Senior pastor City Life Church over de pandemie en Jezus’ komst: “Om ons heen zien we het begin van de weeën”

Erald van de Ridder is overziener van City Life Church (CLC) en zag hoe het goed ging met de dertien CLC-vestigingen. Kerken groeiden, mensen kwamen tot geloof en ze bloeiden op. De uitbraak van corona was echter zwaar voor de kerk. “De kerken kunnen nauwelijks nog openblijven en van veel bezoekers weten we niet precies hoe het met hen gaat. Dat is gewoon heel erg moeilijk.” Ondanks het feit dat Erald ook vertelt over hoopvolle gebeurtenissen die hij heeft gezien, laat deze tijd hem nog meer beseffen dat Jezus’ komst dichtbij is.

Van de Ridder vertelt hoe hij deze tijd beleeft. “Corona is gewoon heel erg moeilijk, het is zwaar voor de mensen. In de zomer dachten we dat het snel zou herstellen, maar het gaat gewoon veel langer duren. Dat doet veel met mensen, dat merk je wel.”

“Persoonlijk geloof ik dat er ook een stukje duisternis achter corona zit. Het idee dat de wereld gesloten wordt en dat mensen niet meer mogen knuffelen en aanraken, heeft veel impact. Daarnaast zie je gemuteerde versies van het virus opkomen. Ik geloof dat dit de pestilentieën zijn waarover in Mattheüs 24 ook over geschreven wordt. Daar staat dat dit het begin der weeën zijn. Weeën worden meestal erger en heftiger. Dat is misschien niet zo’n vrolijke boodschap, maar wel de realiteit.”

Desondanks acht Van de Ridder deze boodschap wel belangrijk. “Ik hoop dat we als christenen wakker worden; dit is niet zomaar een griepje. Het heeft een enorme impact, ook geestelijk. Ik hoop dat we onze hoop niet leggen in een vaccin, maar dat we een besef krijgen van de urgentie van deze tijd. De weeën zullen niet weg gaan, geloof ik, maar heftiger en regelmatiger worden.”

“Terwijl de wereld ten einde loopt, is onze hoop dat de Heere Jezus van ons houdt en terug gaat komen.”

Juist in deze tijd waarin mensen onzeker en zoekend zijn, acht Van de Ridder de ‘good old gospel’ erg belangrijk. “Terwijl de wereld ten einde loopt, is onze hoop dat de Heere Jezus van ons houdt en terug gaat komen. Dan zal Zijn koninkrijk zichtbaar zijn. Ik hoop dat we het geestelijk gaan zien en ons daarbij niet laten leiden door angst, maar ons verblijden in een hoopvolle toekomst die gaat komen.” 


Dopelingen
Hoewel de coronacrisis een zware dobber is voor CLC, is Erald ook erg opgetogen over wat God wél heeft gedaan dit jaar. Want ook tijdens de lockdowns zag Hij Gods Geest werken. “In 2020 hebben we in Nederland 199 deelnemers van onze Alphacursus gehad. Daarnaast mochten we 131 mensen dopen. Dat gebeurde vaak heel low key, bijvoorbeeld in meertjes, zwembaden of in badkuipen thuis. Bijzonder, hè.”

“We lopen tegen veel beperkingen aan, maar toch zie je dat de Heer doorgaat. Mensen zeiden tegen ons: ‘Het kan mij niet schelen hoe, maar ik wíl me laten dopen.’ Dat vind ik hele mooie dingen! We zijn erg enthousiast om mensen in deze tijd dichterbij Jezus te zien komen.”

“Dit is natuurlijk de tijd dat veel mensen die God niet kennen echt willen weten waar het heengaat met de wereld. Ze vragen zich ook af: ‘Heeft God hier iets over te zeggen?’”

“Dit is natuurlijk de tijd dat veel mensen die God niet kennen echt willen weten waar het heengaat met de wereld. Ze vragen zich ook af: ‘Heeft God hier iets over te zeggen?’ Er was bijvoorbeeld een uitsmijter van club Munch in Rotterdam die zich nu bekeerd heeft en zich liet dopen. Het mooie is ook dat hij nu meedraait met onze teams. Ik hoop dat we in 2021 heel veel mensen tegenkomen die een soortgelijk verhaal hebben.”

Transparant
Terwijl hij dit met enthousiasme vertelt, wil Erald zich niet teveel verliezen in enthousiasme, zegt hij erbij. “Ik wil altijd eerlijk en transparant zijn. Dit zijn hele mooie verhalen, maar deze tijd is niet makkelijk gewoon. Dat wil ik niet verzwijgen. We zitten er middenin. We hadden een fijne, groeiende kerk en alles ging mooi, dan is die pandemie echt niet leuk.”

“Ik praat in deze tijd erg veel met collega-voorgangers en ook onze eigen voorgangers. Dat hebben we nodig. Soms voel je je overweldigd, ook al staan we op het woord dat de Heer zijn gemeente bouwt en corona haar niet zal overweldigen. Maar soms denk je na en vraag je je af: ‘Wat gebeurt er met de schaapjes, hoe gaat het met iedereen?’ Dat grijpt je aan. Onderzoeken in de VS wijzen uit dat een derde van de kerk aan het afdwalen is. Die zorgen zijn reëel.”

“Ik geloof dat we richting het moment gaan dat Jezus komt om zijn bruid op te halen. Daarom haalde ik het vaccin aan, dat is niet dé oplossing in deze tijd.”

“Ik geloof dat we richting het moment gaan dat Jezus komt om zijn bruid op te halen. Daarom haalde ik het vaccin aan, dat is niet dé oplossing in deze tijd. We mogen een stapje hoger kijken: Christus ging naar de hemel om een plaats voor ons voor te bereiden. Dit raakt mij altijd! Híer wijzen de gebeurtenissen in de wereld naartoe. Het duurt niet lang meer voordat we daar zijn. We zullen worden opgenomen en voor altijd bij Hem zijn.”

Eeuwig met Jezus
Vanuit dit perspectief mogen we ernaar verlangen om eeuwig met Jezus te zijn. “Dat zei Paulus ook. Hij wilde het liefst sterven om bij Jezus te zijn, maar tegelijkertijd had hij nog een belangrijke missie op aarde.”

“Ik heb laatst het boek ‘Hemels’ gelezen, wat gaat over bijna-doodervaring. Daar vertellen mensen hoe het leven in de hemel zal zijn. Ik merk dat ik veel meer daarmee bezig ben dan twee jaar geleden. Fijne vakanties zijn leuk, maar wat is nu echt belangrijk? In de kern is dat het kennen van de Heere Jezus. Hij is het Anker van onze ziel, onze hoop ligt in Hem. Deze hoop is onze ware vaccin.”

“Fijne vakanties zijn leuk, maar wat is nu echt belangrijk? In de kern is dat het kennen van de Heere Jezus.”

“En vanuit die hoop mogen we er zijn voor de mensen in onze omgeving en onze liefde te delen met de mensen om ons heen. Voor ons betekent dit bijvoorbeeld dat we 560 medewerkers van het naburige Leger des Heils en 1050 verzorgenden uit het nabijgelegen ziekenhuis die betrokken waren bij de bestrijding van Covid-19 zegenden met een grote reep Tony Chocolony. Daarnaast hebben we héél veel voedselpakketten uit mogen delen. We vertelden dat we van hen houden en voor hen bidden. Dat zijn kleine, mooie lichtpuntjes.” 

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen