Slechts 9% van Gen Z-jongeren in VS is ‘Bijbelgericht’, wijst enquête uit

Minder dan 10% van de Gen Z-jongeren zegt dat ze vastbesloten zijn om regelmatig de Bijbel te lezen. Dat wijst een onderzoek uit dat deel uitmaakt van een rapport dat dinsdag werd uitgebracht. Het rapport “State of the Bible – USA 2021” werd opgesteld door de American Bible Society, meldt The Christian Post. In hun rapport concludeerde de ABS dat Gen Z een “wisselvallige relatie met de Bijbel” heeft. De Gen Z-generatie bestaat uit jongeren tussen de 9 en 24 jaar oud.

Bijbelgericht
Onderzoekers ondervroegen individuen vanaf 15 jaar. Ze verdeelden de generatie tussen ‘Gen Z-jongeren’ van 15-17 jaar en ‘Gen Z-volwassenen’ van 18 tot 24 jaar. De ABS ontdekte dat ze slechts 9% van de Gen Z-jongeren konden classificeren als ‘Bijbelgericht’. In het onderzoek hield dit in het bewust gericht zijn op het lezen van de Bijbel.

Ter vergelijking: 14% van de Gen Z-volwassenen en 23% van de millennials werd geclassificeerd als ‘Bijbelgericht’. 47% van de Gen Z-jongeren werd zelfs geclassificeerd als ‘Losgekoppeld van de Bijbel’.

Bijbelgebruiker
“De helft van alle Amerikaanse volwassenen kwalificeert zich vandaag de dag als een Bijbelgebruiker. Dit houdt in: zij die de Bijbel minstens drie tot vier keer per jaar gebruiken”, aldus het rapport. “Echter, slechts een derde van de Gen Z-jongeren (34%) is Bijbelgebruiker. Dit geldt voor 43 procent van de Gen Z-volwassenen. Vergeleken met Gen Z hebben millennials een veel hoger percentage Bijbelgebruikers. Hun aantal komt meer in de buurt van het nationale gemiddelde (49%).

De ABS ontdekte ook dat, tijdens de pandemie en de protesten tegen raciaal onrecht in 2020, Gen Z-jongeren aangaven dat ze de Bijbel minder waren gaan lezen.

„De onrust van 2020 heeft niet geleid tot een toegenomen Bijbelgebruik onder tieners. Gen Z-jongeren (27%) geven meer dan Gen Z-volwassenen (19%) of millennials (9%) aan dat ze hun Bijbelgebruik het afgelopen jaar hebben verminderd.” Zo meldde het rapport.

“Millennials geven met 29% juist meer aan dan Gen Z-volwassenen (27%) en Gen Z-jongeren (21%) dat hun Bijbelgebruik het afgelopen jaar is toegenomen.

Punt van grote zorg
De ABS trok haar conclusies uit een onderzoek van 4 tot 29 januari van een nationaal representatieve steekproef van 3.354 reacties van volwassenen van 18 jaar en ouder. Ook benaderden ze 91 jongeren van 15-17 jaar.

Een aanvullende bevinding was dat Gen Z naast de “lager dan gemiddelde Bijbelgerichtheid” een “aanzienlijke onzekerheid had over de waarde van de Bijbel”.

“Toen men hen vroeg naar het belang van de Bijbel als ondersteuning van belangrijke Amerikaanse idealen, waren jongeren in Gen Z (15-17 jaar) meer dan de volwassenen in hun generatie, en veel meer dan oudere volwassenen, daar onzeker over”, vermeldt het rapport.

“Gen Z-jongeren hebben de mogelijkheid hun mening nog verder te scherpen naarmate ze ouder  worden. Toch neigt Gen Z als geheel er nog steeds meer dan millennials naar om de relevantie van de Bijbel voor kwesties als vrijheid (37% vs. 27%) en eenheid (29% vs. 20%) in twijfel te trekken.”

Nu ze volwassen beginnen te worden, is Gen Z een belangrijke focus voor onderzoek geworden. Ook is de generatie volgens meerdere peilingen van christelijke groepen een aandachtspunt van grote geestelijke zorg.

In januari 2018 bracht de Barna Group een rapport uit. Daarin concludeerden ze dat tieners van Gen Z zich vaker dan oudere generaties identificeren als atheïst, agnostisch of niet religieus.

Uit het onderzoek van 2018 bleek dat 35% van de Gen Z-tieners zichzelf als atheïst, agnostisch of niet religieus beschouwde. Slechts 30% van de millennials, 30% van generatie X en 26% van de babyboomers reageerde hetzelfde.

Rapport Becket: Gen Z vindt geloof belangrijk
Uit een rapport van de Religious Freedom Index van Becket dat afgelopen november werd uitgebracht, bleek echter dat Gen Z tijdens de pandemie eerder dan oudere generaties op geloof vertrouwt.

Uit het rapport bleek dat 74% van de Gen Z-respondenten vond dat geloof “op zijn minst enigszins belangrijk” was tijdens de pandemie. Dat ligt boven het gemiddelde van 62% van alle generaties.

Met 51% vormden de respondenten van Gen Z ook de generatie die geloof het meest als “extreem belangrijk of zeer belangrijk” beschouwt. De millennials daarentegen scoorden met 31% het laagst van alle generaties op deze vraag.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen