Van der Staaij (SGP) spreekt zich uit tegen vaccinatiedwang: “Ook niet via de achterdeur”

“De SGP wil geen vaccinatiedwang. Niet via de voordeur en niet via de achterdeur. Dat benadrukte Kees van der Staaij van de SGP gisteren bij het 35e plenaire debat over de coronacrisis. “In de strijd tegen het virus ligt veel nadruk op vaccineren als dé oplossing”, zei Van der Staaij. Hij riep op om niet alles van het vaccin te verwachten, maar breder te kijken.

De SGP-er vroeg zich af hoe het staat met geneesmiddelen die kunnen worden ingezet of ontwikkeld tegen corona. “Blijven die niet ten onrechte erg in de schaduw staan?” Daarbij noemde hij het belangrijk om voortdurend in te zetten op “vergroting van mogelijkheden voor ic-zorg”.

Positieve effecten en beperkingen
Hij riep het kabinet op om naast de positieve effecten ook op een eerlijke manier de beperkingen van vaccins te benoemen. Hij refereerde aan het feit dat mensen na één of twee prikken nog steeds corona kunnen krijgen. Ze zouden het daarnaast nog kunnen doorgeven. “Dat alleen al is een reden om vaccinatie niet eenzijdig als een vrijbrief voor het normale leven te beschouwen”, ging hij verder.

Hij benadrukte dat de SGP niet wil dat vaccinaties verplicht worden, ook niet indirect. “Wij zijn er daarom op tegen dat het kabinet van plan is om niet-gevaccineerden te laten betalen voor toegangstesten om een concert bij te wonen”, verklaarde hij.

“Die toegangstesten werden aan de Kamer voorgespiegeld als mogelijkheid om de samenleving sneller te openen dan anders verantwoord zou zijn. Dat is een flop geworden. Gaan toegangstesten nu toch gebruikt worden om via de portemonnee niet-gevaccineerden onder druk te zetten?”

“als we gevangen zitten in krampachtig maakbaarheidsdenken, zullen we bij elke nieuwe corona-uitbraak verontwaardigd op zoek gaan naar de zondebokken.”

Verantwoordelijkheid
Als de grootste coronagolven voorbij zijn, maar corona nog wel onder ons is, mag van iedereen verwacht worden dat hij of zij verstandige voorzorgsmaatregelen in acht neemt, vond de SGP-er. Daarbij benadrukte hij echter dat het bij de verantwoordelijkheid van de burger hoort, om “naar eer en geweten” zelf in te vullen hoe die maatregelen eruit zouden moeten zien. Hij noemde dat een uitgangspunt van onze rechtsstaat “waar we ook in tijden van corona pal voor moeten blijven staan.”

Zondebokken
“Als we gevangen zitten in krampachtig maakbaarheidsdenken, zullen we bij elke nieuwe corona-uitbraak verontwaardigd op zoek gaan naar de zondebokken”, besloot Van der Staaij. “Dat is wat de SGP betreft geen heilzame weg. Het zou beter zijn om een beroep te doen op ieders verantwoordelijkheid, maar tegelijk ook vrijheden te respecteren en te beseffen dat corona blijft.”

Bekijk hier de bijdrage van Kees van der Staaij aan het debat:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen