‘Straatschoffie’ Berry Vlasman evangeliseert drie dagen per week, brengt bekeerlingen naar kerken: “Hoe meer we vissen, hoe meer we vangen”

Berry Vlasman was in zijn jeugd een drugsgebruiker, straatschoffie en fanatieke voetbalsupporter. Totdat hij zijn leven aan God gaf. Hij transformeerde in een jongeman die de liefde van God brengt op straat. “Ik heb zo’n diepe bewogenheid gekregen, ik wil dat niemand verloren gaat.” Hij evangeliseert met de groep van Jezus Leeft en vertelt in dit artikel over de bijzondere avonturen die hij meemaakt.

Zijn levensverhaal als voetbalhooligan van VV Katwijk en drugsgebruiker werd opgetekend door het EO-programma De Verandering. Daarna is zijn leven compleet veranderd, vertelt Vlasman. “Ik heb de Bijbelschool bij Herman Boon gedaan en daar sprak God tot mij over Lukas 5 vers 10: ‘Ik ga je een visser van mensen maken.’”

Dat dit op zijn leven lag, werd meteen duidelijk. “Als ik op de Bijbelschool maar tien minuten pauze had, ging ik het liefst even de straat op met iemand over Jezus praten. Ik kreeg zo’n onwijs verlangen dat niemand verloren zou gaan. Ik had zo’n bewogenheid. Jezus is namelijk de oplossing voor elk mens. In Mattheüs 9 vers 38 beschrijft Jezus de verlorenen als schapen zonder herder. Zo ging ik dat ook zien.”

“Wil je door de Vader uitgezonden worden? Zo ja, dan moet je gáán.”

“De oogst is groot, maar de arbeiders zijn er weinig. Er moet veel geoogst worden. Deze tekst is mijn leidraad geworden. Wil je door de Vader uitgezonden worden? Zo ja, dan moet je gáán.”

Berry begon met evangeliseren bij de stichting Naar House, waarbij hij evangeliseerde tot jongeren die aan het zuipen waren. “Ik heb veel geleerd door te doen. Als je niet doet, dan ga je ook niet leren. Veel mensen zeggen dat ze het niet kunnen of niet durven. Maar ik geloof dat dat leugens zijn. Als je gewoon gaat, dan gaat Hij meewerken, dat belooft God in Zijn woord.”

Na de Bijbelschool is Berry ook dagenlang de straat opgegaan om in zijn eentje in steden over Jezus te vertellen. Ook op zijn werk deed hij het veel. Uiteindelijk besloot hij, nadat God tot hem sprak, fulltime dit werk te gaan doen. “Ik heb gezegd: ‘Ik ga op U vertrouwen, Heer.”

Drie tot vier dagen
Inmiddels is hij getrouwd en heeft hij kinderen, dus is er iets minder tijd om te evangeliseren. “Ik ga nu drie tot vier dagen per week de straat op; elke dinsdag en donderdag, en nog overige dagen. We staan dan tegen een huurprijs van maximaal tien euro middenin de stad. De huur betalen we om met onze ambulance of Jezus Redt-bus daar te kunnen staan. Zo brengen we overal het goede nieuws.”

“Een liefde voor mensen is cruciaal. Steeds als ik mensen zie lopen, denk ik: ‘Waar gaat die heen als hij sterft?’”

“Je moet dit werk alleen doen als je een bewogenheid hebt met mensen, anders wordt het wetticisme. Een liefde voor mensen is cruciaal. Steeds als ik mensen zie lopen, denk ik: ‘Waar gaat die heen als hij sterft?’”

“Er staat over Jezus geschreven: ‘Hij zag de mensen’. Hij zag ze. Soms moeten we zitten en kijken naar de mensen. Dat we ons afvragen: waar is deze persoon en wat is zijn situatie? Is hij al verlost van zijn zonden? We hebben een oplossing voor elk mens.”

Vervolgens is het ook belangrijk om de stap te zetten om op zo’n persoon af te stappen. Dat is niet zo moeilijk, zegt Berry. “De Bijbel zegt dat volmaakte liefde de angst uitdrijft. Als je in de volmaakte liefde van God leeft, dan is er geen angst en schaamte meer. Het maakt mij niet meer uit wat mensen van me vinden. God geeft de kracht om getuige te zijn en niets kan dat tegenhouden. Misschien lacht iemand je uit, maar is dat het ergste?”

“Ik praat ook niet altijd direct over Jezus. Soms vraag ik eerst naar het doel van hun leven, of waar ze naartoe gaan als ze sterven. Door vragen te stellen, worden mensen vaak opener. Ze vertellen hun verhaal, waarna ik vervolgens het evangelie kan delen. We bidden ook voor de zieken op straat.” Berry kan wekelijks tientallen Bijbels uitdelen aan mensen die nog geen Bijbel hebben.

Huiskring
Berry woont zelf in Roosendaal, waar hij ook elke woensdagavond de deur openzet voor een huiskring. “De mensen die daar komen zijn van de straat geplukt. Dat zijn er zo’n acht. In totaal, met ook de mensen erbij die wat langer bekeerd zijn, zijn we met ongeveer twaalf man. Laatst hebben we nog twee mensen gedoopt, die nu klaar zijn om Jezus te volgen.”

“Mensen die ik in andere steden tegenkom, geef ik weer aan contacten of kerken in die betreffende stad. Ze veranderen recht voor je ogen en sluiten zich aan in diensten. We zien ook moslims die erg open zijn, vooral Syriërs.”

“Ik ben met mijn vrouw naar diverse moslimlanden geweest. In Turkije hebben we hele gezinnen tot geloof zien komen en in het geheim gedoopt.”

Gezin
Sinds Berry vader is, evangeliseert hij iets minder. “Maar nu is mijn vrouw zwanger, dus kan ik weer vier dagen de straat op.” Toch hebben ze het samen ook in de rest van het jaar goed geregeld. “Mijn vrouw is arts, dus ze heeft een mooi salaris. Dat is zo’n zegen, want daardoor is er – met mijn kleinere inkomen – ruimte voor mij om het evangelie te delen.”

Oproep

Berry heeft nog een oproep aan de kerk in Nederland. “Hoe meer er gevist wordt, hoe meer we vangen. Ik kan twintig mensen aanspreken, maar twintig mensen kunnen samen 400 mensen aanspreken. Mijn verlangen is dat de kerk en het lichaam in actie komen. Gelukkig gaan er al veel teams de straat op.

“Maar als je niet overstroomt, ben je dan wel vol?”

Maar het is lang niet genoeg. Want we hebben niet alleen Nederland te bereiken, maar de mensen in Afghanistan of Saoedi-Arabië moeten ook bereikt worden. Jezus heeft een visie voor heel de wereld. Waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over, toch? Mensen moeten eerst vol worden, en dan kunnen ze overstromen. Maar als je niet overstroomt, ben je dan wel vol?”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen