‘Straatjongere’ Emmanuel vond God en is nu een voorbeeld voor zijn generatie: “Ik wil er zijn voor mijn leeftijdsgenoten”

Emmanuel Owusu ging elke zondag met zijn ouders naar de kerk, maar zijn hart was niet bij de dingen van God. Hij vond het leuker om met vrienden kattenkwaad uit te halen. Uiteindelijk kwam hij zelfs met de politie in aanraking. “Mensen om mij heen vroegen zich af wat er met mij gebeurd was. Ze zagen me afglijden.” In 2017 besloot hij eens mee te gaan naar een nachtwake van de kerk en daar raakte God hem aan. Hij vertelt hoe God zijn leven radicaal veranderde.

“Mijn ouders hebben me altijd christelijk opgevoed en ik ging elke zondag mee naar de kerk. Maar er is een groot verschil tussen ‘kerkgang’ en ‘in Christus zijn’. Ik was niet in Christus. Ik vond de Ghanese kerk van mijn ouders wel heel gezellig en vele vrienden zaten daar ook. Maar mijn hart was niet bij de dingen van God. Dit zag ik ook terug in mijn acties”

“er is een groot verschil tussen ‘kerkgang’ en ‘in Christus zijn’. Ik was niet in Christus.”

Op straat
“Vanaf de middelbare school leerde ik andere mensen kennen en ging ik de andere kant op. Ik deed veel kattenkwaad, hing veel op straat en zocht het uitgaansleven op.” Emmanuel vertelt dat dit weleens uit de hand liep. “In 2016 ben ik hevig in aanraking gekomen met de politie. Ik merkte dat mensen van de kerk zich zorgen om mij maakten. Ze vroegen zich af wat er met mij gebeurd was.”

Hoewel Emmanuel de details van de politiezaak nog niet kan vertellen, vertelt hij hoe hij op wonderbaarlijke wijze op vrije voeten is gekomen. Hij begon op dat moment meer te bidden. “Ik had nog niet sterk het gevoel van: ‘Ik ga nu op zoek naar God’. Maar ik besefte wel dat ik zonder God waarschijnlijk in diepere problemen zou zitten.”

“Ik zag daar jongeren van veertien, vijftien jaar oud die vurig waren voor God. Ik dacht: ‘Als zij dit kunnen, dan kan ik het ook.’”

Grote verandering
In 2017 vond er desondanks een grote verandering plaats. Zijn zusjes waren toen bekeerd en vroegen hem mee voor een jeugddienst. Hij besloot te gaan. “Ik zag daar jongeren van veertien, vijftien jaar oud die vurig waren voor God. Ik dacht: ‘Als zij dit kunnen, dan kan ik het ook.’ Toen ben ik echt naar God gaan zoeken.”

“In datzelfde jaar, de maand november, ging ik naar een nachtwake, waar ik echt aangeraakt ben door God. Zijn aanwezigheid was zo sterk, dat ik wist: God is er echt. Toen heb ik besloten om honderd procent voor Hem te gaan en alles achterwege te laten. Dat is met vallen en opstaan gebeurd.”

Godsbeeld
Emmanuel kreeg een heel ander beeld van wie God is. “Hij heeft mij laten zien dat Hij te vertrouwen is en je leven graag wil herstellen, ondanks dat je veel fouten hebt gemaakt. Hij wil het voor jou rechtzetten.”

“Vroeger dacht ik dat God ver weg en moeilijk te bereiken was. Het lezen van de Bijbel en het bijwonen van kerkdiensten, zag ik als een plicht.”

“Vroeger dacht ik dat God ver weg en moeilijk te bereiken was. Het lezen van de Bijbel en het bijwonen van kerkdiensten, zag ik als een plicht. Maar ik besefte dat als je de goedheid van God ervaart, dat je dan niets anders meer wil. Bepaalde verkeerde dingen die je dan voorheen deed als persoon wil je eigenlijk niet meer doen, puur uit de liefde die je voor God hebt. Het is niet meer een plicht, maar het komt uit je hart. Het is een totaal ander motief.”

Beïnvloed
Emmanuel vertelt dat zijn leven nu sterk veranderd is. “Als ik nu kijk naar mijn leven, dan zie ik zo’n verandering. Ik krijg nu berichten van de wat oudere jongens naar wie ik vroeger opkeek, dat ze geïnspireerd zijn door mijn verandering en af en toe vragen ze zelfs om tips hoe ze kunnen groeien in God. Mensen raken erdoor beïnvloed, ze worden geraakt en geïnspireerd en dat is super mooi om te zien! Soms geloof ik het zelf niet eens.”

“Veel mannen en vrouwen om mij heen zijn heel onzeker en weten niet wat ze met hun leven moeten en waarom ze eigenlijk op aarde zijn.”

Bij zijn leeftijdsgenoten ziet hij veel mensen die worstelen in het leven. Dat doet hem wel wat. “Uit gesprekken die ik met leeftijdsgenoten heb merk en zie ik dat heel veel jongeren in afwijzing leven. Veel mannen en vrouwen om mij heen zijn heel onzeker en weten niet wat ze met hun leven moeten en waarom ze eigenlijk op aarde zijn. Daarnaast zie je ook dat velen niet weten wie ze zijn. Dit zorgt er meestal dan voor dat je dingen doet die je niet hoort te doen.”

Openheid
“Ik denk dat het belangrijk is dat er ook meer openheid komt en dat er ook daadwerkelijk wat met de openheid wordt gedaan. Jongeren worstelen met ernstige thema’s die al heel snel als taboe worden gezien, dingen zoals masturbatie, lust, identiteitscrisis, onzekerheden etc.”

“Jongeren worstelen met ernstige thema’s die al heel snel als taboe worden gezien, dingen zoals masturbatie, lust, identiteitscrisis, onzekerheden etc.”


Het is goed dat we daarover gaan praten en het in het licht brengen. Na gebeden te hebben voor jongeren die met dat soort dingen zitten is het ook belangrijk dat er een soort van therapie/begeleiding komt om de jongeren verder op weg te helpen. Nu wordt er meestal gebeden voor je en dat is het, er is geen enkele begeleiding. Daarnaast kun je heel snel zeggen: ‘Dat mag niet of dat hoort niet.’ Maar het is belangrijk dat je ook uitlegt waarom het precies niet hoort of mag en het motief snapt waarom het gedaan wordt. Zo kan je veel makkelijker het probleem aanpakken, want je bent dan niet meer aan de oppervlakte bezig met het probleem maar aan de wortel. 

Verlangen
“Ik denk dat leeftijdsgenoten die écht voor God gaan, wel in de minderheid zijn. Het zijn er weinig. God is bezig en ik heb er geloof in dat dit jaar zal veranderen.”

“Als ik kijk naar het boek Handelingen, dan zie je die eenheid die er was. Mensen kwamen samen en ze schoven hun persoonlijke dingen opzij, om samen te focussen op Jezus.”

Emmanuel verlangt ernaar dat er meer eenheid komt in de kerk, ook met de autochtone Nederlandse kerk. “Als ik kijk naar het boek Handelingen, dan zie je die eenheid die er was. Mensen kwamen samen en ze schoven hun persoonlijke dingen opzij, om samen te focussen op Jezus. Die pure eenheid in gedachte en in de geest, ik hoop dat we dat meer gaan zien als kerken onderling, ongeacht cultuur of achtergrond.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen