van openheid. Ik praat veel over mijn zwakten om de cultuur in onze kerkelijke kringen te veranderen. Het vlees is nu eenmaal zwak!”

“Ik sprak laatst een bekende prediker die me vertelde dat hij veel antidepressiva had gebruikt, maar het aan niemand in de kerk durfde te vertellen vanwege de machocultuur. Dat deed me pijn en dat reken ik mezelf ook aan. Terwijl er zoveel kracht is in openheid. Juist door die openheid, kunnen we met onze problemen afrekenen.”

Zuchten
“In de Bijbel staat niet voor niets dat wij zuchten in ons aardse lichaam, en we uitzien naar een vernieuwd hemels lichaam. Dat impliceert ook dat er hier op aarde veel dingen niet perfect zijn. Op dit moment gaan er mensen dood aan honger, worden kinderen weggegooid in vuilniszakken en is er veel onrecht.

“Pas na dit leven wordt alles volledig nieuw. Tot die tijd leven we alsof elke dag onze laatste is.”

Laten we goed beseffen dat het leven heel oneerlijk zou zijn, zonder perspectief op de eeuwigheid. Pas na dit leven wordt alles volledig nieuw. Tot die tijd leven we alsof elke dag onze laatste is. Nu nog te midden van gebrokenheid, maar wel met zicht op de eeuwigheid en de kracht van God in ons!”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen