Tweede lockdown vanavond van start: kerken blijven ongemoeid

Nederland gaat vanavond opnieuw gedeeltelijk in lockdown, maakten premier Rutte en minister De Jonge gisteravond bekend. De horeca gaat dicht, er geldt een verbod op het gebruik van alcohol en softdrugs in het openbaar, en er gaat een maximale groepsgrootte gelden van dertig personen.

Premier Rutte meldde tijdens de persconferentie dat kerken hier niet onder vallen. Wegens de godsdienstvrijheid bepaalt de overheid niet wettelijk met hoeveel mensen ze samenkomen.

Richtlijn
Wel geldt de richtlijn van Grapperhaus om ‘bij voorkeur’ met dertig mensen samen te komen en niet te zingen. De opvolging hiervan is op vrijwillige basis, maar wordt – ondanks ook veel uitzonderingen – door de meeste kerken gedaan.

Er was vandaag nog wel een stemming over het voorstel van Van Kooten-Arissen om de ‘max 30 norm’ voor kerken in de coronawet vast te leggen. Dit heeft echter geen meerderheid gehaald.

De maatregelen gaan volgens minister De Jonge waarschijnlijk een week of vier duren. Over twee weken kijkt het kabinet hoe het ervoor staat het met het aantal besmettingen.

Vergelijkbare artikelen

Reacties

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste verhalen

Familie Toet traint Nederlandse christenen in Braziliaanse sloppenwijken: “Sommigen zien voor het eerst een wonder gebeuren”

Evangelisten Johan en Brenda Toet verblijven sinds 2016 een deel van hun leven in Brazilië. Terwijl ze zelf veel gezinnen helpen en...

Hoe een Utrechtse straatevangelist Elda uit een gitzwarte periode hielp komen

Elda Celaj maakte in april 2019 iets verschrikkelijks mee: haar vriend stapte uit het leven. Het was een harde klap voor haar...

Openluchtdienst in Nunspeet vanuit de hele regio bezocht

In Nunspeet verzamelden zich zondagavond meer dan tweehonderd mensen voor een grote openluchtdienst onder leiding van Hans Maat. Met behulp van vuurkorven...