Traditionele en evangelische kerken in Leerdam organiseren in eenheid openluchtaanbidding: “Papa’s hart is vol vreugde”

Leerdam is een traditioneel-christelijk dorp met zo’n 27.000 inwoners en maar liefst 27 kerken. De eenheid onder deze kerken was niet altijd optimaal, maar God brengt steeds meer leiders samen, ziet voorganger Mattheus Sihasale. “Dat brengt vreugde aan het hart van Papa”. Aanstaande zondag 7 februari zal daar de gebeds- en aanbiddingsmanifestatie ‘Kom laten wij aanbidden’ worden gehouden, waarbij een mooi aantal verschillende kerken meedoen.

“Leerdam is een vrij christelijk dorp met veel reformatorische kerken, maar ook wel wat evangelische kerken. In het verleden verliepen de samenwerkingen soms moeizaam, maar daar is veel aan het veranderen.”

De coronacrisis sinds 2020 speelde hier een louterende werking in. “Ik bad toen ook: ‘Vader, het is toch triest dat de wereld in rep en roer is, maar dat wij christenen niet in staat zijn om een eenduidig geluid te laten horen?’”

Voorgangers van andere kerken
Na dit gebed kwam Mattheus op bijzondere wijze in contact met voorgangers van andere kerken. Hij besloot met een evangelische en een gereformeerde voorganger naar de bijeenkomst van Presence te gaan op het Malieveld in Den Haag. “Dat was een geweldige dag en toen raakten we ook in gesprek hoe we zoiets ook in Leerdam konden brengen.” 

mattheus
Foto: Mattheus Sihasale


Ze kwamen samen als voorgangers van diverse kerken in Leerdam en besloten de mensen van CEL (Christelijke Evangelisatie Leerdam) erbij te betrekken. Hierbij zijn christenen van diverse denominaties aangesloten. “Toen vormden we een werkgroep van zo’n tien voorgangers, van allemaal verschillende kerken.” 

“Maar toen corona verder toesloeg, besloot de meerderheid ervoor te stemmen om het nog even uit te stellen.”

Voor Mattheus was dit geen optie, maar in het kader van het hogepriesterlijke gebed van Jezus, een noodzaak. “Mensen waren enthousiast en we hadden zelfs een datum vastgesteld om met een grote groep Leerdamse kerken een groot event te plannen. De burgemeester gaf ons zelfs een sportveld ter beschikking. Maar toen corona verder toesloeg, besloot de meerderheid ervoor te stemmen om het nog even uit te stellen.”

Kom laten wij aanbidden
Totdat Vincent Berhitu – initiatiefnemer van Kom laten wij aanbidden – kwam preken bij Mattheus en de Heer hem een beeld liet zien over verdeeldheid in Leerdam. Toen ging de gemeente naar voren om zich te verootmoedigen.

“Toen ben ik met Vincent in gesprek gegaan en is het balletje gaan rollen. Hij had al een programma klaarliggen en zou fungeren als katalysator. Dat zie ik echt als een glimlach vanuit de hemel.” De gebeds- en aanbiddingsmanifestatie vindt zondag plaats, waarbij er ook een verklaring zal worden uitgesproken voor eenheid. Dat is belangrijk voor het versplinterde Leerdam.

Uiteindelijk keerde Mattheus terug naar de werkgroep om te vertellen over ‘Kom laat ons aanbidden’. “Het grootste deel is erg enthousiast. We horen erg veel positieve geluiden. Van leiders, maar vooral van de gelovigen in het dorp. Inmiddels doen zo’n vijf à zes kerken mee, waaronder ook een traditionele kerk. Het aantal kerken kan nog verder oplopen.”

“Ik moet zeggen, mijn hart vloeit over van dankbaarheid en vreugde. Ik weet dat dit vreugde brengt aan het hart van Papa.”

“We willen een ander geluid laten horen. De naam van Jezus Christus gaat boven alle andere namen. Er is hoop, Jezus is de Hoop.”

“Ik moet zeggen, mijn hart vloeit over van dankbaarheid en vreugde. Ik weet dat dit vreugde brengt aan het hart van Papa. Het gaat om het lichaam, Zijn kerk. Ik heb zelf ook bijgedragen aan verschillen en scheuringen, ook ik heb me moeten bekeren. Maar we willen het niet meer, we willen samen optrekken in het belang van onze stad.”

Eenheid
De eenheid werd ook versterkt toen men besloot niet meer bezig te zijn met onderlinge verschillen. “Het is belangrijk om op het punt te komen dat je zegt: alles draait om Jezus. We kijken niet naar de verschillen. We zijn allen gekocht door het bloed van het Lam. Christus is het Hoofd. Vanuit dat perspectief konden we samen optrekken.”

De manifestatie zal gehouden worden op een groot veld waarbij een paar honderd mensen terecht kunnen. Het zal live uitgezonden worden op United7.

Klik hier voor meer informatie!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen