De Urkse kerkgangers hebben – ondanks treurige incidenten – wel iets om voor te vechten

Het is al meer dan een half jaar een zeer regelmatig beeld op Urk: je gaat met je gezin naar de kerk en eenmaal bij het gebouw aangekomen, moet je door een haag van camerateams lopen om het gebouw in te komen. En steeds – als je de beelden terugziet – hoor je weer op een snerende toon, dat de mensen op Urk zich niet gedragen.

Tekst: Dick van den Bos

De intimiderende wijze waarop dit constant gedaan wordt, heeft nauwelijks nieuwswaarde. Ongeveer heel Nederland weet al dat de mensen in deze reformatorische kerken blijven samenkomen – dus het brengt geen nieuws. Het is vooral goedkoop scoren ten koste van een groep mensen die doorgaans niet zo van zich afbijt, en daarnaast zit er ook een zekere dwangmatigheid in vanuit het Hilversumse: stemmingmakerij en net zo lang doorgaan totdat deze kerken de deuren sluiten. Of nog een stapje verder: discussies aanwakkeren over de vraag of godsdienstvrijheid nog wel van deze tijd is.

“Dat is natuurlijk niet positief, want de sensatiebeluste journalisten benutten dit optimaal voor een breed uitgemeten mediarel, en op twitter was Urk weer trending.”

Zo ging het zondag ook en het is niet gek dat de Urkers hier flink de balen van hebben, vooral als je kinderen erbij lopen. Echter zondag liep het uit de hand en werden enkele mensen overmand door boosheid en emotie. Dat is natuurlijk niet positief, want sensatiebeluste journalisten benutten dit optimaal voor een breed uitgemeten mediarel, en op Twitter was Urk weer trending.

Discussie
Dit wordt tevens gebruikt om de discussie verder aan te wakkeren, dus dat doet de zaak van de kerken die willen samenkomen geen goed. En dat is jammer. Daarnaast, niets menselijk is ons allen vreemd, dus ook de mensen daar niet. Maar hoe logisch de reactie ook kan zijn, het was een beter getuigenis geweest om, in lijn met Romeinen 12:21, het kwade te beantwoorden met het goede. En daarmee vurige kolen op het hoofd te plaatsen. Want, de vrucht van de Geest, zou in welke omstandigheid ook, ons kenmerk moeten zijn. Dus dit is vervelend, ook voor de Urkers die er nu wellicht van balen om zichzelf zo op beeld terug te zien.

Wat dat betreft gaf Florens van der Spek van Jezus Leeft eerder een mooi voorbeeld, door alleen maar over Jezus te praten. Het ging zó veel over Jezus, dat het team van PowNed geen mogelijkheid had om er iets uit te kunnen wegknippen. Dat is uiteindelijk beter.

Geestelijke aanval
Desondanks is deze aanval – geloof ik – ook een geestelijke aanval op het samenkomen. De kerk in Nederland wordt al een jaar lang een worst voorgehouden dat we snel weer mogen samenkomen. En steeds wordt dat uitgesteld, met overigens heus niet allemaal onlogische redenen.

Maar ondertussen blijft één ding wel staan:

De kerken die hebben besloten om de schroom van zich af te gooien en te blijven samenkomen – of dat nou in grotere groepen of in huisgroepjes is – zien op basis van vele tientallen verhalen, dat het enorm veel vrucht draagt. Het blijkt onomstotelijk bewezen dat God dit zegent. Mensen worden er gedoopt en bekeerlingen die zoeken weten in onze huidige tijd deze plekken te vinden. En dat is heel bijzonder. Ook deze Urker kerken zal het vast goeddoen. Daar kun je geestelijk gezien wel een aanval op verwachten.

“samenkomen en God aanbidden. Of dat nou in kleinere groepen is of in grotere – we moeten dit blijven doen!”

Deze kerken op Urk zijn het zat om nog langer te wachten, omdat ze het gevoel hebben dat er van uitstel afstel komt. En er is genoeg reden om hier bezorgd over te zijn, want in kerken die in de ‘wachtstand’ staan, raken er veel mensen uit beeld. Uiteindelijk is dat het laatste wat je wil, want het gaat om kostbare zielen. De Urkers hebben dus wel degelijk iets om voor te vechten en die emotie is te begrijpen. 

Maar het is verstandig als deze geopende kerken voor komende zondag een goede strategie hebben om dergelijke uitwassen te voorkomen. Zo doen ze geen afbreuk aan een zaak waar het goed is om voor te staan: Samenkomen en God aanbidden. Of dat nou in kleinere groepen is of in grotere – we moeten dit blijven doen!

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen