Twee belangrijke aandachtspunten voor hen die in bevrijding willen functioneren

Tom de Wal van Frontrunners geeft vijf avonden les over het thema: de geestelijke wereld, geestelijke strijd, demonie & bevrijding. Al het onderwijs is via hun Youtube kanaal (terug) te kijken. De thema’s die deze vijf avonden behandeld worden zijn:

  1. Hoe zit de geestelijke wereld in elkaar & geestelijke rebellie?
  2. Waar komen demonen vandaan & hoe gaan we om met duistere machten?
  3. Hoe herken je demonen en hoe komen ze binnen? 
  4. Demonische manifestaties & het bevrijden?

Op de eerste lesavond deelde Tom twee belangrijke aandachtspunten voor hen die in bevrijding willen functioneren. 

Kennis hebben van de geestelijke realiteit 

Efeze 5:11 En neem niet deel aan de onvruchtbare werken van de duisternis, maar ontmasker ze veeleer.

De Bijbel maakt ons meer dan duidelijk dat er naast de zichtbare wereld, ook een onzichtbare geestelijke wereld bestaat. Deze geestelijke realiteit heeft grote invloed op het leven op aarde. God regeert samen met Zijn Zoon en de hemelse legermachten en de engelen vanuit deze realiteit. Maar ook de satan met zijn gevallen engelen en demonen probeert op allerlei manieren de levens van mensen op aarde te beïnvloeden. Het is ontzettend belangrijk dat christenen zich bewust zijn van de manier waarop het koninkrijk van de duisternis functioneert. Als we ons hier bewust van zijn en de plannen van de satan kennen, kan hij op ons geen voordeel behalen. 

“Het is ontzettend belangrijk dat christenen zich bewust zijn van de manier waarop het koninkrijk van de duisternis functioneert.”

2 Korinthe 2:10 opdat de satan op ons geen voordeel zou behalen. 11 Want zijn plannen zijn ons niet onbekend.

Wanneer christenen zich verdiepen in de werking van de duistere machten en het uitdrijven van demonen zijn er twee dingen die ze goed in de gaten moeten houden: 

1. Houd de opdracht simpel 

Het eerste wat we ons moeten beseffen is dat de instructies in de Bijbel, hoe we om moeten gaan met deze kwade machten, ontzettend duidelijk en simpel zijn. Hoe we om moeten gaan met demonen is eenvoudig: ‘Drijf demonen uit.’

Markus 16:17 En hen die geloofd zullen hebben, zullen deze tekenen volgen: in Mijn Naam zullen zij demonen uitdrijven; 

Mattheus 10:8 Genees zieken, reinig melaatsen, wek doden op, drijf demonen uit. U hebt het voor niets ontvangen, geef het voor niets.

Hoe we om moeten gaan met de duistere geestelijke machten in de lucht, waar Paulus over spreekt in Efeze 6, is ook duidelijk. We moeten namelijk onze wapenrusting aantrekken en standhouden hiertegen. Paulus geeft in dit gedeelte zelfs geen opdracht om deze machten te ‘binden’ of ons hiermee bezig te houden! Hij wil gewoon dat de christen zich bewust is van de realiteit van deze machten en dat ze blijven staan in de waarheid van het evangelie.

“Paulus geeft in dit gedeelte zelfs geen opdracht om deze machten te ‘binden’ of ons hier mee bezig te houden!”

De theologie achter de geestelijke wereld en demonie en bevrijding kan echter behoorlijk complex zijn. Denk maar aan vragen als:

  • Wie zijn die geestelijke machten uit Efeze 6 en waar komen ze vandaan? 
  • Wie of wat zijn demonen en waar komen ze vandaan? 
  • Hoe zit het met rechtsgronden waardoor demonen toegang krijgen? 

Hoewel we op al deze onderwerpen ingaan tijdens de cursus demonie & bevrijding en antwoorden willen geven op deze vragen, is het belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden: houdt de opdracht simpel en drijf simpelweg de demonen uit in de Naam van Jezus. 

2. Wees geestelijk scherp, maar niet raar

Als je het onderwerp demonie en bevrijding gaat bestuderen en praktiseren kom je behoorlijk bizarre Bijbel- en praktijkverhalen tegen. Tijdens de cursus komen ook verhalen aan bod waar de oren van de meeste deelnemers van zullen klapperen. Dit kan gaan om rare manifestaties, satanische aanvallen of bijvoorbeeld het Bijbelgedeelte uit Genesis 6, waarbij de gevallen engelen kinderen krijgen met de mensen. Ondanks deze verhalen roept de Bijbel ons nadrukkelijk op om geestelijk scherp te zijn, maar niet raar. Niet achter iedere boom zit een demon. Wanneer we te maken hebben met onze tegenpartij de duivel is de opdracht om nuchter te zijn, maar wel waakzaam. 

“Ondanks deze verhalen roept de Bijbel ons nadrukkelijk op om geestelijk scherp te zijn, maar niet raar.”

1 Petrus 5:8 Wees nuchter en waakzaam; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden. 9 Bied weerstand aan hem, vast in het geloof, in de wetenschap dat hetzelfde lijden ook aan al uw broeders in de wereld opgelegd wordt.

Als je deze twee aandachtspunten in de gaten houdt, zal je sterk staan en effectief zijn in het omgaan met deze duistere machten. 

Wil je de cursus demonie & bevrijding volgen? Je kan de lessen volgen via het Youtube kanaal van Frontrunners. Iedere dinsdag komt er een nieuwe les online over dit thema. De eerste twee lesavonden staan inmiddels online.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen