Sebastian leefde een turbulent crimineel leven, maar is nu een discipel van Jezus

Sebastian is een jonge man van 24 die op een bijzondere wijze tot geloof is gekomen. Zijn achtergrond als Roma spreekt tot de verbeelding. Net zo bijzonder als hij tot geloof is gekomen gebruikt God hem nu om anderen te bereiken. 

“In 1993 ben ik geboren in Oldenzaal, ik ben de derde van zeven kinderen. Mijn ouders waren daar gaan wonen nadat zij vanuit Joegoslavië in Nederland waren gekomen. Als kind was ik een rustige jongen, tot een leeftijd van zes of zeven jaar. Toen begon ik rebels te worden. Ik wilde niet naar school maar van mijn ouders moest ik wel. Nooit ging ik met plezier naar school.”

Ik was heel veel aan het vechten, vertelt hij. “Dit kwam door films en vechtspelletjes. Mijn ouders zagen – wanneer andere ouders boos of de politie aan de deur kwamen – niet alles wat ik deed. Ik werd wel aangepakt, maar ik was niet te stoppen. Ik was één van de weinige Roma-kinderen op school en ik voelde mij altijd anders. Ik wist de vooroordelen en voelde aan dat mensen hierdoor negatief tegen mij aankeken.”

Puberen
“Vanaf een jaar of tien begon ik te puberen. Ik kreeg een snorretje en de baard in de keel. Als ik ‘nee’ zei was het ‘nee’, en ging ik dus niet meer naar school. Ik zocht de confrontatie en uiteindelijk mocht ik van mijn ouders thuisblijven. Toen ik in groep acht zat werd ik van school gestuurd, er was geen plek meer voor mij vanwege het vele spijbelen. Toen begon het mis te gaan. 

Ik werd naar een ZMOK-school gestuurd, waar ik ook vanaf gestuurd werd, evenals de volgende school in Enschede en Almelo. Steeds ging het om spijbelen en slecht gedrag.”

“Toen ik ongeveer veertien, vijftien jaar was kreeg ik een relatie met mijn vrouw Fatima, die bij mijn ouders in kwam wonen. Dat is onder Roma niet ongebruikelijk. Vervolgens ben ik eerst in Almere bij de opa en oma van Fatima gaan wonen en later in Denemarken bij andere familie. We moesten dus al jong voor ons zelf zorgen. Later zijn we in Enschede gaan wonen en hier werd mijn eerste kind geboren. Die werd al snel door de kinderbescherming weggenomen. In deze periode begon ik dromen te krijgen over mijn toekomst die ook al allemaal zijn uitgekomen. Eén droom ging over een bepaalde tatoeage en een andere over graffiti op een muur van de Simpsons. In mijn eentje was ik weer naar Denemarken gegaan. Ik begon het leventje zoals wij dat hadden zat te worden en voelde me slecht.

Op een dag had ik sterk de gedachte ‘vandaag kom ik vast te zitten’, en dat gebeurde ook. Ergens was dit in een opluchting want ik zag geen uitwegen. In de gevangenis kwamen mijn dromen uit, er was een bewaker met de tatoeage die ik in mijn droom had gezien en hier was ook een muur met de graffiti van de Simpsons die ik had gezien. Ergens viel er een last van mij af, ik accepteerde mijn situatie zoals die was. In de gevangenis kreeg ik een hele realistische droom van een oom van mijn vrouw die een dodelijk ongeluk kreeg, met een rode auto op een specifieke plek in Enschede. Maar dit nam ik eerst niet serieus.”

Kinderbescherming
Zijn vrouw was in Enschede achtergebleven. “Zij was inmiddels meerderjarig geworden en heeft goed met de kinderbescherming meegewerkt en onze zoon zelf kunnen opvoeden. Toen ik vrijkwam ging ik terug naar mijn vrouw. We kregen al snel ons eigen huisje, maar voor mij brak de donkerste periode van mijn leven aan. Mijn leven bestond uit dagelijks gokken, dagelijks drugs, veel uitgaan en alcohol. Voor mijn levensonderhoud dealde ik drugs en handelde een beetje in kleren. In deze tijd overleed de oom van mijn vrouw, precies zoals ik had gedroomd. Dit maakte mij een beetje wakker en ik dacht:” Waar komen deze dromen vandaan, wie ben ik, wat wil ik met mijn leven – zo wil ik niet verder.”

“Mijn leven bestond uit dagelijks gokken, dagelijks drugs, veel uitgaan en alcohol. Voor mijn levensonderhoud dealde ik drugs en handelde een beetje in kleren.”

Ik zocht veel op internet naar de donkere kant van de wereld, naar complottheorieën, duistere machten, occulte dingen, mediteren, vuur buigen. Het bovennatuurlijke vond ik erg interessant, ik wilde de wereld laten zien dat deze dingen echt bestaan en wilde waarschuwen dat het duistere echt bestaat. Ik las alles wat ik maar tegenkwam, behalve wat met Jezus te maken heeft. Ik dacht dat ik dat al kende, terwijl dat helemaal niet zo was. 

Standvastig
Op een dag besloot ik mij niet meer te vertonen. Het was uit met de feestjes en zelfs met vriendschappen. Ik dacht: “Ik ga bidden, ik moet iets doen.” Ik wist niet hoe ik moest bidden, maar begon standvastig elke dag met God te praten: “Haal deze vrienden en verkeerde invloeden weg. Ik ben het zat en word er helemaal depressief van.” God verhoorde mijn gebeden en niemand kwam meer langs. Ik was die levensstijl helemaal zat, de mensen, het gelieg en eigenlijk ook mijzelf. Toch kwam ik niet tot rust, het thuiszitten was echt een uitdaging. Als kind was ik veel op mijzelf en dit begon te herleven. Ik bleef drie maanden thuiszitten en bleef tot God bidden en informatie opzoeken.

Na drie maanden kwam iemand mij opzoeken, en stelde voor: “Laten we een beetje geld maken en een beetje gaan feesten.” Het ging om pinpasfraude. We werden meteen gepakt en ik moest twee maanden zitten in Amsterdam. Alles wat daar gebeurde was ik zo ontzettend zat. 

“Het ging om pinpasfraude. We werden meteen gepakt en ik moest twee maanden zitten in Amsterdam.”

Ik had heel erg spijt dat ik was meegegaan: “Waarom God, U ziet toch dat ik drie maanden thuis heb gezeten?” Mijn celgenoot was verschrikkelijk en maakte me helemaal depressief. Dat was de kers op de taart. Ik brokkelde van binnen helemaal af. Hij had ons verraden, bedreigde mij, manipuleerde en loog. Hij wilde mij gebruiken.  

Net hiervoor was mijn tweede kindje geboren, een dochter dit keer. Ik was heel close met haar geworden en miste haar verschrikkelijk. Op een dag kwamen mijn vrouw en kinderen op bezoek en toen brak ik. Ik dacht: ‘Wat ben ik dom.’ Je zou denken dat ik toen het goede ging oppakken, maar zonder God lukt dit niet. Ik kwam vrij en koos opnieuw om alleen thuis te zitten. Maar wel ging het gokken en drugs gebruiken door en werd al maar meer.

Ik was veel boos, en had veel ruzie met mijn vrouw. We verhuisden opnieuw naar de woning in Enschede waar we nu wonen. Alles ging gewoon door, maar niemand zag mij. Ik had veel spijt en wilde niet zo verder, maar er was niets veranderd. Mijn jongste werd geboren. Dit had God van tevoren laten zien in een droom. Later begreep ik dat God wilde laten zien dat er een nieuwe periode zou komen. Een nieuwe liefde was in mijn leven, en mijn zoektocht ging verder. 

Henk Kempers
Toen begon ik dromen te krijgen van Henk Kempers. Deze man was af en toe in Nederland geweest. Ik zag zijn foto voorbijkomen op Facebook en wist dat hij iets deed met geloof, maar daar hield het ook mee op. Nu wist ik van eerdere dromen dat deze dingen iets wilden zeggen en ik stuurde een berichtje: ‘Ik heb jou twee keer in een droom gezien, misschien heeft het iets te betekenen.’ Hij vertelde dat hij op Curaçao was, maar deze zondag zou hij definitief naar Nederland komen. Henk zei: ‘Ik denk dat we elkaar gaan ontmoeten.’ Dat wilde ik wel. Eigenlijk vooral om de discussie aan te gaan, om het tegendeel te bewijzen. 

Na een paar dagen spraken we elkaar bij iemand thuis. Henk zat achterin de tuin. We raakten aan de praat en hij vroeg: ‘Wat heb je in je nek?’ Dat is echt een Henk-dingetje, vragen stellen om aan het denken te zetten. Ik heb daar een tatoeage met de tekst ‘Gitano’. Hij vroeg waarom ik die in de nek heb. Toen vertelde Henk zijn getuigenis, ik hoorde over demonen en andere gekke dingen. Maar voor mij was het niet te gek, ik vond het interessant. Ik vroeg over de droom van die oom en ik vroeg over complottheorieën, maar hij ging daar niet op in. Toen vroeg ik: ‘Wat zie je bij mij?’ Hij antwoordde: ‘Ik zie engelen om je heen dansen. Je staat bij de deur, maar je durft er niet doorheen, want je kent het niet.’ We hebben toen lang gepraat. Daarna ging ik naar huis en heb de bijbel erbij gepakt (op internet) en ben gaan zoeken over de doop. Daarover praatte namelijk iedereen op de plek waar ik was geweest. Toen las ik: ‘Wat aarzelt gij nou, sta op en laat u dopen.’ Dat sprak heel duidelijk tegen mij. Ik dacht: ‘Oké, als U dat wilt, ga ik dat doen.”

“Een paar dagen voordat het zo ver was, kreeg ik een droom waarin ik gouden puntjes zag tegen een zwarte achtergrond, een sterrenhemel. Henk wees naar de belofte van God aan Abraham. Later zag ik precies dat beeld in een tekenfilm over Jezus. Toen ik werd gedoopt had ik een ervaring waarbij ik me heel vies voelde. Maar toen ik in het water stond, ervoer ik dat ik werd opgetild. Een kracht tilde mij letterlijk op. Dat was erg mooi, want ik was bang om voorover te vallen. Er werd met mij gebeden en ik werd bevrijd van een en ander. En toen zat ik weer alleen thuis. Maar nu las ik steeds in de bijbel. Op de dag van mijn doop zei ik: ‘Dit is mijn statement, dat ik bij u wil horen.'”

Gokken en verslaving
“Maar het gokken en de verslaving aan drugs waren er nog, dat ging gewoon door. Na mijn doop kreeg ik opeens heel makkelijk de kans om wietplantages op te zetten, dat kwam gewoon naar mij toe. Dit wilde ik al heel lang en ik ging er mee bezig. Ik had geen idee dat dit niet goed is. Maar helaas… het project mislukte, kleinere zaken gingen goed, maar de grote mislukten. Hier had ik ook van tevoren over gedroomd. Toen kwam onverklaarbaar de overtuiging dat dit niet goed is. Ik ben toen met alles gestopt. Alle contacten heb ik verbroken. Dat vonden mensen niet leuk maar ik stond vast in mijn keuzes.” 

“Ongeveer twee maanden later was de gokverslaving voorbij. Zonder dat ik er mijn best voor deed was het voorbij, de aandrang was er niet meer. Ik ontdekte het muziek maken, beats maken. Ik gebruikte nog steeds elke dag wiet maar zag hier geen enkel kwaad in. Ik was veel met God bezig, maar van mijn kant was het geen relatie. Veel kwam van Gods kant, met dromen en tekenen.” 

Spijt
“Ik begon spijt te krijgen van drugsgebruik. Dat was de overtuiging van de Heilige Geest. Ik begon dit te onderzoeken, luisterde preken over drugsgebruik en wiet en wilde weten wat God hiervan vindt. In die tijd had ik geen contact met Henk, dat was wat verwaterd. Ik hoorde een pastor uit Amerika. Die wist precies waar hij het over had. Hij kon het ook heel overtuigend vertellen. Ik was direct overtuigd: ‘Dat wordt stoppen.’ Ik kon er ook niet meer van genieten. Toen ik twee dagen was gestopt, kwam de gedachte: ‘Stel dat ik er eentje neem, hoe zou dat zijn?’ Nadat ik wiet had gehaald, zat ik thuis op de bank. Ik luisterde wat muziek en ik nam één, twee hijsen. Dat kwam heel hard aan, ik vond het vies. Op mijn playlist speelde een liedje over de dood. Dat wilde ik niet horen.”

“Ik klikte het weg, maar het volgende liedje ging weer over dood. Het derde liedje was weer: ‘dood’. Het vierde liedje had geen rare tekst, maar hierbij was een plaatje met de tekst: ‘In memoriam.” Ook die klikte ik weg. Toen hoorde ik een heel bekend liedje met de tekst ‘The boy is mine’. Het was alsof deze tekst tegen mij sprak over een strijd die God en de duivel om mij voerden. Toen nam ik de joint en brak hem doormidden. Ik zei: ‘God, hier is het, ik wil dit niet meer doen.’ En toen was het klaar. “

Dopen
“Niet lang daarna had ik weer een droom, hierin riep ik mensen om zich te laten dopen. Vanaf dat moment ervoer ik duidelijk dromen van God. Weer had ik een droom, hierin gaf iemand mij een zetje en zei: ‘Ga, nu is het krachtig.’ Ik voelde me enorm sterk en ging de straat op om het Evangelie te verkondigen. Ik zei: ‘God, zegt U het maar, wat kan ik voor U doen.’ Het kwam in mijn hoofd op om eerst naar mijn naasten te gaan. Toen heb ik binnen een week bijna al mijn gezinsleden gedoopt. Dit is nu ongeveer drie jaar geleden en het is niet meer gestopt. We houden wekelijks bijbelstudies en ik ga evangeliseren, etc. Ik vertel aan mensen mijn getuigenis, ik bid voor mensen en werk aan mijn relatie met God. Vanaf die tijd begon ik ook met ‘gewone’ baantjes.” 

Muziek maken
“Mijn grote droom is van jongs af aan muziek maken. Vaak had ik dromen gehad dat ik iets zou bereiken in de muziek. Vaak was ik samen met grote artiesten in studio’s en ik hoorde dat ze mij wilden hebben. Ook dit begint werkelijkheid te worden. Nu ongeveer twee jaar geleden heb ik aandacht gekregen voor mijn verhaal en mijn muziek op Radio 1 en op televisie bij de VPRO. Sinds afgelopen jaar ben ik ontdekt door een label en ben ik uitgenodigd om een tour te komen doen in Amerika. Sinds mijn doop ben ik steeds bezig met raps en muziek maken en de teksten gaan altijd over God.” 

“Mijn visie is om mensen te bereiken met muziek, dat mensen God leren kennen. En om te getuigen via muziek over wat God kan doen en heeft gedaan in mijn leven. Ik wil graag mensen aan het nadenken te zetten en een ander beeld laten zien. Ik merk dat mijn muziek verschil maakt. Sommigen vinden het geweldig, maar één keer hoorde ik: ‘Je mag alles opzetten behalve muziek van Sebas.’ Dat komt omdat het over Jezus gaat.” 

“Sinds vorig jaar heb ik ook visie om kleding te maken. Kleding met christelijke teksten om het evangelie uit te dragen, mensen te bemoedigen of op God te wijzen. Om mensen te laten nadenken.”

Kleding
“Ik heb gekozen om de teksten op mijn kleding te borduren. Hierdoor heb ik alle kwaliteit zelf in handen. Mijn visie is om een wereldwijd bekend merk te creëren: ‘Disciple of Christ’. Het doel is om Zijn naam te verhogen, Zijn naam op nummer één. Ik zou denken dat elke christen graag dit soort kleding wil dragen. Zowel de muziek als de kleding, zijn voor christenen om niet-christenen te bereiken en naar God te wijzen. De kleding heet ‘Discipel of Christ’. Want dat is de levensstijl die wij willen navolgen en wat Jezus ons leert. Dat betekent kiezen om een leerling van Jezus te zijn en te bewegen zoals Hij deed. Om uit te gaan en zelf ook weer discipelen te maken. Als leerlingen willen we elkaar bemoedigen en steunen en er voor elkaar zijn in relatie met elkaar. Als laatste hoop ik hiermee de wereld ook een wat ander beeld te geven van christenen en het biedt mij een manier om inkomen te verwerven.” Meer informatie vind je op: www.facebook.com/IamGipsy7 en www.facebook.com/DocArmy7.  

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen