Ruben de Jong blikt terug op vurige gebedsweek om Ring Rotterdam

Het is vrijdag op zaterdagnacht, 22 op 23 januari 2021. Net zoals de afgelopen 5 nachten rijd ik richting de P+R vanwaar ik de ‘eerste ronde’ van de dag ben gaan rijden. Samen met andere leiders en broers en zussen met eenparig verlangen voor de stad: dat Jezus en Zijn koninkrijk steeds meer zichtbaar gaat worden. In Rotterdam. In Nederland. 

Deze nacht ben ik redelijk vroeg. Als ik de parkeerplaats nader rond 23.40 zie ik diverse rode achterlichten op de parkeerplaats opgloeien. ‘Zijn er al zoveel auto’s?’, vraag ik mij hardop af. Als ik de vol enthousiasme de parkeerplaats oprijd en zwaai naar de auto’s merk ik dat er een ander welkom komt dan ik had verwacht. Als ik beter kijk, blijken het meerdere auto’s te zijn met jongeren. Hard muziek draaiend en genietend. Ik snap hen, het is tenslotte de laatste nacht voor de avondklok.

Eerlijk gezegd durf ik bijna niet uit te stappen. Ik parkeer de auto wel vlakbij de jongeren. In the end is het hart van onze actie, de ring van gebed, juist bedoeld voor deze doelgroepen. Wat ben ik blij dat er mensen zijn geweest die hartstochtelijk voor mij hebben gebeden toen ik een jongere was. Zonder dat ik het wist, maar waarschijnlijk wel de reden dat ik hier 20 jaar later met mijn rode vlag de P+R bezoek. 

Gebedsronde
Als de tijd vordert zie ik langzaam meerdere auto’s op de parkeerplaats verschijnen, her en der. Het nadert 0.00 uur en ik weet wat deze auto’s komen doen. Als ik dan toch maar uitstap om even om mij heen te kijken gaan er bij meerdere ‘nieuwe auto’s’ een deur open. De jongeren besluiten toch maar ergens anders heen te rijden. Met gierende banden vervolgen zij hun weg. Voordat wij vertrekken starten we de gebedsronde met een kort welkom. Ieder naast zijn eigen auto, luisterend naar het gebedsthema wat deze dag centraal zal staan. In totaal zijn er meer dan 20 auto’s die avond; ruim 30 christenen hebben hun nachtrust nog even uitgesteld voor deze gezamenlijke gebedsronde.

“Wat was de week tot op dat moment al mooi. Verhalen van vele gezinnen, individuen of vrienden die besloten gedurende de dagen zelfstandig de ring op te rijden en te bidden.”

Wat was de week tot op dat moment al mooi. Verhalen van vele gezinnen, individuen of vrienden die besloten gedurende de dagen zelfstandig de ring op te rijden en te bidden.  Als zonen en dochters van God, als heiligen. Deze ‘week van gebed’ is gebouwd op persoonlijke toewijding van mensen die zelfstandig en authentiek hun auto’s of anderszins hebben opgezocht om Rotterdam bij de troon van God te brengen. Auto’s veranderden in tempels zonder licht- en geluidshows. Rode t-shirts, tafelkleden en zelfs onderbroeken werden een statement: Jezus U bent welkom in Rotterdam, Uw bloed en offer kunnen de verandering brengen die wij verlangen, wij leggen rode lopers voor U uit!

De mooiste rondjes moesten nog beginnen..

Zondag 24 januari
Zondag 24 januari. Terwijl de ochtenddiensten in de stad zijn afgelopen, begint rond 13.00 uur de livestream vanuit Kom & Zie. Worshipteams uit meerdere kerken begeleiden de christenen op hun weg rond de stad. Voorgangers en leiders uit diverse kerken introduceren de gebedsrondes. Deze droom, geboren in één hart en snel resonerend in meerdere harten is tot een project geworden van velen. Het is ook gebouwd, ervaar ik, op de vele harten die de afgelopen jaren al baden voor Rotterdam. Het is een project van KRACHT en IMPACT voor gebed, maar ook van EENHEID en het besef dat er LEVEN is in de kerk van Rotterdam, in de kerk van Nederland.

‘Kijk, daar heb je er één.’ Het is die zondagmiddag de eerste auto met rode linten die Joanne, Manna en ik spontaan tegenkomen. Achter ons rijden dan al meerdere auto’s van mensen uit onze huisgroep. Als we de ‘nieuwe auto’ naderen, ervaren we iets bijzonders: we kennen hen niet! Een nieuw gevoel van ‘eenheid en vreugde’ bekruipt mij! Het gevoel komt die middag vele malen terug. We ‘ontmoeten’ vele anderen met rode linten, doeken, vlaggen en andersoortige lappen op de snelweg. Veel onbekende gezichten, wat hartverwarmend! Op Youtube verschijnen bijzondere berichten bij de livestream die uiteindelijk ruim vier uur ‘live’ is geweest: ‘Wij rijden hier met 14 auto’s achter elkaar’, ‘wij zien een politieauto met rood lint, ze lachen naar ons!’ en er staat iemand met een rode vlag te zwaaien op een viaduct’. 

Rellen en demonstraties
Van meerdere mensen krijg ik ook het bericht dat die dag vanuit heel Nederland verhalen komen van rellen en demonstraties, behalve uit Rotterdam. Het is prachtig dat dit door broers en zussen wordt gekoppeld aan onze actie. En in mijn hart geloof ik 100% dat ons eenparig gebed zijn kracht en impact heeft. Het is tenslotte een van de weinige, zo niet de enige tekst, die Jezus Christus zo’n 10 keer herhaalt in Lukas 11:9-13. 

Ik zal het beeld van de verschillende voorgangers uit diverse kerken, maar nu eenparig knielend naast hun auto’s, op een parkeerplaats bij de A15, niet snel vergeten. Twinkeling in de ogen, diep in de nacht. Met een ‘wellicht symbolisch’ rondje rijdend om de stad, maar een reëel vuur in het hart en geloof dat Jezus Christus gister, vandaag en morgen nog steeds dezelfde is. De stad omringen met gebed, juist in deze voor veel mensen moeilijke tijd. Gebedsrondes voor Jezus. Alles zal onder Zijn heerschappij gebracht gaan worden. Hij is de Gezalfde. Laat Uw koninkrijk komen en Uw wil geschieden, zoals in de hemel, zo ook op aarde, zo ook in Nederland, zo ook in Rotterdam en zo ook in onze individuele levens.

“Van meerdere mensen krijg ik ook het bericht dat die dag vanuit heel Nederland verhalen komen van rellen en demonstraties, behalve uit Rotterdam.”

Deze week ontving ik van mijn vriend Hans onderstaande tekst. Het gaat hier over Jeruzalem, maar wat zien velen ernaar uit dat onze stad, of de plek waar eenieder gesteld is, zo’n stad zal zijn. Waar Jezus onderwijs’, Zijn redding en aanwezigheid centraal staan. 

En ook de menigte uit de steden in de omgeving kwam gezamenlijk naar Jeruzalem. Men bracht zieken en hen die door onreine geesten gekweld werden, en zij werden allen genezen. Handelingen 5:16

Het laatste rondje is achter de rug. Maar, het is slechts het einde van een geboorte.  

Meer lezen over wat er aan de droom van Ruben vooraf ging? Hij schreef een boek ‘BUIGEN, de kracht van gebed’.  Daarin beschrijft hij een aantal zeer bijzondere getuigenissen rond zijn gezin en Rotterdam. Getuigenissen die Nederland mogen verwarmen, voor meer wat komen gaat. 

Link naar boek: https://destinedtoreign.nl/product/buigen-de-kracht-van-gebed/

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen