SGP over uitblijven versoepelingen: “Uitgestelde hoop krenkt het hart”

Deze week werden de versoepelingen van de corona-maatregelen wederom uitgesteld. SGP’er Chris Stoffer hield aan de hand van het Bijbelboek Spreuken het kabinet een spiegel voor. “‘De uitgestelde hoop krenkt het hart, maar de begeerte die komt, is een boom des levens.’ Ik denk dat dat deze week, waarin het kabinet opnieuw besloot om versoepelingen uit te stellen, ook toepasselijke woorden zijn.”

”De SGP vraagt aan het kabinet: ‘Zorg voor meer eenduidigheid in het coronabeleid en de communicatie, zeg wat je doet en doe wat je zegt.”’ Er worden kritische vragen gesteld over de aanpak, maar ook over hoe het kabinet bijvoorbeeld om is gegaan met de gelekte datum waarop de versoepelingen zouden plaatsvinden.

Rauw op ons dak
”Dat die heropening nog langer op zich laat wachten, dat valt dan gewoon rauw op ons dak.” SGP-kamerlid Chris Stoffer uit tijdens het plenaire coronadebat allereerst het gevoel dat bij veel mensen leeft. Hij bekritiseert, namens de SGP, de aanpak van het kabinet. ”Die teleurstelling heeft ook te maken met de manier waarop het kabinet routekaarten, ankerpunten en stappenplannen aan elkaar rijgt.” Stoffer citeert daarbij de gedragsdeskundige van het RIVM, die deze kritiek lijkt te ondersteunen.

het ontbreken van een duidelijke koers schept verwarring, biedt weinig houvast bij de bevolking en ondergraaft mogelijk vertrouwen, draagvlak en naleving.

Toegangstesten
De nodige kritische vragen worden door Stoffer ook gesteld als het gaat om de toegangstesten. ”Er is in afwijking van de Europese aanbestedingsregels gehandeld. En de minister zegt: ‘We hadden er te weinig tijd voor, om dit volgens de regels te doen.’ Maar waarom? Er wordt toch al maanden aan dit plan gewerkt?” Het plan dat er nu ligt is financieel bij lange na nog niet waterdicht. ”Als ik het goed begrijp uit de stukken, neemt de overheid slechts voor 1 maand de kosten van de testen voor haar rekening en de rekening voor andere 4 maanden ligt dan nog open. Mijn vraag is, klopt dit?”

Het plan kost veel geld en de (terechte) vraag van Stoffer is dan ook of dit wel goed doordacht is. ”Is er bewijs dat testen voor toegang werkt? Draagt het bij aan bestrijding van het virus? En is het gerechtvaardigd om zoveel gemeenschapsgeld uit te trekken voor zo’n relatief korte periode?”

Buitenlucht
De kans op besmettingen in de buitenlucht is, volgens het bewijs dat nu op tafel ligt, zeer klein, zo stelt Stoffer. Dit biedt volgens hem, volgens de SGP, mogelijkheden. ”Waarom maakt het kabinet nu gewoon niet meer gebruik van de gereguleerde buitenruimte die er is? Terrassen, parken, maar ook doorstroomlocaties als de Keukenhof.”

Een laatste punt dat Stoffer benoemt, zijn bruiloften en uitvaarten. De gezondheid is meer dan ons fysiek, zo wordt ook duidelijk uit zijn woorden. ”Het verhogen van het maximaal aantal bezoeken bij uitvaarten en bruiloften, draagt bij aan het algemeen welbevinden.” Stoffer vraagt het kabinet te kijken naar het maximaal aantal bezoekers bij bruiloften en begrafenissen.

Bekijk de volledige video hieronder:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen