Stella Baars over het kennen van jezelf en je kernwaarden: “Dichtbij jezelf blijven is een recept voor succes”

Hoe weet je of je keuzes maakt die goed bij je passen? Voor het antwoord op die vraag is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Een van de manieren om jezelf te leren kennen, is volgens Stella Baars het leren kennen van je kernwaarden. “Kernwaarden zijn aspecten die jij belangrijk vindt in het leven”, legt Stella uit. Je kunt het zien als jouw innerlijke kompas dat je helpt keuzes te maken die écht passen bij wie je bent en waar je voor wilt staan.

Als voorbeeld van het betrekken van je kernwaarden in een keuzeproces noemt ze een grote uitdaging waar ze recent zelf voor stond: kiezen tussen twee banen.

“Het was een lastige keuze, want het waren allebei banen die me erg leuk leken”, vertelt ze. “Een week lang had ik strijd in mijn hoofd en hart. Mijn verstand vertelde me vooral te letten op salaris, een mooie auto, bonussen, status en opleidingsmogelijkheden. In mijn hart ervoer ik juist om terug te gaan naar mijn kernwaarden blijdschap, vrijheid, voldoening en rust.”

Prioriteit
Wat voor Stella belangrijk was in het maken van afwegingen, was dat haar kernwaarden prioriteit zouden hebben boven extrinsieke factoren zoals een goed salaris. “Extrinsieke factoren zoals een goed salaris wennen op een gegeven moment.

Als je alleen daar je keuze op baseert, begint er na verloop van tijd iets te knagen. Als je iets op lange termijn wilt kunnen volhouden, is het belangrijk dat het in eerste plaats gebaseerd is dingen die jou intrinsiek, van binnenuit motiveren. Ofwel: je kernwaarden.”

Drijfveren
Hoe kun je je kernwaarden dan bepalen? “Ga eens na wat je drijfveren zijn in het leven en waar jij gelukkig van wordt”, antwoordt Stella. “Op internet zijn verschillende lijsten te vinden met kernwaarden. Uit zo’n lijst selecteer je bijvoorbeeld vijf tot tien waarden die je het meest bij jou vindt passen.

Vervolgens kijk je in hoeverre je daar invulling aan geeft. Hoe heb je je leven om jouw kernwaarden heen gevormd? Als je merkt dat je er nog weinig invulling aan hebt gegeven, kun je dat vervolgens bijstellen.”

Waarden oefening
Er is een oefening om doelen te stellen die passen bij jouw kernwaarden, vertelt Stella. “Teken op een vel papier een kruis waardoor er vier vakken ontstaan. Schrijf linksboven: ‘werk’, rechtsboven: ‘kerk/God’, linksonder: ‘persoonlijke ontwikkeling’ en rechtsonder: ‘gezin/familie/vrije tijd’.

In elk vak schrijf je wat jouw doelen op dat gebied zijn voor het komende half jaar of jaar. Daarna leg je je kernwaarden ernaast. Waarschijnlijk zul je dan raakvlakken zien tussen je doelen en je kernwaarden. Als dat niet zo is, vraag je dan af: waarom niet? Denk erover na of het doel dan echt goed is voor jou en pas het eventueel aan.”

Soms veranderen doelen gaandeweg, maar dat geeft niet, zegt Stella. “Het gaat erom dat door bewust na te denken, je bewuster keuzes maakt waar je gelukkig van wordt. Waar sta jij als persoon voor? Van daaruit kun je een missie en visie voor je leven ontwikkelen en kijken hoe je je levenswerk daarop wilt bouwen.”

“je persoonlijkheid groeit door dichtbij jezelf en je kernwaarden te blijven en daarvoor te durven kiezen.”

Geduld
Je kernwaarden kennen helpt je dus om duidelijke richting voor je leven te krijgen, maar dat betekent niet altijd dat je leven dan meteen gemakkelijker is. “Soms komt het aan op geduld als je dichtbij je kernwaarden wilt leven”, zegt Stella.

“Als je een kans afslaat omdat die niet bij je kernwaarden past, betekent het niet altijd dat je meteen een andere kans krijgt die beter bij je past. Maar er komt altijd een weg. Ook groeit je persoonlijkheid door dichtbij jezelf en je kernwaarden te blijven en daarvoor te durven kiezen. Je wordt op een gegeven moment bevestigd in je identiteit en je wordt er sterker door.”

Je laten leiden door extrinsieke factoren is daarentegen vaak de weg van de minste weerstand, weet Stella. “Je laat je dan soms meer leiden door wat anderen van je vinden en hoe je voor de buitenwereld het beste voor de dag kan komen. Maar dichtbij jezelf blijven is een recept voor succes.”

Hartenjager cursus
Dat is dan ook een van de redenen waarom ze de Hartenjager cursus heeft ontwikkeld. Een online cursus waarbij je ontdekt hoe je zo kunt leven dat je je écht van betekenis voelt – en dat in lijn met Gods wil voor je leven. Het ontdekken van je kernwaarden, talenten, missie en visie komt ook in de cursus terug.

De Hartenjager cursus kan zelfstandig online worden gevolgd, maar ook is er de mogelijkheid daarbij gecoacht te worden door Stella. “Mensen die bij de cursus door mij gecoacht willen worden, ontvangen daarbij een woord van kennis en ik bid een gebed met ze”, besluit Stella. “Coaching doe ik altijd samen met God.”

Benieuwd naar de Hartenjager cursus? Klik hier voor meer info.

*Lezers van Revive krijgen 10% korting door gebruik te maken van de code REVIVE10 .

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen