Situatie Israël escaleert na aanval hamas met duizend raketten: ‘Voorbereid op een groter conflict, dat geen tijdslimiet heeft’

JERUZALEM, Israël – Sirenes loeiden, de grond beefde, en veel mensen in centraal en zuidelijk Israël brachten de nacht door in schuilkelders terwijl raketten van terreurgroepen in Gaza ‘s nachts non-stop regenden.

De terreurgroep van Hamas bestookte centraal Israël met wat de grootste raketaanval ooit op Tel Aviv en de omliggende gebieden leek te zijn. Het spervuur ​​van raketten dwong Israël om de vluchten van de nabijgelegen internationale luchthaven Ben Gurion tijdelijk op te schorten en vluchten naar Cyprus om te leiden. Het Israëlische leger beval alle inwoners van Midden- en Zuid-Israël om in schuilkelders te verblijven en de autoriteiten gaven opdracht om scholen ten zuiden van Herzliya te sluiten.

Minstens vijf Israëli’s, onder wie drie vrouwen en een kind, zijn dinsdag en begin woensdag door raketbeschietingen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond in Midden- en Zuid-Israël. Volgens het Israëlische leger hebben Gaza-terroristen sinds maandagavond meer dan 1.000 raketten op Israël afgevuurd.

Reactie Israël
Als reactie op het geweld heeft het Israëlische leger zijn troepen versterkt en roept tot 5.000 extra militairen op naar de grens met de Gazastrook, terwijl het land nog steeds wordt geconfronteerd met honderden raketten die vanuit de enclave aan de kust worden afgevuurd.

De Israel Defense Forces (IDF) zeiden dat er sinds maandagavond meer dan 600 raketten op Israël zijn afgevuurd, waaronder een zeldzame raketaanval op Jeruzalem. Israël reageert door terreurdoelen in de Gazastrook te bestoken. De raketaanvallen hebben twee Israëli’s gedood. Bij de gevechten zijn minstens 28 Palestijnen omgekomen, waaronder negen kinderen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschuldigde de terreurgroep Hamas ervan een “rode lijn” te overschrijden met haar aanval op Jeruzalem, meldt CBN News.

De IDF zei dat legerleider Aviv Kohavi het leger beval de aanvallen op raketproductiefaciliteiten in Gaza voort te zetten en zei: “Alle hoofdkwartieren moeten zich voorbereiden op een groter conflict, dat geen tijdslimiet heeft.”

Hamas
Hamas zei dat een van de vroege ochtendaanvallen op Ashkelon een reactie was op een Israëlische aanval op een burgerappartementenblok in de buurt van de stad Gaza. De terreurgroep dreigde ‘Ashkelon in een hel te veranderen’ als de IDF burgers blijft aanvallen.

Tot dusver zijn ten minste twee Israëli’s gedood en 31 anderen zijn gewond geraakt tijdens de raketaanvallen.

Ondertussen duurde de gewelddadige onrust nog een nacht in Israël. Een Arabische Israëlische man werd doodgeschoten en twee anderen raakten gewond tijdens een demonstratie begin dinsdag in de centrale stad Lod.

Volgens berichten maakten de slachtoffers deel uit van een menigte die brandbommen en stenen naar Joodse huizen gooide. Lod is een gemengde Arabisch-Joodse stad.

De politie heeft een verdachte gearresteerd in verband met de schietpartij. Ha’aretz citeerde getuigen die zeiden dat de mannen waren neergeschoten door een joodse inwoner van de stad.

“De Arabische menigte probeerde onze buurt te bestormen”, zei Meir Liush, inwoner van Lod, tegen Ha’aretz. ‘Het duurde lang voordat de politie arriveerde. Bewoners werden gedwongen om in de lucht te schieten, maar het weerhield hen niet totdat ze op hen schoten en twee van hen verwondden. “

“De Arabische menigte probeerde onze buurt te bestormen.”

Het gewelddadige protest was een van de vele grote demonstraties in Arabische gemeenschappen tegen wat zij beschouwen als Israëlische agressie tegen de Al Aqsa-moskee op het terrein van de Tempelberg.

Bij botsingen tussen de Israëlische politie en Palestijnen die rellen op de heilige plaats raakten maandag honderden gewond.

Nog enige tijd
Netanyahu waarschuwde dat het conflict van Israël met Gaza ‘nog enige tijd zou kunnen voortduren’.

De regering-Biden veroordeelde maandag de raketaanvallen van Hamas krachtig en zei: ‘Ze moeten onmiddellijk stoppen.’

“Alle partijen moeten de-escaleren, spanningen verminderen, praktische stappen ondernemen om de zaken te kalmeren”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

De IDF-woordvoerder vertelde dinsdag aan Army Radio dat het leger een grondoperatie niet heeft uitgesloten. “We hebben een voet op het gaspedaal”, zei IDF-woordvoerder Hidai Zilberman.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen