Rutger en Stevin nemen deel aan zwaarste voettocht ter wereld voor noodhulp in Zuid Soedan

Rutger de Jonge (21) en Stevin Bos (19) namen afgelopen week deel aan de zwaarste voettocht ter wereld: de Marathon Des Sables. Dat is Frans voor ‘marathon van het zand’. 1 oktober reisden de mannen af naar Marokko voor een zesdaagse ultraloop van zo’n 250 km. De marathon gaat dwars door de woestijn van Zuid Marokko. De woestijn kent overdag temperaturen van hoger dan 40 graden, terwijl het ’s nachts afkoelt tot 5 graden of kouder. ”Dat is het allemaal waard”, schrijven Rutger en Stevin.

Ze doen namelijk mee voor een goed doel. Ze lopen de marathon voor stichting MAF en willen zo hulp bieden aan Zuid Soedan. Het land is verscheurd door een burgeroorlog. “Meer dan vier miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Meer dan vijf miljoen mensen hebben geen directe toegang tot veilig voedsel en drinkwater. Deze mensen moeten lopen voor hun veiligheid en lopen om te overleven.” Aldus Rutger en Stevin op de site van stichting MAF.

Afhankelijk
Zoals het nu lijkt, zal Zuid Soedan nog “tientallen jaren afhankelijk zijn van hulporganisaties” voor genoeg eten en schoon drinkwater. Vorig jaar maart landde een vliegtuig gesponsord door MAF Nederland in Zuid Soedan. Het vliegtuig, de 5Y-NLD, kan per jaar zo’n 2.500 hulpverleners of 42.000 kg hulpgoederen vervoeren. Maar het gebruik van het vliegtuig kost zo’n 4.400 euro per maand.

Donaties
“Door mee te doen aan de Marathon Des Sables willen we donaties verzamelen voor het in de lucht houden van de 5Y-NLD. Hoeveel maanden gaat dat ons lukken?” Het streven van de mannen was om 20.000 euro op te halen. De teller staat nu op 15.440 euro.

Afgelopen zaterdag was de laatste dag van de marathon. Op dit moment zijn de mannen bezig aan hun terugreis. Er is nog steeds de mogelijkheid om een bedrag te doneren. Dat kan via de website van stichting MAF of via de eigen website van Rutger en Stevin.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen