SGP maakt zich zorgen over tweespalt in de samenleving: “Maak ongevaccineerden geen zondebok”

De manier waarop minister Hugo de Jonge met ongevaccineerden omgaat, baart de SGP zorgen. “We zien dat ongevaccineerden in toenemende mate als zondebok worden aangewezen”, zei Kees van der Staaij deze week in zijn bijdrage aan het debat over de VWS-begroting.

“We zien dat vaccinatie bijdraagt aan de voorkoming van de verspreiding van de ziekte en van ziekenhuisopnames. Maar als de minister tegen ongevaccineerden zegt: ‘Dit bed had niet bezet hoeven zijn’ – dat kwam wel een paar keer terug en heeft er echt wel bij heel veel mensen ingehakt – dan draagt dat bij aan tweespalt in de samenleving. Het is ervaren als olie op het vuur. Mensen voelen zich daardoor gegriefd.

Ik herinner de minister dan ook graag aan het advies van de gedragswetenschappers van het RIVM, die zegt: ‘Respecteer en erken de legitimiteit van verschillende meningen en percepties in de maatschappelijke discussie’. Is het dan nu op dit punt niet misgegaan, vraag ik de minister. Wil hij daar toch nog eens nadrukkelijk op reflecteren?”

Breder kijken
“Wij roepen het kabinet op: kijk breder dan alleen vaccinatie. Denk ook bijvoorbeeld aan zaken als invoering en gebruik van innovatieve geneesmiddelen en behandelingen. Wij krijgen signalen dat dat eigenlijk veel te traag gaat. Wat kan er bevorderd worden, zodat ook dat proces van toelating met alle zorgvuldigheid die daarvoor nodig is, verder versneld kan worden? Wat kan bevorderd worden, zodat ook de verstrekking na de toelating versneld kan worden?”

Kwetsbaarheden
“De coronacrisis legt de kwetsbaarheden in ons zorgstelsel pijnlijk bloot. Er bleek te weinig vet op de pot, bijvoorbeeld op de ic’s. Vandaag ook nog hoorde ik weer een noodkreet van een verpleegkundige die zei: ‘Het opschalen van de ziekenhuiscapaciteit is gewoon mislukt’. Wat kan gedaan worden om nu meer ic-personeel te werven, om die hindernissen die er zijn, weg te nemen?

Ik noem tot slot ook de publieke gezondheidszorg. Waarom is er in deze begroting nog geen voorstel opgenomen om de publieke gezondheidssector te versterken? Wij vinden het noodzakelijk om daar in 2022 al een belangrijke stap in te zetten. Vandaar ons amendement om ook extra geld al het komende jaar te reserveren voor een versterking van infectieziektebestrijding. Vanzelfsprekend horen we ook graag de reactie van het kabinet daarop”, aldus Van der Staaij.

Bekijk hier het fragment van de bijdrage van Kees van der Staaij:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen