Tom de Wal: “Toen Jezus aan mij verscheen, ontdekte ik dat Hij allerminst saai is”

Evangelist Tom de Wal timmert al enkele jaren flink aan de weg met zijn bediening Frontrunners Ministries. Dat was tien jaar geleden wel anders. Toen vond hij het geloof saai en stond hij op het punt om de kerk te verlaten. Totdat hij een ontmoeting had met Jezus. “Op dat moment zag ik Jezus voor me, die zei: ‘Tom, als je Mij al je problemen geeft, dan los ik ze voor je op.'” Hij vertelt in de onderstaande video over zijn levensverhaal.

“Ik ben christelijk opgevoed in een gezin met hele lieve ouders. We gingen elke zondag naar de kerk en lazen uit de Bijbel na het eten. Op die manier raakte ik ook bekend met de Bijbelverhalen.”

“We woonden in een klein dorpje met een paar duizend inwoners. In het dorp stonden drie basisscholen. Een christelijke school, een katholieke school en een openbare school. Ik zat op de christelijke school, dus al mijn vriendjes gingen op zondag naar de kerk.”

“Je zou kunnen zeggen dat ik in een soort bubbel leefde. Ik dacht dat de hele wereld zo was als ik. Pas toen ik naar de middelbare school ging, kwam ik erachter dat het niet zo is. ‘Veel mensen doen op zondag hele andere dingen dan ik’, besefte ik. Die maken plezier en doen leuke dingen. Dat bracht mij er steeds meer toe dat ik ook niet meer naar de kerk wilde.”

“Ik ben helemaal niet streng opgevoed. Ik mocht voetballen en vissen op zondag, maar ik moest altijd mee naar de kerk. Op een gegeven moment kreeg ik daar steeds minder mee, en baalde ik ervan dat ik op zondag niet kon uitslapen. Catechisatie was ook helemaal niets voor mij. Ik was fanatiek met vechtsporten, dus ik vond die kerkactiviteiten verspilling van mijn tijd.”

Godsbeeld
“Ik had geen sterk negatief beeld van God. Wel dacht ik vaak: waarom is het zo saai? Dat had vooral te maken met de kerk waar we heen gingen. Een kleine kerk, van ongeveer vijftig mensen. Naast ons gezin, was er geen jeugd. Ik begreep de preek ook niet, en de liederen. Mijn beeld was: ‘Het is saai, oubollig en niet relevant voor wat ik in de rest van mijn leven doe.'”

“Ik zette langzaam stappen van het geloof vandaan, vooral in mijn denken. Ik dacht: ‘Misschien bestaat God toch wel niet.’ Ik wachtte op het ultieme moment dat mijn moeder zei: ‘Je hoeft niet meer naar de kerk, doe maar je eigen ding.'”

Cathechisatie hoefde op een gegeven moment niet meer, dat moest hij inruilen voor een Alphagroep van Youth Alpha. “Het was maar tien avonden, dus dat was een mooie deal voor mij.”

Open
Wonderwel bevielen de jeugdavonden hem wel erg goed. Hij vertelt. “Ze waren heel basic, maar ook heel praktisch. Hoe betrek je God bij het dagelijkse leven? Ik was in het begin vrij gereserveerd, maar ik opende mezelf meer, mede door de leuke gesprekken die ik had.”

“Een cruciaal moment was een avond dat het over Jezus ging, die bloed zweette. Ik dacht: ‘Ik heb best veel gezien, maar dit is echt onzin! Dat kan gewoon niet.’ Ik zei dat ook, met mijn grote mond. De leidster was heel lief en ze moedigde me aan om het thuis uit te gaan zoeken. Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat het echt mogelijk is, wetenschappelijk gezien. Je lichaam kan onder een heftige spanning bloed zweten.”

“Dat opende mijn hart meer en ik kreeg een sterkere verwachting dat de rest ook waar was. Toen heb ik mijn hart opengezet en ging ik er meer mee bezig.”

Tom kreeg uiteindelijk zelfs een ontmoeting met God, vertelt hij. Hij legt het uit. “Na tien avonden Alpha, hoorde het erbij dat je naar een speciaal Youth Alpha Weekend ging, dat was om de cursus af te sluiten. Het was op camping De Betteld, met honderden jongeren. Mensen om mij heen grapten al: ‘Dan ga je lekker met je handen in de lucht.’ Ik stelde hen gerust met de woorden dat ik het weekend zou uitzitten en weer terug zou komen om te feesten.”

Dat kwam niet helemaal zo uit. “Tijdens één van de diensten kreeg ik echt een ontmoeting met Jezus. Ik deed mijn ogen dicht en zag Hem levensecht voor me staan. Ik had in die tijd best wel wat problemen, in mijn hart was ik teleurgesteld geraakt. Ik werd steeds agressiever en beoefende de vechtsport met verkeerde motieven. Mijn ouders maakten zich grote zorgen.”

“Op dat moment zag ik Jezus voor me, die zei: ‘Tom, als je Mij al je problemen geeft, dan los ik ze voor je op.’ Toen dacht ik: dat is een goede deal. Ik had veel bitterheid, onrust, agressiviteit in mij en ik stond op met keiharde muziek om mezelf tot rust te brengen.”

Tom besloot voor zich te laten bidden. “Toen voelde ik alle bitterheid en pijn uit mijn hart stromen en ik werd gevuld met liefde, vrede en rust. Ik wist: ‘Ik ben nooit meer dezelfde.'”

Grote verschil
Tom legt het grote verschil uit van hoe zijn Godsbeeld veranderde. “Het is dezelfde God, maar ik leerde Hem nu beter kennen. Ik besefte dat Hij actief met mij betrokken wil zijn en zo vol liefde is. De Bijbel zegt dat Gods goedheid tot bekering leidt. God werd de persoon bij wie ik graag in de buurt wilde komen.”

In de video vertelt Tom tevens hoe God meteen een bijzondere gebedsverhoring gaf, nadat hij had gebeden. Het onderstreept voor hem het belang van een persoonlijke ontmoeting hebben met God.

Bekijk de video om het hele verhaal van Tom te horen!

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen