Rutte denkt na over ‘indirecte vaccinatieplicht’, CU is tegen

Premier Mark Rutte is bereid na te denken over een mogelijke ‘indirecte vaccinatieplicht’ vanwege het coronavirus. Dat zei hij tijdens het debat in de Tweede Kamer over het coronavirus. In dit geval zouden mensen die niet ingeënt zijn, bijvoorbeeld geen overheidsgebouw of concertzaal in mogen.

“Het kabinet zal niet voor dwang zijn, maar je kan ook indirect nudgen, door mensen te stimuleren”, zei Rutte, meldt RTL. “Dat is echt een medisch-ethisch standpunt, daar beraden wij ons op dit moment over.”

Rutte legt het dilemma uit. “Het kan het moment zijn waarop de helft van Nederland is gevaccineerd, en dat is niet genoeg voor groepsimmuniteit. Hoe ga je daar dan mee om?”

Ethisch vraagstuk
Coalitiepartner ChristenUnie is tegen ‘indirecte drang of dwang’, zei fractieleider Gert-Jan Segers. De individuele vrijheid van mensen staat hier volgens Segers recht tegenover de collectieve verantwoordelijkheid. Rutte noemde het ook een ‘heel erg ethisch vraagstuk’. “Dat moeten we echt diep doordenken de komende weken.”

“Als die in Nederland niet wordt ingevoerd, zullen we op zijn minst veel last gaan hebben van landen die het wel doen. De vraag is of je dan nog vrij over de wereld zult kunnen reizen.”

Met deze discussie lijkt uit te komen wat veel ‘corona-critici’ in het voorjaar al vreesden. Eerder dit jaar zei advocaat Arjan Hulsbergen tegover Revive het volgende:

“De overheid mag niet bepalen wat er met ons lichaam gebeurt, of medische handelingen worden verricht en of voorgeschreven medicijnen moeten worden ingenomen. Gek genoeg lijkt de wereld af te sturen op een vaccinatieplicht. Als die in Nederland niet wordt ingevoerd, zullen we op zijn minst veel last gaan hebben van landen die het wel doen. De vraag is of je dan nog vrij over de wereld zult kunnen reizen. “

Reacties

  1. Laat een reactie achter …. schrijven jullie,
    maar als je dat doet komt er bij jullie soms helemaal geen reactie vandaan en dat is een behoorlijke teleurstelling. Mijn eerste reactie op dit artikel is al meer dat een week in de overlegfase o.i.d. aan het hangen en daar blijft het dus bij.
    Geen nieuwe reacties meer van mijn kant dus.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen