Shereen zocht haar voldoening in het boeddhistische Taoïsme: “Ik moest constant werken om maar goed genoeg te zijn”

Shereen Jaeger groeide op in een protestantse familie in Suriname. Ze deed belijdenis in de kerk, maar toen ze naar Nederland vertrok, was er niet zoveel over van haar christelijke leven. Ze ging veel uit, en op haar ‘spirituele vragen’ zocht ze antwoorden in het Taoisme. “Ik ging veel op retraites. Dat leek in het begin te helpen, maar het duurde maar kort. Ik moest vooral heel hard werken voor mijn eigen verlossing.” Ze vertelt hoe de duisternis in haar leven steeds sterker werd en hoe Jezus alles omkeerde.

Hoewel Shereen christelijk opgevoed was, was het meer een kwestie van gewoonte. Toen een vriendin ooit vroeg of ze belijdenis in de kerk wilde afleggen, stemde ze toe. “Ik gaf voor de gemeente aan dat er zonder Jezus geen leven is. Ik meende het niet volledig, maar ik wist achteraf gezien ook niet wat het precies betekende.”

In Suriname hoorde ze geregeld over bovennatuurlijke activiteiten. “Als ik naar een vakantieoord buiten de stad ging, zei mijn moeder altijd: ‘Als je rare dingen tegenkomt, spreek het Bloed van Jezus over jezelf uit.’ Daar was ergens wel een zaadje geplant, denk ik.”

Gepest
Op de lagere en middelbare school werd Shereen geregeld gepest. Er waren mensen die haar pestten omdat ze een lichtere huid had dan andere klasgenoten, of ze werd verraden door vrienden. “Tegelijkertijd kon ik met mijn woorden het leven van de mensen die mij zo behandelden ook zuur maken.”

“Feesten deed ik sowieso al wel in Suriname, maar omdat ik niet meer naar de kerk hoefde, kon dat nog meer in Nederland.”

Ze bleef zitten op het vwo en besloot de havo af te ronden, zodat ze voor studie naar Nederland kon verhuizen, eigenlijk was dat een uitvlucht uit die negatieve omgeving. “Ik vond de sociale vrijheid in Nederland heel fijn. Ik kon doen en laten wat ik wilde, niemand hield mij hier in de gaten.” Toch had ze ook periodes van heimwee.

“Feesten deed ik sowieso al wel in Suriname, maar omdat ik niet meer naar de kerk hoefde, kon dat nog meer in Nederland. Ik leidde een werelds leven. Met Kerst ging ik nog wel naar de kerk, maar dat was meer nostalgie en om een religieuze plicht te vervullen. Ik wist eigenlijk niet wie God écht was.”

“Ik had in mijn hart veel kritische vragen. Ik kende zoveel mensen met andere religies, zouden die naar de hel gaan omdat ze Jezus niet kenden? Dat snapte ik niet. Ik vond dat iedereen naar de hemel mocht gaan en ik begon te Bijbel te zien als hoogstens een inspirerend boek.”

Leegte
Toch voelde Shereen een leegte van binnen en was ze gevoelig voor de geestelijke wereld. Ze zag geestelijke symbolen en kleuren. “Ik was een zorgenkindje. Ik had allerlei gezondheidscomplicaties, waaronder cystevorming, een klaplong, astma en depressie. De huisarts vond dat ik me aanstelde.”

“Ik vond dat iedereen naar de hemel mocht gaan en begon te Bijbel te zien als hoogstens een inspirerend boek.”

“Ik had altijd vaste rituelen als ik me slecht of angstig voelde. Naast wereldse ‘oplossingen’, las ik Psalm 23 of ik bad het Onze Vader. In 2011 kwam ik erachter dat ik lang met een burn-out leefde.” Shereen verlengde haar vakantie in Suriname om bij te komen en bleef zes maanden.

In die tijd hield ze zich veel bezig met de spirituele wereld. Ze las boeken als ‘The Secret’ en ‘Divine Transformation’. In die boeken draaide het om positief denken en New Age-praktijken. Daarnaast zocht ze middelen voor afleiding, zoals roken of sporten.

Taoïsme
“Ik was wanhopig en schreeuwde het uit naar God, maar ik kwam niet echt tot antwoorden. Om te ontspannen nam ik geregeld shiatsu-massages in combinatie met Reiki en andere ‘genezende’ energieën. Ik was spiritueel gevoelig, dus ik voelde wel wat. Het gaf me een positieve vibe, maar het was nooit helemaal vervullend.”

Via de masseuse kwam Shereen bij het Taoïsme terecht. Ze besloot naar een informatieavond te gaan. Daar kreeg ze een reading die zo raak was dat ze nieuwsgieriger werd. “Ze leren daar dat problemen in je leven het gevolg zijn van een slecht karma. Kort gezegd zou je je slechte karma kunnen verwijderen door offers te brengen van boetedoening, meditatie en goede daden. Daarmee ‘reinig je je karma’, oftewel: dan is het leven je beter gezind. Kort gezegd, als je dit (afhankelijk van je ‘karmaniveau’) gedurende meerdere levens zou doen, zou je een transformatie doormaken, volledige verlichting en een soort status van god bereiken.”

“Om te ontspannen nam ik geregeld shiatsu-massages in combinatie met reiki en andere ‘genezende’ energieën.”

“Ik kende de Bijbel toen nog niet en ik besefte niet dat de duivel kon komen als een engel van het licht. Ik vond die vrede, liefde en harmonie waar ik over hoorde veel mooier klinken dan wat ik in de kerk hoorde. Het klikte.” Shereen vertelt hoe een van de ‘masters’ dingen over haar wist die niemand anders kon weten. “Dat bracht me in tranen. Ik dacht: ‘Het is zo scherp, dat moet God zijn.’”

Meditatievormen
Ze nam ook altaren en afgodische beelden in huis. “Ik deed allerlei meditatievormen en ging regelmatig naar ‘love, peace and harmony bijeenkomsten.’ Ik raakte ervan overtuigd dat boeddha en Jezus allebei verlichte zielen waren. Ik zag ze als een soort broers.”

“Ik ging ook naar retraites, waar mijn vele ‘masters’ mij op weg hielpen om mijn karma te reinigen. Ik weet nog dat ik het soms wel zweverig vond. Dan was ik zó hongerig, maar mijn vragen werden nooit goed beantwoord. Het kwam altijd weer neer op karma, dat maakte me moe. Het hele geloof was ook een soort weegschaal; wat je erop legt, krijg je ervoor terug.”

“Het concept van Gods genade bestond niet. Het is puur en alleen aan jou om wat aan je problemen te doen.”

“Het concept van Gods genade bestond niet. Het is puur en alleen aan jou om wat aan je problemen te doen. Op die manier breng je liefde, vrede en harmonie in de donkere wereld, zo zeggen ze.”

Vragen
“Soms zorgde het voor een frons op mijn voorhoofd. ‘Is er niet één God, dan?’, vroeg ik me af. Ik kreeg zoveel vragen, dat ik stopte met mediteren. Ik raakte in een spiraal van geestelijke (spirituele) problemen en andere gezondheidsklachten waardoor ik ook mijn baan kwijtraakte.”

“Het was vermoeiend voor mij dat ik steeds van alles moest doén om goed genoeg te zijn.”

“Het was vermoeiend voor mij dat ik steeds van alles moest doén om goed genoeg te zijn. Het verlamde me geestelijk en emotioneel. Op den duur ging ik alleen het huis nog uit voor belangrijke afspraken. Verder zat ik de hele tijd tv te kijken, omdat ik me niet kon concentreren.” 

Geestelijke aanvallen
Ze kreeg veel geestelijke aanvallen, maar die wuifde ze weg als energieën waar je vrede mee moest sluiten. Ze besloot weer om te mediteren, maar toen werd alles nog erger.

“Ik werd middenin de nacht wakker en dan hoorde ik paardengeroffel. Ik woonde in een studentenflat in Amsterdam, dus dat kon niet buiten zijn. Maar ik hoorde een heel leger voorbij komen en er kwam een sterke vibratie vanuit mijn onderbuik. De geluiden werden steeds luider en mijn oren zaten dicht en deden pijn. Het ging erg snel. Toen ik wilde opstaan, was ik ineens verlamd. Ik kon niet eens mijn mond openen, alleen nog maar in mezelf schreeuwen en ademen.”

“Ik begon te chanten, maar het hielp niet. Toen schreeuwde ik ineens drie keer in mezelf: ‘JEZUS!’. En toen verscheen Hij, als een soort hologram. Hij kwam om me te redden, met de hemelse legerschare. Het was bizar om mee te maken. Op dat moment kon ik me meteen weer bewegen.”

“Ik stapte uit bed en knielde voor Jezus neer. Ook al deed ik alles wat Hij verboden had en riep ik andere goden aan, bleef Hij mij trouw.”

“Ik stapte uit bed en knielde voor Jezus neer. Ook al deed ik alles wat Hij verboden had en riep ik andere goden aan, Hij bleef mij trouw.”

Leugens
Meteen besloot Shereen om haar masters te mailen. Ze vertelde in detail wat er gebeurd was. “Vaak reageerden ze niet snel, maar nu kreeg ik direct een mail, wat neerkwam op: ‘Dat moet je niet meer doen, maar doe beter dit.’ Ik vond dat raar. ‘Het heeft toch geholpen?’, dacht ik. Normaal zeiden ze altijd dat het niet uitmaakt of je christen, moslim of atheïst bent. Dat bleek nu ook anders te liggen. 

Er ging bij mij al een lampje branden dat het allemaal leugens waren. Ik dacht: ‘Wat zeur je, Jezus heeft mij toch gewoon geholpen?’ 

“In zijn hele onderwijs komt naar voren dat hij boven Jezus staat. Ik vond die realisatie te raar voor woorden.”

Toch ging ze naar een retraite bij Egmond aan Zee om daar te mediteren. Daar sprak de ‘head master’ en hij haalde een voorbeeld aan van ‘iemand’ die naar Jezus riep bij een geestelijke aanval. “Toen zei hij: ‘Noem voortaan mijn naam en de hemel zal bewegen om je te redden.’ Toen viel het kwartje eindelijk. In zijn hele onderwijs komt naar voren dat hij boven Jezus staat. Ik vond die realisatie te raar voor woorden.”

“Eenmaal thuis kwamen er weer aanvallen. Ik hoorde demonisch gegrom in mijn kamer en was weer verlamd, tot ik Jezus weer aanriep. Als een bang vogeltje zat ik op bed. Toen kreeg ik een sterke drang om uit de Bijbel te lezen, dat had ik anders nooit.”

“Ik werd geleid naar Psalm 27 en begon te lezen. Het raakte me enorm. Ik riep het de hele tijd uit: ‘Ja, dit is het!’ Terwijl ik las, trok mijn rug vanzelf recht, mijn stem werd krachtig en mijn pupillen werden groter. Het was bovennatuurlijk. Op dat moment kwam de grote ommekeer.”

Genade
Ze had veel steun aan haar christelijke schoonzus die een vergelijkbaar getuigenis heeft. Die hielp Shereen verder. Ze besloten samen naar Hillsong te gaan, de kerk waar ze al wel liedjes van had gevonden op YouTube. 

“Ik werd geleid naar Psalm 27 en begon te lezen. Het raakte me enorm. Ik riep het de hele tijd uit: ‘Ja, dit is het!’”

“Toen ik daar mijn voet over de drempel zette, sprongen de tranen al in mijn ogen. De Heilige Geest raakte me meteen aan. Ik had veel spijt en verdriet van hoe ik geleefd had, maar het was ook een enorme ontlading. Die dag gaf ik mijn leven aan Jezus. Dat was pas transformatie!”

“Mijn grote worsteling is al die jaren geweest dat ik het zélf moest doen. Terwijl ik nu begreep dat het kruis van Jezus betekent dat Zijn Bloed voor ons is vergoten, zodat onze redding niet gebaseerd is op onze werken.”

Genade
“De genade die we ontvangen door de liefde van Jezus aan het kruis is zo ongelofelijk groot. Het begrip wordt voor mij alleen maar groter, het is met het menselijke verstand niet te bevatten.”

“Je hebt er zelf niets aan gedaan om vrij te komen van je zonden. Dat is Zijn werk en Hij heeft Zijn Heilige Geest gegeven die ons verder leidt en écht transformeert. Dat is het! Ik leef nu een leven van overgave. Het is zó bevrijdend.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen