Trump genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede vanwege Israël-VAE deal

President Donald Trump is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2021, slechts enkele weken nadat hij had geholpen bij het sluiten van een overeenkomst om de banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten te normaliseren, meldde Fox News woensdag.

Het Noorse parlementslid Christian Tybring-Gjedde diende de nominatie in.

“Vanwege zijn verdienste denk ik dat hij meer heeft gedaan om vrede tussen naties te creëren dan de meeste andere genomineerden voor de Vredesprijs”, vertelde Tybring-Gjedde, voorzitter van de Noorse delegatie naar de Parlementaire Vergadering van de NAVO, aan Fox News.

Gamechanger
Tybring-Gjedde, die zei dat hij “geen grote aanhanger van Trump” is, prees de nieuwe vredesovereenkomst tussen de Emiraten en Israël, die volgende week officieel zal worden ondertekend in het Witte Huis.

“deze overeenkomst zou een gamechanger kunnen zijn die het Midden-Oosten zal veranderen in een regio van samenwerking en welvaart”

“Zoals verwacht wordt dat andere landen in het Midden-Oosten in de voetsporen van de VAE zullen treden, zou deze overeenkomst een gamechanger kunnen zijn die het Midden-Oosten zal veranderen in een regio van samenwerking en welvaart”, schreef hij in zijn nominatiebrief.

Sleutelrol
De brief noemde ook Trumps ‘sleutelrol bij het vergemakkelijken van contacten tussen conflicterende partijen en, het creëren van nieuwe dynamiek in andere langdurige conflicten, zoals het grensgeschil in Kashmir tussen India en Pakistan, en het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea, en het aanpakken van de nucleaire capaciteit van Noord-Korea.

“Tybring-Gjedde zei tegen Fox News dat het Nobelcomité Trump moet beoordelen op de feiten en “niet op de manier waarop hij zich soms gedraagt”.

Tybring-Gjedde zei tegen Fox News dat het Nobelcomité Trump moet beoordelen op de feiten en “niet op de manier waarop hij zich soms gedraagt”.

“De mensen die de afgelopen jaren de Vredesprijs hebben ontvangen, hebben veel minder gedaan dan Donald Trump. Barack Obama deed bijvoorbeeld niets.” Obama won de Nobelprijs voor de Vrede in 2009 voor zijn, volgens het Nobelcomité, “buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken”.

Dit is de tweede keer dat Tybring-Gjedde Trump heeft genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Tybring-Gjedde diende samen met een andere Noorse functionaris in 2018 een nominatie in na de ontmoeting van Trump met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un in Singapore. Trump heeft toen niet gewonnen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen