Rotterdammers gaan met rode vlag en vurig gebed in een ring om Rotterdam rijden: “In moeilijke tijden omringen we de stad met gebed”

Terwijl de lockdown veel kerkelijke activiteiten heeft stilgelegd, blijft er gelukkig ruimte voor gebed. Zo ook in Rotterdam waar aan de Nieuwe Binnenweg al maanden wordt gebeden. Volgende week bereikt dit een climax: dan gaan Rotterdamse christenen biddend om hun stad heen rijden. Een van de initiatiefnemers is Ruben de Jong: “Net zoals het volk Israël om Jericho heen trok; zo willen wij letterlijk onze stad omringen met gebed.”

De Jong vertelt wat er gaande is in zijn stad. “In de afgelopen maanden zien we bijzondere dingen gebeuren. We komen elke werkdag samen om met een mooie groep minimaal een uur te bidden. Dat is enorm krachtig en zullen we blijven doen!” 

“Het verlangen begon in mijn hart nadat ik las hoe broers en zussen uit de vroege kerk samenkwamen op hun eerste werkdag van de week: zondag. Zondag was destijds namelijk nog geen vrije dag. Ze zochten God voor en na hun werk. Pas na vierhonderd jaar maakte Constantijn van de zondag een officiële vrije dag.”  

“Zelfs op Eerste Kerstdag en op Nieuwjaarsdag zaten we met zo’n vijftien man, op afstand van elkaar en corona-proof, op de knieën. Dat zijn voor mij de beste uren van de week.”

Daardoor ontstond het idee om ook in Rotterdam elk eerste ‘uur’ van de werkweek, op maandagochtend, aan God te geven. Om half 7 kwam een groep bidders samen om met elkaar te bidden. Maar al snel groeide dit uit tot elke werkdag. 

“Zelfs op Eerste Kerstdag en op Nieuwjaarsdag zaten we met zo’n vijftien man, op afstand van elkaar en corona-proof, op de knieën. Dat zijn voor mij de beste uren van de week. Daar kan geen mooie licht- en geluidsshow in de kerk tegenop. Ik proef echt hoe een hongerige kern samenkomt en vurig verlangt naar meer van Jezus. In de toewijding aan Jezus geef je jezelf aan Hem over. Je geeft de Heilige Geest de ruimte om je hart nog meer te veranderen en met liefde en autoriteit naar de stad te kijken.”

Jericho
Vanuit dit enthousiasme, dacht De Jong ook veel aan het verhaal over de stad Jericho en Gods volk. “Toen ging ik steeds meer denken aan Jericho, de stad met grote muren. Gods volk wijdde zich toe en toen vielen uiteindelijk de muren. Er staat dat de Bevelhebber van het leger van de Heer allang in de buurt was geweest maar toch was de toewijding van het volk ‘een sleutel’ voor verandering.” 

“In de context van dit verhaal en de oproep uit Jeremia 29:7 wil ik graag voor Rotterdam bidden. Ik wil mezelf toewijden om tijdens de ‘landelijke week van gebed’ zeven dagen lang om de stad Rotterdam te gaan rijden. Ik heb dat als een beeld ook voor me gezien. Uiteindelijk heb ik dit bekend gemaakt in de kerk en plotseling pikten anderen het ook op. Ze zeiden: ‘Hier moeten we iets mee doen.’ Het was echt iets dat vanuit God ontstond, want ik heb er nauwelijks iets aan gedaan om dit bekendheid te geven.”

Aansluiten
Ruben is zelf aangesloten als oudste bij Europoort International Church, maar toen hij de voorganger van de kerk Kom en Zie aan de telefoon had, bleek hij precies over het thema ‘bidden voor de stad’ gepreekt te hebben en zich er sterk mee verbonden te voelen. Vandaar dat ze zich er ook bij aansluiten, evenals meer Rotterdamse christenen.

“Natuurlijk niet met de mindset om de muren van de stad te laten omvallen, maar om de stad te omringen met gebed.”

Ze rijden met een rode vlag op hun dak om de stad heen, samen met het gezin. “Natuurlijk niet met de mindset om de muren van de stad te laten omvallen, maar om de stad te omringen met gebed. Juist in deze moeilijke tijd willen we actief bidden voor Rotterdam. Voor de mensen die kwetsbaar zijn en zich zorgen maken, voor het zorgpersoneel, voor de overheid, voor alles wat in ons op komt.”

In de eerste zes dagen rijden mensen een rondje per dag om de stad. Op zondag 24 januari vanaf 13.00 uur is het de bedoeling om zeven rondjes op de ring van Rotterdam te rijden. Het gaat niet daadwerkelijk om de exacte aantallen rondjes, het gaat om het hart erachter. Rijdend tussen andere auto’s met rode linten, zal het de harten verwarmen om te zien dat de kerk leeft, in eenheid! Hoe prachtig gaat het zijn, als mijn zoontje van vijf meerdere keren zal zeggen: ‘Kijk papa, nog een auto met een rode vlag’.”

Om op de hoogte te blijven van het initiatief, volg deze pagina.

Bekijk hier de boodschap van Ruben de Jong die hij hierover gaf in Kom en Zie Rotterdam.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen