Tieners moeten weten dat leven met Jezus avontuurlijk is

Wanneer kinderen tieners worden, ontdekken ze dat ze een eigen mening hebben en zijn ze op zoek naar onafhankelijkheid. Ook hun kijk op geloof en hun kijk op God wordt onderzocht. Juist in deze zoektocht moeten tieners weten dat Hij een liefdevolle Vader is, die zorgt voor een leven vol avontuur. Wanneer je samen met tieners de dingen gaat doen die Jezus van ons vraagt, dan wordt geloven namelijk avontuurlijk.

Want dan ga je bidden voor zieken, dan ga je de straat op om het evangelie te vertellen en ga je uitstappen in de gaven van de Geest. Tieners moeten zien dat God echt bestaat. Ze hebben het nodig dat ze God zelf, persoonlijk, ontmoeten. Een ontmoeting met God verandert hun leven en zal invloed hebben op alle keuzes die ze zullen moeten maken. 

“Een ontmoeting met God verandert hun leven en zal invloed hebben op alle keuzes die ze zullen moeten maken.”

Levensfase 
Tieners zitten in een lastige levensfase. Een levensfase waarin ze zelf op zoek gaan naar wie ze zijn en wat ze willen. Juist daarbij hebben ze Jezus nodig. Want in Hem ligt onze identiteit, Hij kan ons vertellen wie we zijn. Als we zonder Jezus op zoek gaan naar onszelf, dan is de kans groot dat het mis gaat. Hij heeft ons gemaakt en weet precies hoe wij bedoeld zijn. Juist daarom is tienerwerk zo belangrijk. Met je tienerwerk zorg je ervoor dat tieners Jezus (beter) leren kennen zodat ze een (sterker) fundament krijgen in hun leven.

“Onderwerpen als ‘Gods stem verstaan’, ‘de Heilige Geest’ zijn daarom essentieel om niet alleen maar over te praten, maar ook in de praktijk te brengen.”

Tieners zijn nieuwsgierig en zijn op zoek naar de zin van het leven. Wij als christenen kunnen die zin van het leven vertellen en voorleven. Tieners moeten God ervaren, niet alleen horen over Hem. Onderwerpen als ‘Gods stem verstaan’, ‘de Heilige Geest’ zijn daarom essentieel om niet alleen maar over te praten, maar ook in de praktijk te brengen. 

Gods plan
God heeft een plan met een ieder van ons (Jeremia 29:11). Dit plan is niet gebonden aan leeftijd. Ook voor tieners heeft Hij mooie plannen. Deze plannen zijn niet alleen voor wanneer ze volwassen zijn, God wil de tieners ook nu gebruiken. In de Bijbel staan veel verhalen over jonge mensen die groots gebruikt werden door God. Denk maar aan Timotheüs (1 Timotheüs 4). Paulus geloofde dat hij veel kon bereiken. Daarom fungeerde Paulus als soort mentor voor Timotheüs. Het vertrouwen en de bemoedigende woorden van Paulus hielpen Timotheüs om te wandelen in zijn bestemming. Zo mogen wij ook tieners aanmoedigen om Gods plan voor hun leven te ontdekken. Tieners hebben iemand nodig die voor ze klaar staat, een voorbeeld voor ze zijn en hen helpt te wandelen in hun bestemming. 

Aan de slag 
Mist jouw kerk tienerwerk dat laat zien dat geloven een avontuur is? Ken jij tieners die geen rolmodellen hebben of heb jij het idee dat God jou wil gebruiken om invloed te hebben in deze mooie doelgroep? Ga er dan serieus mee aan de slag. Vraag aan God wat ‘jouw’ tieners nodig hebben en wat jouw rol daarin mag zijn. 

“Ken jij tieners die geen rolmodellen hebben of heb jij het idee dat God jou wil gebruiken om invloed te hebben in deze mooie doelgroep?”

Praktische tips:

  • Leer de tieners wie de Heilige Geest is. Geef uitleg over de gaven van de Geest en oefen ermee. Bid met je tieners voor zieken, leer de tieners in tongentaal spreken, luister naar Gods stem en profeteer over elkaar. Weet je zelf nog niet alles over deze onderwerpen? Verdiep je daar dan in door boeken te lezen of conferenties over dit thema te bezoeken. Je kunt alleen doorgeven, wat je zelf ontvangen hebt. Je kunt natuurlijk ook een gastspreker bij de tienergroep uitnodigen (www.followingjesus.nl). 
  • Bevestig de tiener in wie hij/zij is. Geef onderwijs over zelfbeeld, identiteit en wat God zegt over wie ze zijn, zodat ze hun bevestiging niet uit de wereld halen maar bij God. 
  • Ga samen met de tieners op zoek naar Gods plan voor hun leven. Zoek naar hun talenten, interesse en wat God spreekt over hun toekomst. Dit zal hun motiveren om er ook echt mee aan de slag te gaan. 

Onthoud: tienerwerk is belangrijk, want tieners hebben jou nodig om Jezus te leren kennen en het avontuur met Jezus aan te gaan!

Wil je hier meer over weten of een jaar apart zetten om getraind te worden in kinder- en tienerwerk? Ga naar www.dekatapult.nl

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen